新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7493|回復: 27

[官方活動] [花絮及討論區] 亞洲 x MQS ~ 極緻原音新體驗

今次 亞洲 x MQS ~ 極緻原音新體驗兩場已經完滿結束, 反應非常熱烈, 兩場最終大家都聽到over run......

不如由我帶大家睇下現場實況:

未齊人先睇下器材先.....

Vivid G1

Pre amp - Gruensch MSL

Power amp - Mark 53

MIT  ORACLE MA-X SC

訊源為Macbook 及 Omega Audio Concepts D/A Converter

試聽軟件
DSC_0090.JPG DSC_0091.JPG

Hiendy 派出豬賓做司儀

GROOVERS負責人Jeffrey 就主要講解MQS的理念及解答會員關於軟件制式的疑難

除此之外, Jeffrey 亦分享了一些關於唱片和造碟當中鮮為人知的趣事

介紹演示的頂級器材就落於樂燊公司負責人Lawernce身上

會員聚精會神地欣賞樂曲

席間會員與講者也有不少互動
DSC_0135.JPG DSC_0138.JPG DSC_0141.JPG DSC_0156.JPG DSC_0158.JPG

豬賓亦有分享心水曲目

亞洲音響部負責人明哥都同我哋分享一些調教心得

Jeffrey 帶了一些私人珍藏作抽獎
DSC_0131.JPG DSC_0134_01.JPG DSC_0140.JPG DSC_0162.JPG DSC_0163.JPG DSC_0166.JPG DSC_0168.JPG

最後大家嚟張大合照
DSC_0150.JPG DSC_0170.JPG

在此, 本人再次多謝各位會員抽空到臨, 下次再會!

DSC_0113.JPG DSC_0111.JPG

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

聽了全部4隻MQS ,感覺所有歌曲十分原汁原味,和年青時在唱片店聽歌時感受相似,當然,24/96制式的優勢是訊息量豐富,動態強勁,而且音色濃郁,音塲深度更佳,4隻中最喜歡蘇苪和陳慧嫻的聲線和音色

評分

查看全部評分

回復

今日嘅分享會唔錯,好多層面都涉及到,冇悶場,thanks !

評分

查看全部評分

回復

回復

4隻MQS我都買了,十分滿意

評分

查看全部評分

回復

蘇苪 MQS really very good !!!

評分

查看全部評分

回復

Audiophilelp 發表於 2015-9-5 21:27
今日嘅分享會唔錯,好多層面都涉及到,冇悶場,thanks !

今天有幸從audiophile兄 口中學到了不少黑膠知識!感謝

評分

查看全部評分

回復

咁就真係好堅,用部Notebook直出解碼就有大家講到尼個水平!我都要考慮買黎玩下!

評分

查看全部評分

回復

今天的音响器材一流,耳界大開
回復

7500martin 發表於 2015-9-6 01:45
咁就真係好堅,用部Notebook直出解碼就有大家講到尼個水平!我都要考慮買黎玩下! ...

你過八爺度聽下MQS先啦, 我同肥仔今晚先去完

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2015-9-6 00:19
今天有幸從audiophile兄 口中學到了不少黑膠知識!感謝 !

交流交流

評分

查看全部評分

回復

沒有參加昨天嘅MQS試聽會,聽各位大大分享,原來MQS播放出來嘅音效都有好好評,真係要買嚟試下先,其實裡面嘅檔案格式是什麼?是高解像flac嗎?

唔知昨天試聽會除了聽MQS外,還有沒有同場比較過傳統訊源(CD或LP)嘅分別呢?
回復

bigpun1975 發表於 2015-9-6 02:10
你過八爺度聽下MQS先啦, 我同肥仔今晚先去完

下次可唔可以預埋我^^

我擺烏龍記錯日子無去到今次咁正既show
回復

魔人布歐打曬燈好靚仔
回復

ccli1996 發表於 2015-9-6 10:17
沒有參加昨天嘅MQS試聽會,聽各位大大分享,原來MQS播放出來嘅音效都有好好評,真係要買嚟試下先,其實裡面 ...

24/96 flac
回復

Holelighter 發表於 2015-9-6 10:47
下次可唔可以預埋我^^

我擺烏龍記錯日子無去到今次咁正既show  ...

請食飯先講 不過八爺樹唔係咁易上去
回復

多謝Hiendy搞這個活動,如果能同場比併CD的效果就更完美

評分

查看全部評分

回復

真不錯的分享會

評分

查看全部評分

回復

魔人布歐的低音勁度非常出色,好多謝版主細心安排了一場又一場的精彩分享會。Like 爆

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2015-9-5 16:54
聽了全部4隻MQS ,感覺所有歌曲十分原汁原味,和年青時在唱片店聽歌時感受相似,當然,24/96制式 ...

小虎, 你嗰場有冇播呢首?

評分

查看全部評分

回復