新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eds60

[兩聲道] 由1987年開始睇 HiFi 書發燒到現在

玩胆最好買部試胆機傍下身。 Hickok 和 AVO 太貴。 平平地玩下 Heathkit, B&K 和 Simpson.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

eds60 發表於 2015-6-13 13:41
ccli1996兄, 我個藏經閣好多書㗎。1958年嘅書都有。

有毛1958年藏spring閣
回復

mc30 發表於 2015-6-13 14:22

58年「玩仔」都唔錯架
回復

1999年二手買入現用的 Spendor BC3, 4路4單元, 8寸中音、12寸低音。 這對喇叭被上手物主換了 Solen 電容。 XLR 輸入換成 binding post.

鼎鼎大名嘅定位李前輩都用緊 BC3, 以下是他在R33, 2014年11月25日 post 出來的,
屏風放大假,現今座鎭的跟你一樣, 是 Spendor BCIII 。低頻下潛只達 35 Hz,比屏風少了 3 Hz,換來的卻是一個十分豐滿的中頻,質感非常過癮。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

JackieEason 發表於 2015-6-13 14:26
58年「玩仔」都唔錯架

玩仔毛脱咁尽噃
回復

mc30 發表於 2015-6-13 14:22

出咗未啊?
回復

mc30 發表於 2015-6-13 14:51
玩仔毛脱咁尽噃

尼D益智書要買全新的。我70後, 八幾年的就有。
回復

Energy 廣告話7寸勝過12寸。 但 BC3一開聲, 高中低瓣瓣赢。

2000年搬入 400尺廳玩。已安裝兩條獨立電源。

喇叭離後場7尺, 試擺過8尺, 最後逐二寸二寸咁後退直至7尺。 就算換機後都以7尺最好。 只改變左右距離和 toe in 角度。 到後期接近平放冇 toe in.

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

Dynaco 大合照, SCA35 合拼, PAS 前, ST70後, FM3 收音機。

本帖子中包含更多資源

回復

兩部 PAS 和 FM3

本帖子中包含更多資源

回復

出咗啦。第一期係53年,就係有Marilyn Monroe個期。
回復

我又學人玩加外置高音。 我用過2款非常有名的。 第一款 AMT ESS 氣爾高音, 版權過後, Elac, Adam,  Mundorf 都係抄佢。

7寸闊、6寸高、4寸深, 重14磅。 大部份重量來自磁石。

第二款
Janszen 130 Electrostatic。 太細聲配合唔到喇叭。

本帖子中包含更多資源

回復

JackieEason 發表於 2015-6-13 15:16
出咗啦。第一期係53年,就係有Marilyn Monroe個期。

I mean 藏spring閣.
回復

eds60 發表於 2015-6-13 14:55

第一期有就犀利喇。

『有近62年歷史的成人雜誌《花花公子》(Playboy)在美國三藩市拍賣創刊號,料以2,700美元(約2.1萬港元)成交。創刊號於1953年12月面世,當時售50美仙,除邀請荷里活性感影星瑪莉蓮夢露做封面女郎,《花花公子》更自稱是全球首本全彩色雜誌,但印刷仍主要以黑白灰三色為主,另添加一點紅色作點綴。』 《每日郵報》
回復

eds60 發表於 2015-6-13 14:55

当年全新而加刀变草紙啦
回復

JackieEason 發表於 2015-6-13 15:26
第一期有就犀利喇。

『有近62年歷史的成人雜誌《花花公子》(Playboy)在美國三藩市拍賣創刊號,料以2,700 ...

回復

我曾投稿“發燒”, 2003年5月登出來。 題材係

推介兩套靚聲的古董放大器

Dynaco SCA35 和 Harman Kardon Citation 11&12

是計算幾多字來算稿費, 都有千幾元。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

2000年買二手 Classe Audio DR3, 25w class A

當年二手價和現在一樣

買咗條 Harmonic Tech ProAC11 Schurter 插(相中右邊)俾 Classe,  MAS(相中左邊)俾 Bedini.

用條 H.T , 改善非常大。 自始電源線玩過很多款。

Energy 用在 home theatre

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

喇叭線比拼, 兩款都係5尺

Tara Lab Quantum III VS Straight Wire Maestro

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

喇叭換 Cardas 內部線, 9、15.5、19.5awg. 改可 Tri wire, 原先打算biwire 所以只買兩對 WBT, 後來買埋第三對。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復