新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eds60

[兩聲道] 由1987年開始睇 HiFi 書發燒到現在

在買對 Energy 的店有部二手 Harman Kardon Citatio 12 後級(60w一/ch)。 試聽下駁左美國的 Allision 6 喇叭。 聽完再試 Quad 405(100w/ch)。 他們代理 Quad, Halfer 和 Conrad Johnson.

部 Quad 中、高音唔錯, 不過低音就冇乜力度。 H.K 低音比Quad 強太多。中、高就冇 Quad 咁柔。 初哥梗係要低音行先啦。

Citation 12 沒 power 掣。我用兩年都係長煲, 可能只關過機幾日。這部換咗好似電腦那種電源線, 後來再買的 Citation 12 才知是用舊機的幼身兩腳電源線。

很多年後才知 Citation 12 是好機。 連 Nelson Pass 也讚好。 他在 1981年2月 在 The Audio Amateur 講點摩, 請看 link.

好多年後才知有 Deluxe 版,有木殼,電源線位置不同。

http://www.firstwatt.com/pdf/art_mos_citation.pdf
https://www.passdiy.com/project

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

回復

後級已有, 停一停儲夠錢就買前級。 用Sima 合拼 trade in 換 Sima P2001 mk2 再補少少錢。 開始玩前、後級。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

想補充一下之前講開 JBL 250ti. 那時有L20t, L40t,  L80t 和 L100t. 我買對 2600時已好想要 L20t, 不過價錢貴不少。 我連 L20t 都買唔起。

這資料是 L20t3, 我嗰時是第一代。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

在 HiFi 店放門口的組合, Mcintosh MC2500 推 Apogee Diva. 細細聲聽已覺很正。 那時D Mark 仔有手抽又有大排散熱器。 嗰時已很想要有手抽和大排散熱器, 前後手抽更好。如有大功率表至好。

玩咗兩年 Citation 12. 在買 Citation 12 的店有部二手 Bedini 100/100mk2 後級。 100w/ch Class A. 其實這部都不是真正Class A, 得38磅咁輕, 又只是微暖。 那時不懂分什麼是 Class A 機。 結果用 Citation 12 再補錢把它帶回家。都有手抽和兩排小型散熱器,好過冇。

那時候第一次見到 Classe Audio DR3VHC(very high current), 45w/ch class A. 仲兩部玩 bridge mono. 2000年時我買到 DR3, 25w/ch class A,一路玩到現在. DR3VHC 好大部 19寸闊、14.4深、16.5寸高, 99磅。DR3 19寸闊、14.2深、11寸高, 70磅。

CD機換咗 Denon DCD1290. 再上級是 DCD2560 和 DCD3560.

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

Denon CD 機下面塊 Cyrus Isoplat和 Sima 下的木釘是親戚給的。 是我第一樣有牌子的避震附件。

未完,大約講到92至93年。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

哽系Dr3vhcx2啦,bedini差9条街
回復

我都想。 十年後都係夠錢買一部 DR3。 有人話 VHC 嘅聲會比 DR3粗D。 Bridge 咗D聲咪仲粗。 雖然大力咗,但比起其它 class AB 機低音控制力都差DD。 我都未聽過 VHC 嘅聲。

大哥咁賞面一路睇住。 低B嘢有冇笑親你啊?

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-6-11 13:09
chuck兄,你以前是温哥華人?

在 Hastings 夾 Nanaimo 和Renfrew 中間有一間好細的 A&B Sound. 向 Burna ...

我都重算係半個溫哥華人,一年都會返下去兩次。Hifi 舗都買少見少,以前都會泡下 A&B SW marine 夾 Cambie , downtown Seymour , Burnaby 那邊就少去。若你由 Renfrew 行到 Willingdon 直係會行到腳跛。

我在加國時都有玩HiFi ,由讀書仔時就用過啲普通野,包括 Sony , Harmon Kardon, Rotel, 夾 B&W DM220 ,後來 downsize to B&W CM1, 最後 settle down 用到 Cyrus One + Epos ES11 依家都仲 keep 住,2007 年回流返港才正式再玩過 HiFi, 無它,香港實在多選擇和平過加拿大好多。

最近返過 Vancouver ,好想週為去"混吉",最終只去過 sound room ,聽過 Devialet D800 夾 Wilson Alexia,不過很失望,不是太 impressed. 好想去下 Rutherford Richmond 和 華埠賣 Classe 那間,但係揸車去都嚴麻煩,懶也。

回復

eds60 發表於 2015-6-11 14:40
想補充一下之前講開 JBL 250ti. 那時有L20t, L40t,  L80t 和 L100t. 我買對 2600時已好想要 L20t, 不過價 ...

