新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: nagramen

[其他] 獨立MCB電箱

試過熄了個preamp, 打開蓋但忘記unplug, 手觸到某些位即時被彈離3呎, 好彩係弾走我, 而唔係癡住我, 否則都上咗天堂!
回復

Davey 發表於 2016-1-1 16:25
電永遠都是向最短路徑走的,MCB近蘇底還是總線近MCB理論上回路青氣線也是會走最短的路徑,一般在房口內已經 ...

Davey hing,
您好,
依你所言, 在post#1的方案A或B那一個在回路上最短?
回復

小弟認為方案B會好一些

評分

查看全部評分

回復

Davey 發表於 2016-1-1 17:50
小弟認為方案B會好一些

多謝師兄指點。
回復

Davey 發表於 2016-1-1 16:25
電永遠都是向最短路徑走的,MCB近蘇底還是總線近MCB理論上回路青氣線也是會走最短的路徑,一般在房口內已經 ...

同意

但一般家居用電好多都糸共用青躉…有乜計杜絕啲雜訊或起動(chork個下大電流…搶火…等效應)經青躉派番上去 (各條青線長度有限(無降壓効應…阻值幾乎無分别…就好似等同多組同阻值並聯電阻甘…做個比喻,糸amp並聯多個相近阻抗嗽叭…接驳正常下(即使分長短線駁)會唔會只有一個 嗽叭有聲!

反而直流就有得玩(串粒二極管…就可阻十或一壓回頭(以單向路徑走)!但交流我就才疏學淺…糸接線上無計(指共青時),但我認同地盒理念(就好似揾個地方引走佢甘…)!

方法糸試出呢!如有C兄試到好方法!記住分享呀

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-2 00:43
同意

但一般家居用電好多都糸共用青躉…有乜計杜絕啲雜訊或起動(chork個下大電流…搶火…等 ...

嘩! 好深奧, 唔明。
回復

hohoiho 發表於 2016-1-2 01:44
嘩! 好深奧, 唔明。

吾好意思…表達得吾好

或者用日常應用方式作比喻(當有一定分别…)

以手机聽接收音机(指無天線果啲…),由於電線本身有接收大氣電波能力(有天線效用) ,只要插上耳筒…就可憑線身等接收到電台訉號

比如有10個人用同一樣耳機手机於一個無阻隔或干擾空地上(指客觀條件相近)再分先后企去接收電台…排第一同最尾 都應接收到!

返番呢音響線身…我意思糸指一條線帶有雜訊或干擾… 而麟近啲線可否吾受感染(能獨善其身)即使吾糸線路內作分流效應雜訊…線外都頭痕(舉例機電署串線都要求髙低壓(即使高壓系220V)都要分開燈喉穿…既然每條線都有絕緣膠包住…點解都要分開燈喉穿… )!

評分

查看全部評分

回復

hohoiho 發表於 2016-1-2 01:44
嘩! 好深奧, 唔明。

好似工場見啲師傅燒焊(比如用8號粗焊枝燒…),點焊迅間(電流迅間劇增…無任何跳掣果隻)其他10幾盞燈就齊齊閃閃吓(好似拍鬼片甘…當然唔會只有一盞燈閃啦),當然唔糸中電火牛唔夠力…只系突然迅速提高電流…供應果方面追唔上(電房已加上大cap band…都無補於事)

呢個都系我唔多鐘意聽AB類amp原因之一…即使數據上部amp糸可以阻抗跌到1Ω都好…隻牛夠力可以加大功率俾佢(數據上唔會因阻抗跌…而跌W),但AB類設計糸你要先俾你(A類糸長期都俾你…熱又唔環保,但供應效能無得比)…供應時差一定有(好似上述燒焊例子…中電2500A火牛加上大型cap band都唔能夠滿足到…當然同amp有一定分別)…正如靜電屏封等…嗽叭,阻抗低(大食怪)…佢反應快…同時迅間阻抗同電流要求變化大…AB類縱使有巨大power都好…你俾得切先再講啦(但訊號唔會等你…我又我行…你又你俾),所以我幾鐘意聽靜電耳筒…用A類耳擴推…靜電耳筒先天性反應快(好鬼自然…順,無乜霧氣…似唔似打手呢…哈哈  )!

