新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22652|回復: 94

[喇叭線] 老麥+Focal喇叭線求教

其實小弟套嘢真係甩皮甩骨,只有d基本嘢(MC601+Scala),前級又要等,訊源更加遙遙無期.....

但因為而家對喇叭線係一位毒友借俾我嘅 ,所以如果可以嘅話我都想自己買一對,還翻而家嗰對俾佢先.

小弟係雜食之人....但比較多聽人聲,想要少少甜同埋低音埋身d.大家有乜好提議?

PS我係咪可以代版主答: Kondo SPs-2.7? Siltech又得唔得?除咗呢兩隻之外,仲有乜好選擇?唔該晒~~

評分

查看全部評分

買左毒友嗰對咪得囉
回復

hiendykevin 發表於 2015-8-20 15:40
買左毒友嗰對咪得囉

毒友嗰對唔係唔好,但擺位有困難....
回復

Focal嘅低音已經好勁,仲要埋身d會唔會7孔流血㗎
回復

ncwah 發表於 2015-8-20 15:59
Focal嘅低音已經好勁,仲要埋身d會唔會7孔流血㗎

近乎超低嗰潯真係唔錯,但一般鼓聲嗰d好似唔夠punchy......不過唔知關唔關未煲好事~~~
回復

K_C_ 發表於 2015-8-20 16:07
近乎超低嗰潯真係唔錯,但一般鼓聲嗰d好似唔夠punchy......不過唔知關唔關未煲好事~~~  ...

應該係關老麥嘅性格喎
回復

ncwah 發表於 2015-8-20 16:16
應該係關老麥嘅性格喎

咁即係......用乜線都無補於事??
回復

K_C_ 發表於 2015-8-20 16:28
咁即係......用乜線都無補於事??

可以咁講
回復

西華 機主要求低陰有punchy 咁咪一定要轉會?
回復

唔係咁大鑊呀......
回復

pp101 發表於 2015-8-20 16:39
西華 機主要求低陰有punchy 咁咪一定要轉會?

大屎忽講得好,轉會係唯一出路
回復

K_C_ 發表於 2015-8-20 16:43
唔係咁大鑊呀......

又唔洗咁灰,你包容倒咪得囉
回復

ncwah 發表於 2015-8-20 17:05
又唔洗咁灰,你包容倒咪得囉

咁言歸正傳.......我都係要買喇叭線,師兄有乜推介?
回復

I had been using MC601 for 2 years.  If you like punchy, you may consider Inakustik 2404, Transparent Reference or Kondo SPS
回復

K_C_ 發表於 2015-8-20 17:18

禾推介Taralabs
回復

K_C_ 發表於 2015-8-20 17:18

如覺得taralabs太乸脷雲吞河都唔錯
回復

試吓transparent gen5……
回復

willip 發表於 2015-8-20 17:21
I had been using MC601 for 2 years.  If you like punchy, you may consider Inakustik 2404, Transparen ...

Thanks C hing.... it seems that Kondo SPs is the most common suggestion here.
回復

ncwah 發表於 2015-8-20 17:33
如覺得taralabs太乸脷雲吞河都唔錯

Taralabs..... The One or 0.8?
回復

K_C_ 發表於 2015-8-20 17:40
Thanks C hing.... it seems that Kondo SPs is the most common suggestion here.

It is quite easy to resell and you won't lose much.  

What power cords are you feeding the 601?  I used Shunyata Alpha HC before.
回復