新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: westwood

[喇叭線] KONDO SPZ or Inakustik LS2404 ??

2404未用過,只用過1603,與KONDO SPz比,KONDO應該較吸引,聲音較順滑,而1603全頻會較好,但有些小粗聲,分析力稍有不及。

評分

查看全部評分

回復

近日購入了Ensemble Dalvivo, 用於我的系統上。未煲透的情況下,已經非常滿意。很流暢!
回復

好看系統要求
未聽過2404, 但聽過1603 double run
inakustik德國佬調音真系好工整, 欠缺靈氣, 如果師兄系統本身好有色彩就會全數傳遞比你

個人口味kondo, 就算系統比較生硬,也會變得悅耳
回復

如用大瓦數Passlab, 我會揀Kondo, Kondo會減系统低頻量
回復

Westwood 師兄小弟未聽過2404,現在係用緊kondo Spz 夾Passlabs 前後级推KEF 205/2,高中都幾靚,人聲好正同好幼滑,小弟喜歡聽人聲及Jazz ,由於聆聽空間唔係好大,大概10x18呎,所以呢個组合我覺得非常好,空氣感同高中低都出得好好,一種好舒服好耐聽嘅音樂,如果要打心口嘅低頻就唔係呢條線嘅强項,不過最近出咗條新旗艦,我朋友買咗攞咗過嚟試吓,相比Spz新線都全面好D,如果鐘意呢種音樂味道,師兄都可以諗吓條新線
回復

tmwong3333 發表於 2015-11-6 19:51
Westwood 師兄小弟未聽過2404,現在係用緊kondo Spz 夾Passlabs 前後级推KEF 205/2,高中都幾靚,人聲好正同 ...

thx .... 師兄
小弟有幸終於聽過 2404
能量都幾大
如果空間唔係大可以唔使考慮
同埋線身都好粗好硬下

回復

比我揀kondo spz 或直接上kondo sps
回復