新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eds60

[兩聲道] 由1987年開始睇 HiFi 書發燒到現在

See picture, "power envelope" on faceplate

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

回復

eds60 Ching,
你們講起NAD及Rotel,小弟當年(剛出來做嘢)都有用過佢地嘅入門前後級,因為只夠錢買此平民級數前後級,記得當年佢地係同一代理(明發行),我是先玩NAD(後級也是有Power Envolope),跟住賣了NAD前後級俾同事後,再轉Rotel前後級,兩套機都好爆得,之後用了Rotel好耐(十幾廿年)才轉玩金仔

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-6-13 09:10
唔知仲有冇師兄有興趣繼續聽下去呢? 講來講去都係小學雞嘢。

eds兄繼續努力
回復

eds hing,勾起曬啲當年囬憶。

記得NAD間代理同時有賣AR喇叭,仲好神奇咁整咗個玻璃櫃,将 NAD 一 set 過擺曬入去,两邊就AR落地箱,搞到好似日本套装機咁。

rotel 前後級90年代初小弟都拥有過,真係工薪階層超値選擇。
回復

中咗Dynaco 毒後, 見到古董胆機就想買。 Mcintosh, Marantz 咁貴就不用想。

首先買到部 Heathkit AA20 前級。聲音温暖耐聽, 低音較淋。 $660, 超抵玩。 我覺得聲音在 Dynaco PAS 前級之上。

本帖子中包含更多資源

回復

eds60 發表於 2015-6-13 09:56
你記唔記得 大約 88年時, Proton D1200有大功率表加D.P.D 技術。超想要。

如果冇記錯,錶頭好似係黑色面,綠色燈光。連power switch 都係綠燈。
回復

JackieEason 發表於 2015-6-13 12:50
eds hing,勾起曬啲當年囬憶。

記得NAD間代理同時有賣AR喇叭,仲好神奇咁整咗個玻璃櫃,将 NAD 一 set 過 ...

JackieEason兄, 好記性.

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

NAD 2100 power amp

1240+2240

本帖子中包含更多資源

回復

JackieEason 發表於 2015-6-13 12:54
如果冇記錯,錶頭好似係黑色面,綠色燈光。連power switch 都係綠燈。

大約十一年前在 Ebay 買了部 Proton D1200 為完成以前夢想, 88年時好似 $700US, 跟 Adcom 555差不多。 我以 $300US加運費寄 UPS. 過很久也收不到, 於是 file a claim. UPS 調查一、兩個月都找不到。我填表話 Ebay 買了多少錢。 又等一輪收到支票。再過一段時間收到UPS 送來的一箱。 打開竟然是 Proton D1200. 就係咁我有部免費機。 咁多年來我都俾 UPS, FedEx 屈咗唔少 Brokage fee。 就當少少補償。

D1200進註睡房。

本帖子中包含更多資源

回復

勁呀,我當年用嘅NAD 1120及2240前後級係雜誌嘅廣告,你都有保留,我都差啲唔記得咗個型號了
回復

在本地以 $400 買到一件 mono 6V6 後級。 賣家話係 Knight牌。 機上冇寫名又找不到資料。 後來在 Ebay 找到件好似的, 但又有㸃不同。

本帖子中包含更多資源

回復

ccli1996 發表於 2015-6-13 13:26
勁呀,我當年用嘅NAD 1120及2240前後級係雜誌嘅廣告,你都有保留,我都差啲唔記得咗 ...

ccli1996兄, 我個藏經閣好多書㗎。1958年嘅書都有。

評分

查看全部評分

回復

$350 買回來的 Trio 胆receiver Trio 即係 Kenwood.  每聲道2支 EL84. 不過唔知點解扭盡 volume 都好細聲。

本帖子中包含更多資源

回復

單聲道, 前級 WA P2前級, W3 後級。
前級從後級身上取電。

本帖子中包含更多資源

回復

eds60 發表於 2015-6-13 13:05
JackieEason兄, 好記性.

巧嘢,咁又俾你搵到。

如果讀書個陣有你做同學就好喇,乜嘢都問你就得喇。
回復

JackieEason 發表於 2015-6-13 13:53
巧嘢,咁又俾你搵到。

如果讀書個陣有你做同學就好喇,乜嘢都問你就得喇。  ...

淨係識 HiFi, 讀書就
回復

終於買到 Dynaco ST70, 仲要係廠機, 比 kit 少很多。跟4支原廠 Dynaco EL34, 有可能係 Mullard, 但我不懂分。 牛是據講較好的布包線。

這部冇我當年聽嗰部中音咁濃, 少了點毒性。

後來入咗4支 Telefunken EL34, 後來發現係 Simens 幫 Telefunken 造。

本帖子中包含更多資源

回復

eds60 發表於 2015-6-13 13:56
淨係識 HiFi, 讀書就

小弟一直都冇听過 proton,其實把聲似邊個?
回復

JackieEason 發表於 2015-6-13 14:05
小弟一直都冇听過 proton,其實把聲似邊個?

都冇乜特別聲底, 不過幾好力。
回復

玩胆機要入番D胆。 12ax7, 12au7, EL84, EL34, KT66. 都係美國和蘇聯胆。

本帖子中包含更多資源

回復