新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: dick2005

[古典音樂] 尋找靚聲"four seasons"

dxvmon2000 發表於 2015-4-26 11:00
價錢貴一些, 最重要是全新, 但e 隻版真係好正

師兄
請問什麼價錢入呢?
回復

hohoiho 發表於 2015-4-12 23:34
剛收到.  好像是新舊板合體.

所有DGG (大禾花嘜) 及Archiv Produktion 唱片 (包括CD) 都是反相的,請緊記撥反相掣。
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-4-30 09:48
所有DGG (大禾花嘜) 及Archiv Produktion 唱片 (包括CD) 都是反相的,請緊記撥反相掣。 ...

陳 Sir, 其實撥反相掣之前係咪先要知道自己套系統是否 "絕對相位" 先呢?
有機會負負得正喎!

與其討論邊D碟係反相,要去撥反相掣前,先去確定自己套系統既相位似乎更實際!
回復

ultramanzero 發表於 2015-4-30 10:38
陳 Sir, 其實撥反相掣之前係咪先要知道自己套系統是否 "絕對相位" 先呢?
有機會負負得正喎!

當然先要確定系統是否相位正確。除了極少數前級放大器像Conrad Johnson是反相以外,採非平衡 (單端) 傳輸的機種問題不大,平衡傳輸就必須釐清其極性 (polarity)了。目前大多數放大器的極性是1地2正3負,也有機種是1地3正2負,只須一次性調整訊號線或喇叭線的極性即可達「絕對相位」。
回復

dxvmon2000 發表於 2015-4-26 11:00
價錢貴一些, 最重要是全新, 但e 隻版真係好正

我覺得呢隻也不錯,但有點名大於實,我會選擇三洋版,我覺得24bit版的音樂感冇咁好。
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-4-30 11:10
當然先要確定系統是否相位正確。除了極少數前級放大器像Conrad Johnson是反相以外,採非平衡 (單端) 傳輸 ...

其實唔單只 CJ 前級係反相,多人用 CJ 做例子只因 CJ 係自己官網都有提及。事實係部份前前級,解碼, even 揚聲器都會有反相接駁既情況,網上亦有很多相關討論,既然去到揚聲器層面,跟單端或平衡傳輸並無必然關係!
所以好似陳 Sir 咁,如果真的要追求聆聽時的 "絕對相位",除了 CD 碟外就必需先確定自已套系統既相位係正定反!
至於如何能客觀又準確地去確定,小弟不才都好想請教下!但做唔到這點,卻去研究 CD碟既相位又似乎有D本未倒置!

Sorry Off Topic 了
回復

ultramanzero 發表於 2015-4-30 11:52
其實唔單只 CJ 前級係反相,多人用 CJ 做例子只因 CJ 係自己官網都有提及。事實係部份前前級,解碼, eve ...

唔好意思,多口插插咀
其實如果真係唔肯定而家自己套器材嘅「絕對相位」係正或反,反而某程度上有利於更客觀地(即係好似Blind Test咁)去測試CD上的"正反"相位,對播出來的聲音(因為不能確定最終出來的「絕對相位」是正定反)聽感上是否分別很大
回復

ultramanzero 發表於 2015-4-30 11:52
其實唔單只 CJ 前級係反相,多人用 CJ 做例子只因 CJ 係自己官網都有提及。事實係部份前前級,解碼, eve ...

我差不多四十年前已知曉並聽得出CJ及其他陰極輸出的真空管前級是反相的,這個資訊都登載在產品的用戶手冊中。我曾在香港最老牌的音響代理商服務多年,當時公司代理Neumann刻片機、麥克風及Neve 混音台、B & K測試儀器等專業產品,多少也有途徑獲悉相關資訊,所以知道DGG唱片反相是很自然的。
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-4-30 09:48
所有DGG (大禾花嘜) 及Archiv Produktion 唱片 (包括CD) 都是反相的,請緊記撥反相掣。 ...

多謝陳sir提點!
回復

ckw3031 發表於 2015-4-30 11:28
我覺得呢隻也不錯,但有點名大於實,我會選擇三洋版,我覺得24bit版的音樂感冇咁好。 ...

本身已有三洋版
正想是否要入隻 24bit 版本
經師兄咁講
都係再諗下先了
回復

kongchai 發表於 2015-5-1 10:28
本身已有三洋版
正想是否要入隻 24bit 版本
經師兄咁講

24bit 版音效上係勁D,但音樂氣氛就扣了分。
回復

ckw3031 發表於 2015-5-1 10:44
24bit 版音效上係勁D,但音樂氣氛就扣了分。

師兄
多謝分享
唔該晒
唔怪之得D發燒友咁 like 24bit 版本
我自己聽三洋版也覺幾好了
回復

kongchai 發表於 2015-5-1 10:54
師兄
多謝分享
唔該晒

係呀,兩種唔同聽法,要睇個人口味。
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-4-2 17:31
總有機會找到舊版的,不過要額外多付一百幾十元了。請到旺角信和中心7樓碰運氣吧! ...

我見過HMV有西德原裝版
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-4-8 09:41
我現有的是法國印製,重播電平調好以後,音質比西德版只差了一點點。
論聲音,日本正價本銷版最好。恐怕要 ...

完全同意。論聲音,日本正價本銷版最好,也是最昂貴。正是一分貨,一分錢。
回復

mingson 發表於 2015-8-19 17:05
我見過HMV有西德原裝版

師兄, HMV 係唔會有西德版的。在盒招紙或碟面印 Made in W.Germany 唔代表係西德版。 要睇碟内圈有冇印 ifpi字樣。 有印 ifpi 即係 1994年後生產的碟。 1990年10月後已沒有西德。 只有 1990年 10月前生產的才是西德版。 HMV 係唔會有 25年前出的碟賣的。 只有二手舖、上網拍賣如 Ebay或私人買賣才會有。

評分

查看全部評分

回復

kongchai 發表於 2015-4-23 11:32
各位師兄
我入了這隻
請教一下

師兄,你這張是最早期的頭版。

最早期, Philips 有藍面碟、 Chandos 有金面、 Archiv 有灰面、 Verve 有黑色。

我沒有 Archiv 灰面。 Philips 藍面有最多款,而且價錢最貴。

請睇我以下的主題。

早期的 Philips CD blue face CD 藍面碟, Chandos 金面, Verve 黑面
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=85595
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

評分

查看全部評分

回復

藤原拓海 發表於 2015-4-2 16:25
陳 Sir的是西德舊版, 唔易搵,
新版就係咁
http://www.amazon.co.uk/Vivaldi-Seasons-Concerti-Standage-P ...

拓海兄,這西德版好易揾。  Ebay 不難找到,我都係 Ebay買。

評分

查看全部評分

回復

ckw3031 發表於 2015-4-7 00:12
你買的是上圖?定下圖?

Archiv 是 grey face. 只有 Philips 係 blue face.

評分

查看全部評分

回復

cvincent 發表於 2015-4-8 00:14
ckw兄 胆兄,
講起四季 小弟都有好幾張,其中有張ARCHlV日版西德限定盤

Vincent兄都有好多4季。

評分

查看全部評分

回復