新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: karsonkwan

[後級] Audio Note M6 夾後級三選一, 好頭痛

karsonkwan 發表於 2015-5-19 12:16
我想問你果部機隻腳可以拆走嗎?唔計隻腳有幾高?

I was once using Gryphon Antileon Signature Power Amp.
The "foot" could be changed, simply using M6 screw.
You could find some third-party foot which is using M6 screw as well.

However, Antileon Signature would produce much heat, which is not appropiate to fit into a packed rack like mine and yours.
回復

remychiu 發表於 2015-5-19 11:42
Karson 兄, 細tec兄介紹呢部機力感應該OK(我都用緊, 有機會都好似細tec兄咁換部最頂), 二手價錢都要十零 ...

岩岩問左Antileon Signature Stereo EOL 左, Antileon EVO 會取替佢
List Price: 260K
回復

高音應該係呢隻

好嘅單元加埋一齊唔等如就好聲,有師父拆過個分音,我咁喏路過望過吓,一個字弱,兩個字大咬,幾十萬嘅Marten,Tidal你會用十幾什至幾拾萬嘅後級嚟推,幾萬嘅JAS你會嗎?
回復

karsonkwan 發表於 2015-5-19 12:02
單元係accuton 陶瓷中低,同你呢個單元同一品牌,但model唔同。同單元唔同喇叭聲底當然亦會有小小分別, ...

我都有玩陶瓷單元,低音11吋打孖上,18watt嘅單端膽機可以推到pat pat按摩,100w嘅原子粒darTZeel亦有好好效果

評分

查看全部評分

回復

ayuen 發表於 2015-5-19 13:31
我都有玩陶瓷單元,低音11吋打孖上,18watt嘅單端膽機可以推到pat pat按摩,100w嘅原子粒darTZeel亦有好 ...

袁哥不愧為diy皇

評分

查看全部評分

回復

ncwah 發表於 2015-5-19 13:37
表哥不愧為diy皇

禾乃得嘢多啫
回復

ayuen 發表於 2015-5-19 13:24
高音應該係呢隻

但jas 我覺得真係唔太差,係hifi tone聽既時候可以推得好好的。

問題係而家d有品牌既hifi月黎月貴
十萬蚊有8萬係比宣傳,代理,品牌,專利註冊費。呢d我諗大家都明。。。
就以vitus RS100為例,水貨同行貨相差25%
代理食水深都冇計,咁大間hifi舖,香港租金人工樣樣都貴,大品牌代理d試音室開係中環尖咀。果d天價租金都係來自用家身上。。。
所以師兄diy係最高的,我讀書時冇錢都係diy 喇叭,擴音機的。連個分音,音箱都係diy。。。不過只可以用垃圾去形容。。。
回復

karsonkwan 發表於 2015-5-19 14:08
但jas 我覺得真係唔太差,係hifi tone聽既時候可以推得好好的。

自己地頭度身都配唔靚就死得啦,佢用乜後級(我估係MIC旦機)?你照跟咪得囉(但估你又唔會買昵D機渦)
回復

ayuen 發表於 2015-5-19 15:07
自己地頭度身都配唔靚就死得啦,佢用乜後級(我估係MIC旦機)?你照跟咪得囉(但估你又唔會買昵D機渦)
...

係旦後,但係我想用石後。。。
回復

kelvin99 發表於 2015-5-18 09:41
試吓Pass Labs X350.8啦,好聲好力,頭段都係行純A類工作,應該都會好夾你對喇叭

回復

師兄,試邊部?60.8?
回復

kelvin99 發表於 2015-5-19 16:23
師兄,試邊部?60.8?

冇約到,行上去望下
佢play緊部100.8 唉。。。
回復

karsonkwan 發表於 2015-5-19 14:08

我就係受唔住D sales嘅咀臉,明明有機响度係唔肯開俾你聽!所以而家乜都DIY,亦可以廠唔做(或者唔識做)嘅自己做添!
回復

ayuen 發表於 2015-5-19 18:24
我就係受唔住D sales嘅咀臉,明明有機响度係唔肯開俾你聽!所以而家乜都DIY,亦可以廠唔做(或者唔識做)嘅 ...

所以D專門店有它的優勢,不一樣的体驗
回復

karsonkwan 發表於 2015-5-19 12:16
我想問你果部機隻腳可以拆走嗎?唔計隻腳有幾高?

karson 兄, 腳應該可以拆走, 不過部機好鏈重..................,但 c hing 我見到D Class A機頭通常又大又熱又阻訂(感覺貴得呢冇咁呃秤 ), 可能你要做番D妥協先得
回復

返屋企先再講今日雅典之行
回復

Lamkamsang 發表於 2015-5-19 18:47
所以D專門店有它的優勢,不一樣的体驗

而家好小去逛shop鳩烏了,買嘢多數RSonline,mouser或element14,買現成嘢,啱嘅買完就走,講多無謂,佢又唔駛明我講乜,我亦唔想聽佢猪up
回復

今日去雅典睇下野, 佢入面插緊對XA100.8,播林子样都好通透... 基本上黎聽係聽左咁多隻品牌最鐘意既聲。但因空間有限...放MONO好大工程,咁我同副店長講話想約時間試下250.8,冇問題...但一聽到我話夾陶瓷就同我講話唔惦...陶瓷好難攪... 唔夾PASSLAB .8 系列, 因分析力太高....夾膽機可能會岩D, 但因為你用AN膽前, 夾佢地其他牌子的膽後太多變數, 就算係到試左OK, 返到屋企都一定唔係果回事, 佢叫我不如換喇叭...但佢地D喇叭好貴唔岩我....佢真係非常老實.... 我聽完好灰...好煩...

評分

查看全部評分

回復

佢話PASSLABS CLASS A 比較慢聲小小... 可能或者會岩...但唔保證...好難講...
哇... 我估佢完全係為興趣...唔係為做生意試咁耐機個個SALES都一定係話佢最勁最夾你套野... 或者夾任何牌子都比其他機好...又有D話後級係唔洗夾喇叭的...唔會有夾唔夾呢個問題
有時間咪落去搵佢吹下水囉....

評分

查看全部評分

回復

karsonkwan 發表於 2015-5-19 19:44
佢話PASSLABS CLASS A 比較慢聲小小... 可能或者會岩...但唔保證...好難講...
哇... 我估佢完全係為興趣... ...

karson兄,如果係ken招呼你,我可以話俾你聽,佢都算係一個好嘅推銷員,起碼從來冇認屎認屁,都算肯客觀地俾意見你。只係佢地公司D價錢係乸脷D,不過最後肯同佢公司鍊下價,都應該會妥協,所以我遲小小又要落佢公司買野

評分

查看全部評分

回復