新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21437|回復: 49

[喇叭] Zellaton New Reference II

德國Zellaton 最新Reference II 極品級楊聲器現已抵港.并在下星期香港高級視聽展本公司展廳S225展出.  歡迎大家前來欣賞.

自從1935年Dr. Emil Podszus發明了最佳制造單元振膜的硬質泡沬(Zellaton 單元)并獲得專利, 之後不斷改良及發展, 至令仍然被視為最佳振膜材料之一. 首先, 這種物料特別之處是有着非常輕的質量,高鋼性和非常穩定的特質,被不同環境之影響極低.  還有, 以這種物料生產出來的振膜有着特別優良之聲音特性.聲音特別生動, 準確.

到現在由家族第三代後人Manuel Podszus繼續研究及生產, 并獨家使用在Zellaton 產品上.  Zellaton Reference II 為最新型號.  為了追求完美 高, 低音單元及聲箱改良自上一代產品.  分音器用上極昂貴但高質素之Duelund 電容器. 目的只有一個, 就是完美.

Specifications
Frequency response: 22hz - 40khz
Impedance : 4 ohm( normal)
Recommended power : 50W-600W
Sensitivity: 89db/1w/m
Dimsensions: 131cm (H) x 45cm (W) x 71cm (D)
Weight: 135kg

依對堅好聲呀

評分

查看全部評分

回復

所以堅貴
回復

我好想聽下KONDO推ZELLATON呀
回復

HK$ 1.5 million ?
回復

不知和採用相同單元的舊 Symphonic Line 有什麼區別?
回復

racewong 發表於 2015-7-31 21:23
我好想聽下KONDO推ZELLATON呀

有幸早幾日前在聲望陳列室聽過真係好正當時組合Kondo M77+Souga+Ginga+全套Kondo 接線
回復

貴到痴孖根
回復

想問 ATD CC 單元同距有無血緣關係??

http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=31

聽過呢對都好好聽, 都唔算貴
回復

Holelighter 發表於 2015-8-1 00:59
想問 ATD CC 單元同距有無血緣關係??

係唔同一樣嘢,聽過會即刻分別到。
回復

應該咁講,有少少相似,因為atd都係參展zellaton來研發,不過atd声音的確係有zellaton影子,可以話如果財力唔夠但又想玩zellaton,atd會係一個好選擇

評分

查看全部評分

回復

聽過同牌子唔同 model, 正到唔識形容,有銀有地方一定整翻對。
回復

heihei 發表於 2015-8-1 11:01
應該咁講,有少少相似,因為atd都係參展zellaton來研發,不過atd声音的確係有zellaton影子,可以話如果財力唔夠 ...

EEE...咁ATD可能啱我玩喎. 哈哈.
回復

呢對喇叭absolute sound 讚到飛起
回復

我老友係德國show聽過,佢話聲底似以前Ensemble Reference,但整體靚好多,包括音響性同音樂味,簡直係Ensemble 同Wilson Audio嘅合體
回復

racewong 發表於 2015-8-1 20:30
EEE...咁ATD可能啱我玩喎. 哈哈.

如果你屋企,要加埋下身先夠玩喎
回復

ernest 發表於 2015-8-1 22:12
我老友係德國show聽過,佢話聲底似以前Ensemble Reference,但整體靚好多,包括音響性同音樂味,簡直係Ense ...

同意,但比Ensemble貴100倍
回復

Ensemble 真的好好聲。以目前2手價,真的值得購入
回復

AS881 發表於 2015-8-3 13:12
同意,但比Ensemble貴100倍

咁又冇咁多,當年我玩ER,最平嗰對2萬几,照計Zellaton唔洗兩球褂⋯
回復

ernest 發表於 2015-8-3 20:43
咁又冇咁多,當年我玩ER,最平嗰對2萬几,照計Zellaton唔洗兩球褂⋯  ...

下下刀球球声………… 暈!
回復