新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rumor

[分享] 有冇人今個星期可以指教吓小弟呀?

火.. [複製鏈接]
要呀...要呀...不過如果你想聽你可以聽一排先.. .
howin 發表於 2011-3-9 10:40

唔洗啦下次見面拿埋比你,等你去介吓碟
回復

唔洗啦下次見面拿埋比你,等你去介吓碟
kingyan 發表於 2011-3-9 10:46

呢個重任就交俾我啦
回復

搵咗咁多位師兄上嚟指教, 仲有咁多神秘人暗中出手幫助.  我諗我可以做個總結啦.

- 每當要調教一套系統時, 首要清楚主觀因素(個人口味) 同客觀因素 (環境, 器材特性)
- 未清楚器材特性切忌提早下結論
- 一定要認清本身器材特性,然後再從各環節著手調教.  未把握器材特性而糊亂配搭只會迷失方向
- 如發覺問題出現要從最基本既根源著手, 而唔係"加"同"換"
- 綫材係器材, 配搭得宜會令系統表現提升.  反之, 只會弄巧反拙.
- 唔同既擺位會令同一系統既特性有改變.
- 聽多d 同問多d, 就會玩得精明一d.
- 未試過就唔可以"想當然"
- 玩hi-fi千其唔好懶, 懶會聽少好多野.
- hi-fi 唔一定等於 hi-end, hi-end 唔等 hi-fi.

如果有錯漏請慷慨指導...

評分

查看全部評分

回復

搵咗咁多位師兄上嚟指教, 仲有咁多神秘人暗中出手幫助.  我諗我可以做個總結啦.

- 每當要調教一套系統時,  ...
rumor 發表於 2011-3-9 14:04

回復

OldHenry 發表於 2011-3-9 14:11

我都係抄低曬咁多位師兄既指導, 希望唔好有錯漏啦...
回復

每當要調教一套系統時, 首要清楚主觀因素(個人口味) 同客觀因素 (環境, 器材特性)
- 未清楚器材特性切忌提早下結論
- 一定要認清本身器材特性,然後再從各環節著手調教.  未把握器材特性而糊亂配搭只會迷失方向
- 如發覺問題出現要從最基本既根源著手, 而唔係"加"同"換"
- 綫材係器材, 配搭得宜會令系統表現提升.  反之, 只會弄巧反拙.
- 唔同既擺位會令同一系統既特性有改變.
- 聽多d 同問多d, 就會玩得精明一d.
- 未試過就唔可以"想當然"
- 玩hi-fi千其唔好懶, 懶會聽少好多野.
- hi-fi 唔一定等於 hi-end, hi-end 唔等 hi-fi.
----------------------------------------------------------------------------------
紅色果兩句既意思係咪一樣?
不過我最BUY依兩句.
回復

每當要調教一套系統時, 首要清楚主觀因素(個人口味) 同客觀因素 (環境, 器材特性)
- 未清楚器材特性切忌提 ...
racewong 發表於 2011-3-9 14:34

- 未清楚器材特性切忌提早下結論----意思係要認真研究器材既表現手法, 唔好追求一d同本身器材大相逕庭既音色/音效既要求.  例如要3/5a 出到watt puppy 既低 (唔知係咪一個好例子?)
- 未試過就唔可以"想當然"  ------ 即係未試過就唔好信/或唔信.
回復

我反而係覺得~ 唔好去得一兩次家訪 OR O係SHOWROOM聽過一兩次, 就判死刑.
回復

師兄悟性可高,好多時靚聲唔是必然的,人地背後落左好多心機落去嫁
回復

我反而係覺得~ 唔好去得一兩次家訪 OR O係SHOWROOM聽過一兩次, 就判死刑.
racewong 發表於 2011-3-9 14:47

這個當然, showroom 有既野屋企唔一定有, showroom 冇既野屋企可能會有.

當日各位上嚟同宜家都已經好唔同.  如果我當日就判死刑而唔去面對同找出解決方法, 咁我就真正被hi-fi玩啦!
回復

仲有! SHOWROOM既聲唔一定O岩自己口味. 所以都係果句啦. 有本事既, 咪搬番屋企慢慢玩囉...哈哈.
回復

師兄悟性可高,好多時靚聲唔是必然的,人地背後落左好多心機落去嫁 ...
MooMoo 發表於 2011-3-9 14:53

MooMoo 兄你見笑啦, 我只不過從錯誤中學習, 悟性真係差..  不過宜家從回正路啫
回復

人人隻耳仔都唔同...始終都係要tune啱自己口味...
回復

仲有! SHOWROOM既聲唔一定O岩自己口味. 所以都係果句啦. 有本事既, 咪搬番屋企慢慢玩囉...哈哈. ...
racewong 發表於 2011-3-9 15:02

大哥,唔係個個好似你咁可以換玩sf--->jmlab--->b&w 架, 隻隻都人咁重.  唔使錢可以搬番屋企慢慢玩都比老闆"哦"都死啦...

我睇法係認清自己目標, 再計劃,再實行.
回復

但你好似OVERBUDGET左幾廿個喎.
回復

但你好似OVERBUDGET左幾廿個喎.
racewong 發表於 2011-3-9 15:34

所以咪話要"認清方向計劃好後至再實行囉"!

不過好在宜家唔使成日諗住買野賣野upgrade大改革, 可以專心微調...
回復

rumor,你咁有心同埋有幾位高手嘅幫助,
我相信你一定得嘅
回復