新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 44470|回復: 163

[後級] Audio Note M6 夾後級三選一, 好頭痛

喇叭係陶瓷單元
經過一輪試聽, 呢幾部都幾好
1. Jeff Rowland 625
2. Ayre MX-R
3. Vitus RS100

其實仲有部 passlabs X250未聽過,XA30.5 聽過唔多夠力推座地

評分

查看全部評分

If 喇叭係陶瓷單元 ,Vitus RS100 is my preference。
回復

CKKeung 發表於 2015-5-17 08:14
If 喇叭係陶瓷單元 ,Vitus RS100 is my preference。

試聽過RS100 夾陶瓷, 音色非常乾淨. 但係有小小覺得太乾淨, 唔知師兄聽感是否一樣
太乾淨怕很容易聽厭

評分

查看全部評分

回復

Ayre 嘅聲好清。 Ayre 的線係Cardas 做,應該係 Golden Reference. 玩Ayre 最好用純銅線。 我個friend 用k5xe & V5xe, 用三對Transparent 線。
回復

eds60 發表於 2015-5-17 08:46
Ayre 嘅聲好清。 Ayre 的線係Cardas 做,應該係 Golden Reference. 玩Ayre 最好用純銅線。 我個friend 用k5 ...

E... 我又唔覺得Ayre 好清, 可能係試聽時夾唔同喇叭關係掛

評分

查看全部評分

回復

karsonkwan 發表於 2015-5-17 08:55
E... 我又唔覺得Ayre 好清, 可能係試聽時夾唔同喇叭關係掛

夾ProAc D40R, 佢較喜歡厚聲。
咁MXR又高班D。
回復

小弟用過 Audio Note M6 III 夾 ayre mxr 及Rowland 625各一段時間。 推 Magico.

1.  Ayre MRX. 聲音正如上面師兄講, 真係好乾淨。 低音收得很緊,分析力超卓。 不過絃樂有點不耐聽。 最後換上 Rowland

2. Rowland 625. 中高音很美, 低音較鬆容。分析力及動態都不及 Ayre. 但整體平衡度更好, 更「歎世界」。不過聽綱琴就 Ayre 刺激D。

其實最重要係你對喇叭最夾那部後級。。。
回復

sims 發表於 2015-5-17 09:31
小弟用過 Audio Note M6 III 夾 ayre mxr 及Rowland 625各一段時間。 推 Magico.

1.  Ayre MRX. 聲音正如 ...

請問SIMS C HING前去后級用平衡定RCA線 謝謝!!!

評分

查看全部評分

回復

YikYinYap@FB 發表於 2015-5-17 09:43
請問SIMS C HING前去后級用平衡定RCA線 謝謝!!!

平衡。 Rowland 只有平衡輸入

評分

查看全部評分

回復

sims 發表於 2015-5-17 09:31

1.  Ayre MRX. 聲音正如 ...

可惜喇叭夾唔夾要買左返去先知道。。。

評分

查看全部評分

回復

karsonkwan 發表於 2015-5-17 10:03

其實 Ayre 同 Rowland 聲底都幾唔同。 師兄相信自己對耳 la
回復

sims 發表於 2015-5-17 10:25
其實 Ayre 同 Rowland 聲底都幾唔同。 師兄相信自己對耳 la

師兄有冇試過其他後級夾AN, passlabs 如何?

評分

查看全部評分

回復

karsonkwan 發表於 2015-5-17 10:40
師兄有冇試過其他後級夾AN, passlabs 如何?

冇 wor....

回復

推陶瓷單元,請考慮選Hegel 或 Bryston 。
回復

karsonkwan 發表於 2015-5-17 08:55

咁就奇啦,我同你聽感啱啱相反,Ayre清,VA音樂感好喎

評分

查看全部評分

回復

推Marten Design陶瓷單元,我聽過最夾是Tidal後,好過Jeff Rowland 825。
回復

karsonkwan 發表於 2015-5-17 10:03

我有個不熟的朋友用 KXR & MXR.
以前他用 Dunlevy, 後轉丫G。我未聽過夾丫G。

後來他的MXR壞入廠整, 二三個月都攪唔掂。後借部新款他頂住先。他直接自己寄入廠,北美州可這樣做。

MXR好似用新型 雙極管, 都唔知係咪咁攪唔掂。又可能是他不好彩。
回復

ncwah 發表於 2015-5-17 13:49
咁就奇啦,我同你聽感啱啱相反,Ayre清,VA音樂感好喎

試VA係去華哥介紹果度推果對XXXX陶瓷, 個名好Q難記果對野。好似係叫什麼愛新覺羅定巴基斯坦...總之係四個字...
再用埋vovox speaker cable... 唔清有鬼

評分

查看全部評分

回復

karsonkwan 發表於 2015-5-17 14:13
試VA係去華哥介紹果度推果對XXXX陶瓷, 個名好Q難記果對野。好似係叫什麼愛新覺羅定巴基斯坦...總之係四個 ...

係愛沙尼亞
回復

karsonkwan 發表於 2015-5-17 14:13
試VA係去華哥介紹果度推果對XXXX陶瓷, 個名好Q難記果對野。好似係叫什麼愛新覺羅定巴基斯坦...總之係四個 ...

vovox又清!?
回復