所以我寧願玩A類單端配對較易推嗽叭聽下歌仔算(都糸平機果隻…但佢個運作理念滿足到我(我又唔多聽大棚嘢)…當然缺點都明顯…比如推稍低效能嗽吹就無能為力… )!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2016-1-1 16:53
試過熄了個preamp, 打開蓋但忘記unplug, 手觸到某些位即時被彈離3呎, 好彩係弾走我, 而唔係癡住我, 否則都 ...

師兄,我都試過好似你嘅經歷,細個時候唔識死,膽粗粗去搞啲「濕電」,俾佢一電就彈開咗,隻手電到麻痺晒,好在係彈走,痴實就而家唔會係到
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-2 11:35
好似工場見啲師傅燒焊(比如用8號粗焊枝燒…),點焊迅間(電流迅間劇增…無任何跳掣果隻)其他10幾盞燈就齊 ...

多謝HaiFai兄詳細講解。  
回復

hohoiho 發表於 2016-1-2 12:22
多謝HaiFai兄詳細講解。

唔好見笑(班門弄虎)

純綷個人膚淺嘅睇法

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-2 11:35
好似工場見啲師傅燒焊(比如用8號粗焊枝燒…),點焊迅間(電流迅間劇增…無任何跳掣果隻)其他10幾盞燈就齊 ...

,這個是A類放大器偏壓保持在最線性的中央,做到迅變快,互調失真低,諧波豐富和设有交义失真的原因,但由於AB類用偏壓較少,當訊號電壓輸入,引起升壓較大,容易引致一般人覺得AB類比A類,聽感上快速的原因! 有錯見諒

評分

查看全部評分

回復

HiFi友師兄,
我玩金仔機(A與AB類後級分別)嘅聽感經驗,與你所講嘅剛好相反,我手上嘅AB類機(P500L)係瞬變,爆發力及推出來低頻嘅控制力與量感,都係贏晒部A類機(A46),A類機當然會係中高頻段,聽人聲小品之類就贏晒部AB類機啦!咁兩部機嘅最大輸出功率不竟是相差很遠,縱然兩部機嘅體積及重量是相約的

以上述聽感現像,我認為是因為A類機係沒有音樂訊號輸入時,都要有相當的「最低消費」功耗所致,而這個「最低消費」功耗相對於它能放大輸出嘅功率部分,係佔了好大比例部分(達到1:1),這個也是導致A類機效率比AB類機低很多嘅原因
咁所以要係這個已佔了部Amp全部能輸出功率一半以上嘅「最低消費」功耗之上,再要按音樂輸入訊號去做放大,加上還要有瞬變及爆發力,這種情況與AB類機,只係係相對A類機少好多嘅「最低消費」功耗上做相同嘅瞬變,爆發之類嘅放大工作,自然是「困難」及「吃力」得多了

不過,如果以兩部輸出功率是一樣嘅A類及AB類機去比,唔知聽感(瞬變,爆發力)會否變成是接近呢?不過咁樣,兩部機嘅size就應該會差好遠了,又可能變成不公平比試了

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-2 13:28
HiFi友師兄,
我玩金仔機(A與AB類後級分別)嘅聽感經驗,與你所講嘅剛好相反,我手上嘅AB類機(P500L)係瞬 ...

音響好玩嘅地方真糸好多!一

我部MARANTZ SR8002(AV APM多用呢睇戲5.1聲道用…)用2聲道推力有過100W,但佢推座地sek三路 有附助低音同ROGERS LS59(復刻版)推起呢反而吾及部300B se 8W A類機仔鬆容(厚度…更差得遠…不過呢啲只糸2部機音色傾向吾同)!

好難用A同AB類公平對比(每樣零件應變速度同音色…都吾同,如比1粒幾UF  V CAP電容都幾仟蚊粒…吾好講吖銀牛…如果冇相對影響力…發燒友會吾會俾甘髙溢價佢 )!論提速迅變…膽就吾糸個辨…成隻龜甘(啲新款膽有啲都好怏…相對膽味往往少啲)!

A類(尤其膽机)…最低耗率太高(真嘥電…)引至溫度好高…對零件耐壓耐溫…要求好髙(比如吾少夠耐壓電阻都好…糸高溫環境下阻值變化好大…尤其對膽偏壓構成負面影響…)

個人幾認同AUDIONOTE設計理念(正確線路…但必須用上優質組件去配合)!

