新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eds60

[兩聲道] 由1987年開始睇 HiFi 書發燒到現在

chuck 發表於 2015-6-11 16:35
我都重算係半個溫哥華人,一年都會返下去兩次。Hifi 舗都買少見少,以前都會泡下 A&B SW marine 夾 Cambi ...

chuck兄, your B&W DM220 廣告.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

回復

當時有嘅勁低音碟有鬼太鼓, GML Ex Spiral 24k 和 Super Bass. 隻 Ex Spiral 好很貴, 成6000yen.

聽鬼太鼓 track 1&3 嘅鼓聲好重好勁。 Track 5 不大聲, 但2隻低音單員大幅前、後移動, 那刻終於知道什麼是長衝程低音單元。 個 port 噴出來的氣起碼兩尺遠亦感覺到。

這是我二十多年來的打鼓碟收藏。

我的打鼓和敲擊樂(percussion)錄音收藏
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=84752

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

嗰時會聽 Telarc 的CD, 因為錄音效果好勁。 普通機播也好好聲。

Round Up 係必買的。 萬寶路首歌, 馬走來走去, 我覺得仲犀利過現在的 surround sound,我玩到 DTSes 已冇玩, 平價Denon 2802. 隻馬衝到你面前。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

Telarc 出隻 Mahler Symphony 8 千人演奏。 即買回來聽。 效果就梗係唔得啦, 現在套機都攪唔掂。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

跳一跳返去講以前自己黑膠錄帶的事。問朋友借碟。 從來不喜歡用 Dolby B 或 C 來錄音。 由普通帶到 CO2帶, 喜歡用 Sony. 由 UX, UX S, UX ES 到 UX PRO 慢慢升級用。 UX 和 UX ES 用得最多。 朋友給我一盒 Metal ES 我都唔捨得開, 現在找不到放那裏。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

曾經是我的 Dream Cable, Monster Cable M1 喇叭線, M1000 訊號線。想過買 Reference Link 或 Interlink 400 訊號線。我只擁有過的 Monster Cable 是買 JBL 時的 MC500喇叭線, $13/尺。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

以前我行 HiFi 鋪會收集 brochure.
我有珍貴的 Esoteric brochure. 機上寫 Esoteric, catalog 封面寫 Teac.

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

Conrad Johnson

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

Denon DP-S1

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

訊號線用 Space & Time Quantum CD 和 Aural Symphonic As One 第二代 WBT 101 插。 都係睇音响世界李英立先生介紹第一代 As One Tiffany 和 WBT 我才買。

相裏面白色嗰條係 As One。 綠色係 Audioquest Emerald, 是同一位親戚送我, 佢自己用 Kimber KCAG 銀綫。 Emerald 取代 Quantum CD. Emerald 是 Audioquest 當時最高 method 純銅訊號線。 上級兩條是銀線,Lapis  和旗艦是 Diamond.

大石避振, 木象棋調聲。 不過張玻璃面茶幾就唔係好掂。仲有當年大顯示電子鐘。 現在仲用緊,真係有效。 幫個電子鐘做避振都有用。

我冇啊一刀哥咁勁,用飛秒鐘。 如你有看那 post 就知我噏乜。
適當的喇叭配搭讓聲音更性感
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=85752
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

相裏見到解碼器, 剛進入分體CD年代。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

我買這部解碼器其實勉強來說都和鄺大俠有少少關係。我住温哥華, 大俠又唔識我, 佢又冇介紹過這部咁平嘅解碼器。究竟關大俠什麼事?
我學講古佬賣下 “瓜子”, 欲知後事如何, 請看下回分解。

評分

查看全部評分

回復

M&K subwoofer and satellite

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

Celestion SL600 + 6000

JBL 250ti was behind 600+6000

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-6-12 06:30
Celestion SL600 + 6000

JBL 250ti was behind 600+6000

咁快烧到我嗰踏,小弟而家仲有對陳年 celestion 超期服役。
其實小弟除咗 source 件件都有25年以上
回復

只有睇的份兒,完全搭唔到咀
回復

Kelvin11 發表於 2015-6-12 07:10
只有睇的份兒,完全搭唔到咀

太 cheap, 未用過?

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-6-12 07:22
太 cheap, 未用過?

那些年,我只有能力去鴨寮街逛下咋...
回復

eds60 發表於 2015-6-11 14:40
想補充一下之前講開 JBL 250ti. 那時有L20t, L40t,  L80t 和 L100t. 我買對 2600時已好想要 L20t, 不過價 ...

L100t平靚正爆
回復

eds60 發表於 2015-6-12 05:30
我買這部解碼器其實勉強來說都和鄺大俠有少少關係。我住温哥華, 大俠又唔識我, 佢又冇介紹過這部咁平嘅解 ...

佢大佬Albert Kwong
回復

mc30 發表於 2015-6-12 07:32
佢大佬Albert Kwong

大佬, 你咁快開估, 冇人睇啊!

評分

查看全部評分

回復