新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eds60

[兩聲道] 由1987年開始睇 HiFi 書發燒到現在

我在 hiendy 識咗 mc30兄都有一個月兼已成為朋友。 我只知他以前住溫哥華。 昨天才知 二十一年前幫我改 Bedini 的就是他。
回復

唔好意思, 講的事情年份跳來起去。 因年代久遠, 見到相和舊書突然想起啲嘢想講。即想到即寫。

請見諒。
回復

雖然 Hifi 書的東西不能盡信, 又些誇張到離譜。 寫得試音報告的又點會話D聲唔掂, 亦都不會話邊樣勁過嗰件器材。 但有部份寫手形容那件器材、線材的聲底和特性和我聽到的又好相似。 因後來我上網買(先 Ebay, 後 Audiogon)二手機、二手線,可作參考用。唔似香港見到實物或可試聽。 又可向朋友借。

自從T君賣 Dual 盤給我, 他轉玩汽車音響。十二年來我自己一個人玩 HiFi. 2004年, T君想聽番 HiFi, 部 Proton 壞壞地。 買了部5千幾的 Marantz surround receiver 當2ch amp 推 Celestion DL8。 佢話D聲衰到呢。 馬上拿回去退貨, 加拿大可退貨。我同佢去行 Hifi鋪。 最後梗係俾我渡佢升仙。開頭打算用一皮嘢左右,結果幾皮嘢落樓。是佢自己聽到分別而選購的。 由書架 Red Rose 換幾次喇叭到現在 ProAc D40R. 他剛再玩的時候用 Musical Fidelity A3 後級。 我借部 Dynaco 胆合併佢聽。 一聽就中毒, 馬上到處找後級版的 ST35. 之後佢有 Dynaco ST35 和 Mcintosh MC240 兩部胆後級用在第二系統 推 ProAc 1SC Rosewood, Linn Ikema CD機,加拿大土炮胆前。 主系統用 Ayre 前後。

後來他賣了 MC240. 佢話 240 雖大力D, 不過 ST35 好聲D。 到今日為止他仍同我講你部 Dynaco 合併好和味。 佢部ST35也不如。 其實兩部機的牛、輸出管 EL84一樣, 但推動胆不同。 線路我就不懂。聲音分別可能來自前級那2支原裝 12AX7, 係 Telefunken 滑屏。

之後齊齊燒, 又玩埋房間處理。
回復

Orion Blue book

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

1958 Hi Fi Directory

I have one Karlson Cabinet from the picture.

本帖子中包含更多資源

回復

From the 60's

本帖子中包含更多資源

回復

1958 Allied Radio

Hi Fi and parts

本帖子中包含更多資源

回復

而家先講到97年,希望唔會悶親各位師兄。 或者跟本已冇人睇。

進入網上年代。 玩胆機就梗係心思思想換胆。 但本地跟本沒胆賣。 那時已有美國網站賣胆。 冇意中發現 Ebay. 那時根本不知什麼是 Ebay. 睇到有胆賣, 登記後出價 bid.  暫時成為最高價,以為自己已赢。 連絡賣家話我出價最高赢咗。 賣家都費事理我。後來先知拍賣時間都未完。 瘀到爆

評分

查看全部評分

回復

後來知道如想以最低價赢最好等剩三秒才出價。 太早出價, 人地又再出價推高。嗰時網速慢, hang 住唔動又有, 自己出手慢又有。以前不像現在有倒數時間。以前要 refresh screen 後才知仲有多少時間剩。 我就refresh 幾次睇準在那一秒完結, 用有秒針的手錶, 睇準時間出手。

我去買碟時仲遇過D賤人。有時沒法坐係電腦前出價。 當我預先出價 $50, 有條友出價唔夠我高, 佢繼續出價直至超越我。 他知我的最高價後, cancel 自己最高個價, 取消時話打錯銀碼就 OK. 改 $49,咁我就要俾 $50。 都唔知係咪賣家揾人托價。
回復

唔知仲有冇師兄有興趣繼續聽下去呢? 講來講去都係小學雞嘢。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-6-13 09:10
唔知仲有冇師兄有興趣繼續聽下去呢? 講來講去都係小學雞嘢。

有呀
回復

Kenny兄, 你都有睇。
回復

eds60 發表於 2015-6-13 09:28
Kenny兄, 你都有睇。

Edmund,一路睇,一路回憶當年
回復

kyu888 發表於 2015-6-13 09:31
Edmund,一路睇,一路回憶當年

有些東西你有試過嗎?

當年曾經很想要的後級, 雖然不算好貴,但 part time 嘅錢跟本買不起, 又冇二手。

Adcom GFA555, GFA585LE。 565 mono 雖然威,但嗰次聽推Apogee 4尺 唔多夠力。Conrad Johnson MF200. 早期的 Sima W3050 & P3001分體前級。TVA 1

Krell, M.L, Mcintosh 這些就不用想喇。
回復

eds60 發表於 2015-6-13 09:45
有些東西你有試過嗎?

當年曾經很想要的後級, 雖然不算好貴,但 part time 嘅錢跟本買不起, 又冇二手 ...

有Adcom555, Quad606, NAD
回復

kyu888 發表於 2015-6-13 09:49

我喜歡八八年 至九二年Rotel 合併, 我都叫D friend 買。 我自己未用過。
回復

kyu888 發表於 2015-6-13 09:49

NAD 嗰種技術叫 power envelope 嗎?
回復

eds60 發表於 2015-6-13 09:52
我喜歡八八年 至九二年Rotel 合併, 我都叫D friend 買。 我自己未用過。

Rotel都好正
回復

eds60 發表於 2015-6-13 09:53
NAD 嗰種技術叫 power envelope 嗎?

唔記得
回復

你記唔記得 大約 88年時, Proton D1200有大功率表加D.P.D 技術。超想要。
回復