膽机同石機分別對我呢講…最吸引除音色外!就糸聽厭個款聲…求其換套膽就好似變左另一部机(只要有膽多…音色組合何其多),相對石機糸呢方面就較吃虧!

世上無絕對(我只會強調只不過糸相對而已)!

最緊要啱聽…理得佢…(正如吾通你叫小朋友去可聽國寶粵曲…糸佢哋呢講兒歌先最正…

各有所愛 正常過正常

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-2 11:55
師兄,我都試過好似你嘅經歷,細個時候唔識死,膽粗粗去搞啲「濕電」,俾佢一電就彈開咗,隻手電到麻痺晒 ...

回復

HiFi友師兄,
我玩金仔機(A與AB類後級分別)嘅聽感經驗,與你所講嘅剛好相反,我手上嘅AB類機(P500L)係瞬 ...

所以我成日都覺得amp 1部點會夠玩? 最低限度分大及細power聽唔同類形, 喇叭亦—樣邊有全面? 聽弦樂特別出色一對, 人聲出色又一對, 樂器大堆頭的又一對!
樣樣都平均地好係有! 不過貴d 啫! 與其咁不如買d 具獨當—面的amp/ speaker, 總好過樣樣都唔拖唔水質數的!

評分

查看全部評分

回復

HiFi友師兄,

ccil兄你好 ,小虎也發表吓個人意見,有錯見諒!
一般師兄會以差不多機種價格比較A和AB類的分别,比方說金仔P7300或A47等2個放大器,所以出現比較2個功率不同放大器的結果。
以小虎的愚見,是應比較同功率的A類和AB類都是100W的放大器,由於這是比較2種放大器方式的優缺点!
正如師兄所説,若相同功率,—般A類比AB類機身大好多,這個是有關A類放大器機身散熱和A類要超巨大的供電需要,結果是相同功率A類比AB類放大器的價格貴很多。隨着線路設計的穩定,之後亦出現自適應的動態A類放大器,在設計者定下主要工作偏壓是頭幾多W是A類(比如20W),在輸出在20W後改變偏壓令工作位在AB類放大器点。為了區分,不會因輸出功率改變的A類放大器,就有了新名稱: 純A類,以便和動態A類放大器作出分別!

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-1-2 20:29
ccil兄你好 ,小虎也發表吓個人意見,有錯見諒!
一般師兄會以差不多機種價格比較A和 ...

非常同意小虎兄嘅見解
此種比較情況,較常發生嘅原因是因為一般是會以價錢相約嘅機種做比較
我也相信如果一部二三百瓦嘅純A類機推出來嘅瞬變,爆發力,應該跟一部二三百瓦嘅AB類機差冇幾,不過價錢就

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-2 21:25
非常同意小虎兄嘅見解
此種比較情況,較常發生嘅原因是因為一般是會以價錢相約嘅機種做比較
我 ...

感謝ccli兄認同 ,其實以—般100WA類比100W AB類放大器是有的打茅波,因為同輸出功率下A類需要比AB類多3至4倍電流量,所以相同機身大少的,一般品牌設計以滿足基本电源供應為先題,用來放下A類放大器(舉例)可能只有20W,若放AB類可以做到80W,所以用100W A類放大器有3-4倍电源供應量去比100WAB類放大器,有的以多欺小。基於有定評的研究,A類放大器效率是35-50%,其他能量化作熱能,AB類是55-75%左右,B類约70%-85, C和D類是80-90%, 理論上AB類應比A類效率高,亦更好力,但很多前輩説A類推力或陰勁比同功率AB類更好,以小虎愚見其中之—是因電源供應不同級! 假如用100W AB類放大器加上100WA類用相同容量电源供應去比較100W A類放大器,咁就未知鹿死誰手了! 所以近10數年—些頂級而中等W數(百鬆dW數)AB類輸出用超重量級电源供應後級放大器,推動力量亦不比或更強於同功率的A類放大器! 小虎愚見

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-1-2 22:17
感謝ccli兄認同 ,其實以—般100WA類比100W AB類放大器是有的打茅波,因為同輸出功率下A類需 ...

小虎兄,
是的,基礎理學知識,功率(或能量)是沒法妥協的,如講到擴音機推動喇叭嘅輸出電流或功率,有就是有,冇就是冇,夠就是夠,不夠就是不夠,全靠那份電源供應部分設計能有幾大能耐去驅動最大輸出的能量(電流)了

評分

查看全部評分

回復