新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: a347754532

[喇叭線] 房仔平玩喇叭線

耳聽為實
可以去一D 線鋪先借后買

平喇叭線推介belden 9497 / 497 mk2

日本仔好鐘意用, 以前stereosound 參考線用

分析力幾高,高中低平衡,唔似occ線中頻凹
但線芯較幼建議double run

評分

查看全部評分

回復

樓主系統系點? 咩byamp 推咩喇叭?
回復

淘寶D價咁扺,D貨真極有限...... x2

評分

查看全部評分

回復

PC>老虎卡>DENON 3313>B&W 685
回復

要平兼質素有保証, 梗係揀玩studio線如Sommer, Belden, Mogami, gotham...  DIY埋普通CMC頭都係幾舊水輸極有個普.
回復

淘寶有啲貨嘅用料話用入口線材,睇樣同實物都好正,唔知真定假!
回復

馬雲:有時假嘢,比真嘢更好。try!
回復

我的MPS 線都是淘寶買返來的,非常正喔
回復

淘寶有mundorf,Duelund, Jensen,LKS,大家覺得是假定真???地球是會轉的,十年前的事還用在2018年?
回復

平靚正亦大有選擇!何不考慮也是台製的mps?

評分

查看全部評分

回復

最重要就是群組使用經驗和分享,我在淘寶買咗條台灣線,叫線尊黑曼巴,有證書和防偽標籤,手感樣子一流聲音過得去。
回復

AS881 發表於 2018-6-7 22:24
平靚正亦大有選擇!何不考慮也是台製的mps?

MPS 的線不是全部MIT的, 9成都係MIC

我亦都唔認同MIC的線一定係差, 我亦都相信話MIC線係差的人, 跟本就無試過MIC的線 (平或貴)

只是盲目相信外國牌子/貴就是好聲, 隨波逐流

評分

查看全部評分

回復

Midnighteye 發表於 2018-6-7 23:48

例如, 天籟

天籟是MPsource喎
回復

最近我在淘寶入左對Duelund 6.32 XLR 真的唔錯
回復

可能是香港的租金太高,買條似樣的電源線都接近萬元,等於我部機三份一價錢,唔捨得!
回復

Midnighteye 發表於 2018-6-7 23:48

我亦都唔認同MIC的線一定係差, 我亦都相信話MIC線係差的人, 跟本就 ...

認同師兄所言

好似吾少師兄盲聽同明聽有差異一樣,聽感同視覺同樣係一種感覺,心❤理作用好多時或多或少都有

個人較重聲…樣及產地反不太執著,本來心唸買部英製合拼机代替客廳聽左成10年嘅合拼機仔,但經反覆比較后,英製果部搬左入房仔聽。

跟住又入對英製嗽叭代替客廳嘅大陸生產嘅嗽叭…同樣結局入房仔。

跟住仲抵死,同羊兄買左對敏力水貨ls603嗽叭線,代替廳嘅belden(鴨記幾蚊呎都吾記得乜鬼型號…有錫紙同網包住,望見都吾開胃果隻),唉,同樣結局都係入房仔(唸住試啱聲就去剪5米長ls603...diy...但羊兄話冇5米長廠線,最后試完各有各好…belden反而更夾(慳翻),吾洗師兄睇到眼火爆,吾係呀…幾蚊呎放係廳,$150呎嘅又入房仔… 雖然都係入門線,但2个門口都爭好遠吓啫 線材真係講夾…唔講啦 吾少師兄火都著埋
你對木耳真係好鬼木吓

但有啲吾同,上述大陸机同嗽叭…都有手痕摩過,但點都好我又吾介意啲師兄用歧視眼光望我套客廳主鷄組合(限米煮限飯有時妥協亦是方法),自己啱聽就得,我尊重自我感覺
回復

Jenzen的官網都有顯示中國代理。
都話咗十年人士幾翻新,今時唔同往日,很多店舖都是賣真野。驚就找一些有實體店的買
回復

老實說,如果買平價AQ,寧買Mps M6-MK II
回復

講真,如果係淘寶用幾千蚊買條線,我真係唔夠膽,平平哋,樣靚嘅口碑好就可以考慮。
回復

買zu的就可以了,官網有價格,ebey也有,價格不貴。
回復