新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eds60

[兩聲道] 由1987年開始睇 HiFi 書發燒到現在

eds60 發表於 2015-6-12 02:19
對 Energy 都算幾大對, 24寸高x10.5寸問闊x12寸深, 34磅。
隻18寸高兩幼枝柱腳座唔穩。 换咗對一柱粗脚座 ...

Energy 22 pro monitor 個低音好勁,我對dm220 有兩個低音單元都唔係佢手腳。有人話佢不是一對耐聽嘅喇叭,是否屬實?不知不覺 energy 後來就 "DUP"哂,不知是甚麼原因?
回復

JackieEason 發表於 2015-6-12 06:42
咁快烧到我嗰踏,小弟而家仲有對陳年 celestion 超期服役。
其實小弟除咗 source 件件都有25年以上{:1_69 ...

JackieEason兄, 你對喇叭好後生啫。 我對 Spendor 係同 Celestion Ditton 系列那個年代。
回復

chuck 發表於 2015-6-12 11:30
Energy 22 pro monitor 個低音好勁,我對dm220 有兩個低音單元都唔係佢手腳。有人話佢不是一對耐聽嘅喇叭 ...

同英國喇叭冇得比。 22.1,22.2,22.3 應該唔係幾好。 最後出隻貴的 Veritas 2.8 又唔賣得。 Mirage 和 Energy 同公司, API. 嗰時都集中出 M1si 和後來的OM 系列, Energy 玩 home theatre.
回復

我之前講話買部解碼時和鄺大俠有少少關係。 mc30兄己講了和鄺大俠的哥哥 Albert Kwong有關。 部機是和 Albert 買的。 當時他問我知道誰是鄺大俠嗎? 那時我真的不知道。 雖然我有睇 Hifi 書, 但睇的剛好都冇見到鄺大俠。 隔了一段時間, 終於都見到講大俠的文章。

解碼器是 Audio Alchemy V1.0 加條 Audio Alchemy 數碼線。玩一輪後可買隻原廠大一點的牛作升級。 儲夠錢後, 再買 Audio Alchemy 的 DTI(jitter reducer) 加條 Synergistic 數碼線。 最後再買多隻升級牛。 全部連線大約 $8000。

逐步升級都有明顯改善, 就算平平地的牛升級也幫助不少。 那年代越來越多解碼器, 但凈 CD 轉盤就不多。

http://www.stereophile.com/conte ... decoding-engine-v10

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

部 Bedini 拿去俾人換下線升級, 電源線用美國的 MAS, 內部訊號線是 MIT MC square 和喇叭線就不知名。

終於買入個二手有牌子的單層架,Target B1 用來放後級。

那時又興玩胆前石後。 去 Hifi 鋪睇有乜選擇, 但 budget 有限。本想買 Dynaco PAS4, 聽過後我不是很喜歡它的聲音。Conrad Johnson 又超支。 最後找到美國牌子, 台灣製造的 AMC CVT1030. 它的聲音我相當滿意,最後梗係俾錢把它帶回家慢慢嘆。

終於把玻璃茶幾拿走, 器材放在地上。 唱盤亦都打包, 停了十多年没聽黑膠。最後幅相攝於 1998年10月。

本帖子中包含更多資源

回復

eds60 發表於 2015-6-12 14:50
部 Bedini 拿去俾人換下線升級, 電源線用美國的 MAS, 內部訊號線是 MIT MC square 和喇叭線就不知名。

終 ...

ching 巧精神噃,咁亱都未瞓。
回復

eds60 發表於 2015-6-12 14:50

終 ...

又系Legend代理
回復

温哥華的 Hifi 店不多, 根本就沒有二手店。Hifi 店的二手貨只有人客 trade in 或寄賣的。 好在有份英文買賣報紙 Buy&Sell, 不同種類的東西也可登廣告賣, 有一欄賣音響。 賣方登廣告是不用錢, 每星期出一次。 我每星期都買一份看看有什麼好器材。

95年時,見到有部 Dynaco ST70, 賣 $2300。 馬上約上門試聽。駁對小型 B&W 喇叭。 中音非常甜美吸引。我跟賣家講等我考慮下便離去。 過咗兩日決定買後便call 賣家, 點知已售出。

每星期繼續買 Buy&Sell. 終於遇到一部 ST70. 急 call 賣家, 點知又賣咗, 但佢話有部 Dynaco SCA35 胆合併機。 我即管去聽下。 他駁部Dynaco FM3 胆tuner 聽古典音樂台。 喇叭用 Quad 57靜電。 D聲又通透又温暖, 聽得很舒服。 這機只賣 $1300。 抵到爛, 馬上俾錢。 這部仲係厰機,不是kit. Kit 是買家自己裝, 不是部部掂. 不過輸出胆需要更換。原廠真空管,  2支 Telefunken 12AX7 smooth plate, 2支 RCA 7199. 購買 4支 Svotek EL84

本帖子中包含更多資源

回復

JackieEason 發表於 2015-6-12 15:03
ching 巧精神噃,咁亱都未瞓。

12:35am now
回復

Bedini modified by Elite, Legend was not open yet.
Audio Alchemy and AMC bought from Legend.
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:36
Bedini modified by Elite, Legend was not open yet.
Audio Alchemy and AMC bought from Legend.

幫你mod果個咪系我囉
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:29
温哥華的 Hifi 店不多, 根本就沒有二手店。Hifi 店的二手貨只有人客 trade in 或寄賣的。 好在有份英文買 ...

而加buy and sell 全部系北姑廣告
回復

mc30 發表於 2015-6-12 15:41
幫你mod果個咪系我囉

Is it lift time warranty? I still have it.

He leave Legend when I bought AMC.
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:29
温哥華的 Hifi 店不多, 根本就沒有二手店。Hifi 店的二手貨只有人客 trade in 或寄賣的。 好在有份英文買 ...

曾幾何時有間二手店在Richmond 大約在 Bridgeport road 夾 shell 附近,是一位台灣人開的,都有好多好野,不知而家重存在嗎?
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:43
Is it lift time warranty? I still have it.

He leave Legend when I bought AMC.

毛所謂,你攞返香港.我免費幫你upgrade
回復

eds60 發表於 2015-6-12 10:29

Dyna 機聲音可以講係絕對靚聲, 只可借輸外形!

評分

查看全部評分

回復

chuck 發表於 2015-6-12 15:44
曾幾何時有間二手店在Richmond 大約在 Bridgeport road 夾 shell 附近,是一位台灣人開的,都有好多好野 ...

羅C福,李祥仲系道
回復

chuck 發表於 2015-6-12 15:44
曾幾何時有間二手店在Richmond 大約在 Bridgeport road 夾 shell 附近,是一位台灣人開的,都有好多好野 ...

現在重有, 不過九幾年時未開吧。
回復

mc30 發表於 2015-6-12 15:47
羅C福,李祥仲系道

羅C福冇啦。 那間二手叫 Morgan
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:48
羅C福冇啦。 那間二手叫 Morgan

下次返去"混下吉"先。
回復