JBL L20t 呢對箱小弟都玩過,同 ching 一樣,冇錢買,得個恨字。過咗好多年之後,買咗對二手,算係還返心愿。

鈦金属高音單體,當年廣告仲有部軍機做背景添。
80年代,高頻可以去到成27k,真係屈指可數。仲有個牌子的喇叭用鋁带高音,Infinity可以去到咁高。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-6-11 16:20
我都想。 十年後都係夠錢買一部 DR3。 有人話 VHC 嘅聲會比 DR3粗D。 Bridge 咗D聲咪仲粗。 雖然大力咗, ...

Vhc靚声好多
回復

Vhc means very high current, the bias is much more higher for class a
回復

JackieEason 發表於 2015-6-11 18:12
JBL L20t 呢對箱小弟都玩過,同 ching 一樣,冇錢買,得個恨字。過咗好多年之後,買咗對二手,算係還返心 ...

JackieEason兄, 好記性。 你講開我又醒起有飛機。

Infinity RS IIIb

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

mc30 發表於 2015-6-11 19:32
Vhc means very high current, the bias is much more higher for class a

More transistor too.VHC has 8 per side, DR3 only has 4 per side.

評分

查看全部評分

回復

chuck 發表於 2015-6-11 16:35
我都重算係半個溫哥華人,一年都會返下去兩次。Hifi 舗都買少見少,以前都會泡下 A&B SW marine 夾 Cambi ...

chuck兄, 我好耐冇行 HiFi 鋪。 Sound Room 已換老細。 Classe 那間 Hifi Centre 由 Downtown 搬過去。 睇D相,好似有用 Vicoutics 玩調房。Wilson 應該係佢代理。 Ruthford Audio 我未聽過。 在家賣 Hifi 的 Element Acoustics 有好多好嘢, 金仔、B仔、Dyna、Clearaudio、Siltech. 佢專賣唱盤。

以前中國人開那間 Signature Audio 最發燒。 綫、配件用很多來調聲。
回復

Dennis 發表於 2015-6-11 12:36
SONY FH 系列好正!不過無$買
蔡楓華當年套嘢真係見到都流口水印象中用白色磚造架。 ...

Dennis兄, 我只係聽聞蔡楓華用 250ti, 未見過相。

我家那套 Sony, 我個 friend 的大哥都有, 仲連唱盤。 個盤同部機咁細, 隻黑膠突咗出呢。

嗰時好似仲有部 Sony 280w, 5 band EQ, 雙 cassette. 可錄帶好勁。已經是1985年的產品, 都30年了。

評分

查看全部評分

回復

mc30 發表於 2015-6-11 16:13
哽系Dr3vhcx2啦,bedini差9条街

大哥, 我玩 Bedini 時都未夠 20歲。 用 Bedini 已經好堅啦喎, 比起我身邊的人。VHC 真的想也不敢想。 好少見, 而家都起碼最少賣 $2200加元=$14,000HK.

我部 DR3 都高 bias 咗8年。 後來壞 1邊 transistor, 入廠修, 調正 bias. 原來多年來都是太高 bias 超熱。

我部 Exact Power EP15a 個錶顯示
以前任何時間用 8A, 好似7百幾w
調校後 3A,  4百w
我不記得正確數字, 現在後級直插牆。

校正後冇以前中音咁厚暖, 但係整體更優勝。

評分

查看全部評分

回復

前輩, 分享多D啦.
回復

racewong 發表於 2015-6-12 00:33
前輩, 分享多D啦.

版主,多謝收看。我受唔起 “前輩” 這稱呼。 我玩咗二十幾年都仲係玩緊平價機。

希望D cheap cheap 舊嘢唔會悶親各位師兄。現在大約寫到3分1。 等我找些舊 HiFi 書  post 些當年的廣告。

評分

查看全部評分

回復

聽 Sima 合拼機時, 在那間 Hifi 鋪買入第一張發燒碟。 Sheffield Lab Drum and Track Record CD, 可惜係加拿大版。 當年都唔知乜版物版啦。 兩年前在 Ebay 買到日本版. 由合拼機到前後級分別梗係大啦。兩部後級重咁多, 又係 dual mono 孖牛,都算係小水塘。Citation 12 有 6000mfdx4=24,000mfd, Bedini 有 19,000mfdx2=38,000MFD. 當年嗰部大力仕 Adcom GFA555, 200w/ch, 都好似係 40,000MFD 咁上下,應該係單牛。以前認為水塘越大越好, 排龜殼原子粒越大排越好。

Energy 個 spec 係 28hz至20kHz, 當年都唔係好多喇叭個 spec 去到 28hz 㗎。 要 show qualitu 咁梗係要勁低音碟啦, 小提琴就唔多掂。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

對 Energy 都算幾大對, 24寸高x10.5寸問闊x12寸深, 34磅。
隻18寸高兩幼枝柱腳座唔穩。 换咗對一柱粗脚座, 脚座 18磅加26磅鉛粒, 每隻重44磅。 企得穩, 低音又有改善。

當年香港HiFi書廣告係話7寸勝過12寸。

我嗰對像右邊嗰對, 但噴氣 port 在前面, 單元配對較精準。 約貴 $2000

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復