新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eds60

[兩聲道] 由1987年開始睇 HiFi 書發燒到現在

mc30 發表於 2015-6-12 15:43
而加buy and sell 全部系北姑廣告

中文嗰份好似只有賣二手車廣告。
英文份冇乜嘢賣

而家有買賣網專賣 HiFi. Craiglist 就非HiFi 友賣平機
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:48
羅C福冇啦。 那間二手叫 Morgan

原來台灣佬摩根仲系道,佢整机〇K架
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:53
中文嗰份好似只有賣二手車廣告。
英文份冇乜嘢賣

变晒啦
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:43
Is it lift time warranty? I still have it.

He leave Legend when I bought AMC.

Albert去左賣萬事得啦
回復

mc30 發表於 2015-6-12 15:54
原來台灣佬摩根仲系道,佢整机〇K架

整原子粒機好,尤其舊 Mark, Krell.
但胆就。 我個 friend 同佢買 MC240, 後來有問題,找他修理冇辦法攪掂。
去 Renfrew 夾2街, 土炮胆機店一攪即掂。
回復

mc30 發表於 2015-6-12 15:58
Albert去左賣萬事得啦

My friend bought an used car from him around 1995.
回復

mc30 發表於 2015-6-12 15:45
毛所謂,你攞返香港.我免費幫你upgrade

免費upgrade to Bedini VHC?
回復

eds60 發表於 2015-6-12 15:59
整原子粒機好,尤其舊 Mark, Krell.
但胆就。 我個 friend 同佢買 MC240, 後來有問題,找他修理冇辦法攪 ...

果間謀人寺仲系度
回復

mc30 發表於 2015-6-12 16:05
果間謀人寺仲系度

Yes, his preamp is ok.  
回復

mc30 發表於 2015-6-12 16:05
果間謀人寺仲系度

你都好似收得唔平。
等我搵翻張單先。
回復

eds60 發表於 2015-6-12 16:01
免費upgrade to Bedini VHC?

To this

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

eds60 發表於 2015-6-12 16:08
你都好似收得唔平。
等我搵翻張單先。

我出手哽系吾平啦 ,Albert D机刀系我摩架
回復

eds60 發表於 2015-6-12 02:19
對 Energy 都算幾大對, 24寸高x10.5寸問闊x12寸深, 34磅。
隻18寸高兩幼枝柱腳座唔穩。 换咗對一柱粗脚座 ...

D hifi書keep到依家?
回復

本帖子中包含更多資源

回復

本帖子中包含更多資源

回復

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

這合併本1973年出。
回復

其餘被老闆消滅了
回復

racewong 發表於 2015-6-12 18:38

hifi書 and catalog keep到依家.  

本帖子中包含更多資源

回復

racewong 發表於 2015-6-12 18:38

Hifi 房裏有兩個六尺高、30寸闊書櫃, 放滿中文版 Stereo Sound, 發燒、HiFi 音響、音技。 音技最少,其餘的也不齊。 仲有成百本入箱。 以前行 HiFi 舖會拿 catalog 收藏。

我用二手舊機關係, 在兩個機會以平價買入大約八十本 Stereophile 和六十本 TAS. 其實圖書館都有,比我齊。

開始對古董胆機有興趣就買上圖的 Buyer Guide, 由195幾年至1974年每年出一本。 有器材 spec 和價錢。 我在Ebay 買了幾本, 在圖書館借全部出來影印(都有6至8本,唔記得,已入箱)。 這書很貴, 印象中係$30US以上。 以後本書好似改咗名。

仲有本叫 Allied Radio 都有幾本。

那時已有 internet 但沒有現在咁多資料

例如 Dynaco  在 eBay 有原裝或影印 manual賣。 早幾年前就任 download

仲有本叫 Orion Blue book 有印每個牌子所有型號,生產年期,如 amp 就有寫功率輸出, 當年價錢, 現在二手價錢。 每年出一本, 俾店作參考。 資料有時有偏差, 二手價偏差很大, 不能作準。 如我沒有記錯,全新出時賣$180至$200US。 我都有2本,好似96和98年,我不是買最新,而且我不用最新。 例如 2005年,我買本98年。 舊點較平, 我需要知的都是95年以前的機,新版沒用。

以上書本數量只是大約,冇數過

評分

查看全部評分

回復