新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11685|回復: 23

[喇叭線] 求各師兄推介線材

小弟用gryphon diablo推focal diablo
求各師兄推介缐材
喇叭線?

咩BUDGET? 想要D咩聲?
回復

喇叭線 budget10K左右 二手都ok
回復

沒有師兄比意見 睇黎Budget要加到20k左右
回復

安菲 發表於 2015-4-8 00:22
沒有師兄比意見 睇黎Budget要加到20k左右

師兄唔係budget大小問題,係要知道師兄取向先比倒意見
回復

ncwah兄 我係用aurender X100L>Tolaldac usb>L.K.S>audio Art cable XLR>Gryphon diablo>Inakustik603>Focal Diablo utopia (amp跟喇叭都是剛買)
在另一個post見到nagramen兄講到focal喇叭單元是金屬膜 所以用銅線比較適合  
因之前用603部gryphon Diablo 有cut機現象 所以唔敢用 希望各師兄比D意見小弟 謝謝
回復

安菲 發表於 2015-4-8 01:15
ncwah兄 我係用aurender X100L>Tolaldac usb>L.K.S>audio Art cable XLR>Gryphon diablo>Inakustik603>Foca ...

cut機係咩意思,係聽聽吓停左機
回復

係呀 之後用條金銀線試又冇事 所以唔敢用603
回復

試下1603
回復

之前係用gryphon diablo>603>Elac BS403 聽聽下自動熄機
回復

安菲 發表於 2015-4-8 01:31
係呀 之後用條金銀線試又冇事 所以唔敢用603

除左cut機現象,師兄對603聲音滿意嗎?
回復

怕再用Inakustik線又cut機又浪費錢
回復

ncwah 發表於 2015-4-8 01:37
除左cut機現象,師兄對603聲音滿意嗎?

都幾滿意
回復

603係廠線定DlY
回復

水貨廠線
回復

哦,我好多朋友用過敏力都未聽過會cut 機,既然滿意現在聲音就上1603,唔放心比多少少買行貨啦
回復

之後問返賣部gryphon diablo比我果位師兄 佢話之前係網上有位師兄用開diablo一直冇事,㸃知換左條1603之後就同我一樣有cut機情況出現 話係喇叭線阻抗問題
回復

安菲 發表於 2015-4-8 01:51
之後問返賣部gryphon diablo比我果位師兄 佢話之前係網上有位師兄用開diablo一直冇事,㸃知換左條1603之後 ...

但我朋友之前用gryphon Diablo用過1603同2404都冇事喎
回復

ncwah 發表於 2015-4-8 01:59
但我朋友之前用gryphon Diablo用過1603同2404都冇事喎

唔通真係關水貨事 你朋友係用行定水
回復

安菲 發表於 2015-4-8 02:01
唔通真係關水貨事 你朋友係用行定水

好似都係水貨
回復