新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eds60

[古典音樂] 我覺得最發燒的鋼琴錄音

Stereophile 出的發燒錄音, 180g。

評分

查看全部評分

回復

Jun Fukamachi at Steinway Take 2, 4張。 其中兩張係見本盤。

評分

查看全部評分

回復

在 post#21 Stereophile 出版的 Braham 黑膠本來已有一張全新未開(Special Limited Edition No.2011。 剛入了張 No.0026。

此錄音用 EAR mic 和 microphone preamp, 用 analog 帶錄音。雙碟印單面。
回復

Post#61 的CD版
回復

Reference Recordings, RR2 Steven Gordon plays Chopin
回復

RDC7, Edward Auer plays Chopin
回復

Eds60 師兄
不知你是否有Telarc 嘅 Nina Lelchuk 鋼琴錄音

http://www.allmusic.com/album/re ... ptions-mr0002698954

我最近從友人介紹才認識這位鋼琴家。這是她為Telarc 的唯一錄音。非常poetic 的彈奏,令我驚訝。音效亦非常優秀。見到亦應該唔貴因為冇乜人識佢。
回復

jules 發表於 2016-3-16 21:23
Eds60 師兄
不知你是否有Telarc 嘅 Nina Lelchuk 鋼琴錄音

Jules兄,我未見過此碟,亦不認識她。 多謝推介。
回復

RDC7 見本盤
回復

eds60 發表於 2016-2-19 07:01
Reference Recordings, RR2 Steven Gordon plays Chopin

I also have this one, RR2.
回復

Also this RDC7 that I took to the Radar showroom the other day to listen to the Magico M Project.

評分

查看全部評分

回復

見本盤
回復

集齊全部 LF95001

Test Pressing、見本盤和正常售買的碟。
E225 LF95001.JPG

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-1-24 14:48
集齊全部 LF95001

Test Pressing、見本盤和正常售買的碟。

非常Sin Mo!

......

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-5-4 14:06
Delos 鋼琴錄音, 大家會想起 Carol Rosenberger.

謝謝Eds兄的推介。

Carol rosenberger 超堅!佢老人家自己對䤸音好有研究,仲好似話系Delos既Director!

最感動系佢錄咗好多Cd比小朋友, 平時食飯做background music 都幾好。普通版已經好聲,又吾使比500-1000去追D乜乜CD!

兄上推介E隻 water music of the impressionist 比 Stereo Review 選為 25 best classical CD of all time, gramophone record of the year,  and Billboard all-time great recording.

Thanks

評分

查看全部評分

回復

myself 發表於 2019-3-12 19:34
謝謝Eds兄的推介。

Carol rosenberger 超堅!佢老人家自己對䤸音好有研究,仲好似話系Delos既Director!

Myself兄,原來 Water Music 咁有名,我也不知道。二手價很便宜。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2019-3-13 04:45
Myself兄,原來 Water Music 咁有名,我也不知道。二手價很便宜。

Eds60兄,
除了water music, 小弟還有跟隨兄上的指引,訂購了RR的Nojima List, Revel 及Delos John Browning的 Picture of an exhibitionist. 非常期待。

至於那隻黑貓take2,小弟重複的聽了第一首歌曲好多次。錄音超強,琴音又是超示範級的。可是小弟聽咗Arthur Rubinstein 的 nocturne 30年了,聽黑貓veriion非常不能適應的。最後決定吾買了! 我覺得Jun Kukamachi應該是走純jazz路線的。jun好多作品,小弟可能要找Jun 的其他jazz作品。

評分

查看全部評分

回復