新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: nagramen

[其他] 獨立MCB電箱

Ayyk 發表於 2016-1-3 15:28
我都很想學你這樣做但地問題⋯⋯

歐陽兄太客氣了 ,雖然未有機會探訪師兄,但從其他師兄家訪報告中,亦知師兄聆聽環境充裕而擺放器材下了很多功夫 ,聲音繞梁三日 。相反,小虎地方窄小,只是環境鬥士一名
回復

smalltiger 發表於 2016-1-3 15:15
歐陽兄 ,這是小虎自行DIY給二部PEQ的企櫃,方便二部對比調較 ,但手工差了点{:5_610: ...

diy手工算吾錯啦(面版啲螺絲窿牙…都糸自己tap?有啲錄音室feel...)

真糸名符其實“才子”

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-3 16:08
diy手工算吾錯啦(面版啲螺絲窿牙…都糸自己tap?有啲錄音室feel...)

真糸名符其實“才子” { ...

HaiFaiYau兄, hiendy 眾師兄稱才子的其實係 Kelvin11兄。

有部份師兄稱呼小虎兄為虎博士或虎爺。

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-3 16:08

Haifai兄 ,此2機是專業用機種,所以保留面板架孔,用於專業用機架上 !
回復

Haifai兄你好 ,感謝你的過獎 ,這幾年在hiendy認識小虎的師兄都知道我喜歡其他人叫我小虎兄或生生手 ,那些加在我身上的"外號"名稱,都是一些師兄跟我開玩笑的

評分

查看全部評分

回復

小虎兄祇是抱着"生生手" 心態,鑽硏自家對音樂、音響的認知,絕非一般生生手可比也。

音樂、音響互動領域浩瀚如大海,又滲透主觀因素,我等所懂的可能祇是皮毛知識,要找一條必定靚聲的方程式是難上加難;唯有常懷謙虛之心,大膽嘗試、細心印證,方為正道。 小弟在新一年祝福各師兄老友天天進步,日日出靚聲。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-1-3 18:43
小虎兄祇是抱着"生生手" 心態,鑽硏自家對音樂、音響的認知,絕非一般生生手可比也。

音樂、音響關係領域 ...

小虎兄啱聽啲(幾威猛)

生生手就冇你份啦(三言兩句…都知小虎兄似隻小虎甘猛(好鬼堅料個隻)…hiendy啲C兄改名都有一手噃(有內涵…)

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-1-3 16:34
HaiFaiYau兄, hiendy 眾師兄稱才子的其實係 Kelvin11兄。

有部份師兄稱呼小虎兄為虎博士或虎爺。

我知kelvin11糸才子(早前都睇左佢同鎗王版主…吾少中肯評測)

但虎爺(同虎博士)就真糸吾知(我呢hiendy吾糸好耐…吾好見怪)
回復

haha12 發表於 2016-1-3 18:43

音樂、音響互動領域 ...

感謝haha兄 ,真的明白小虎的continual learning心態 ,正所謂高處不勝寒 ,做生生手就冇乜壓力了 ,不會為虛名而困惑

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-3 19:14
小虎兄啱聽啲(幾威猛)

生生手就冇你份啦(三言兩句…都知小虎兄似隻小虎甘猛(好鬼堅料個隻)…hiendy ...

謝謝haifai兄支持 ,與師兄交流是小虎學習的動力,hifi知識,易學難精,小虎真是在起步階段,仍有很多東西要學
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-3 19:21
我知kelvin11糸才子(早前都睇左佢同鎗王版主…吾少中肯評測)

但虎爺(同虎博士)就真糸吾知(我呢hien ...

Haifai兄你好 ,吾認識小虎是正常的,小虎很少主動介紹hifi產品,間中分享吓自己玩音聲和聽軟件的經歷,分享也是三脚貓功夫,只求吹吓水,識吓朋友,亦無意與其他師兄爭峰
回復

smalltiger 發表於 2016-1-3 20:47
謝謝haifai兄支持 ,與師兄交流是小虎學習的動力,hifi知識,易學難精,小虎真是在起步階段,仍 ...

學無止境(雖糸廢話…但事實如此)!
個人相當欣賞一啲不斷鑽研…反覆又反覆地去嘗試…比如好似小虎兄同佢所提及不斷反覆嘗試之音響設計者…等等!

路糸行出呢 !世界如要前進…呢啲墨墨耕耘嘅人正正發揮佢哋難以估計嘅作用!

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-3 21:05
學無止境(雖糸廢話…但事實如此)!
個人相當欣賞一啲不斷鑽研…反覆又反覆地去嘗試…比如好似小虎兄同 ...

謝謝haifai兄和haha兄認同
回復

smalltiger 發表於 2016-1-3 20:55
Haifai兄你好 ,吾認識小虎是正常的,小虎很少主動介紹hifi產品,間中分享吓自己玩音聲和聽軟件 ...

吾好睇少呢啲分享 威力,尤其好似我哋新手(堅嫁…)睇得多分享文…往往幫左吾少人(行少好多寃枉路…甚至避左好多地雷)

我即使覺得自己觀點同睇法未必啱都好…但我會勇於發言(除左吾怕瘀外…),分分鐘會引起啲有識之士…等出呢指正或講述佢哋睇法…到頭呢自己可學到嘢外…相信吾少人亦會因而有得著(我覺得爛頭卒都有佢用處)

至於爭鋒(多個朋友幾時都比多個敵人好啦…你拗嬴佢又點…之后分分鈡少左個朋支…更可能因而多左个不必要敵人…)就無乜興趣(早前我都有講…人生有幾多個10年呀…俾你叻盡,家財億貫又如何…到最后帶得吖走?好好珍惜光蔭享受人生好過啦!

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-3 21:31
吾好睇少呢啲分享 威力,尤其好似我哋新手(堅嫁…)睇得多分享文…往往幫左吾少人(行少好多寃 ...

從haifai兄的分享都知師兄擁有很深音響和电子知識,絕非初手 ,亦是—位敢言的前輩師兄 !
正如朋友所說,鎗打出頭鳥,小虎可能有時自已分享會比—些不太懂但希望做就領頭人的師兄不少壓力,招來非議,這也是無奈,但人生有限,最重要知道自已目標,自由自在,做喜愛的事,就已足夠了
回復

三軍未動糧草先行,十年前已將入屋大氣由刀制一開二箱,HiFi箱由一隻RCCD拖六隻MCB六條氣去六隻蘇底,再由發燒級P.C.守尾門插入六件器材……應該完美吧!
但最近玩法已回歸基本步只用一條專電拖一件六位排插供電给全套六件器材,另外五個蘇位閒置中,但卻好聲到離奇,力水仲大咗,Background 又靜咗,全頻速度反應好一致極之同步合拍,傳說係每條氣都會各自帶來噪音如RFI,EMI之類,六條氣帶來嘅noise唔少,要每件器材獨食一條氣帶來嘅Noise,但一條氣入拖板就只有一條氣嘅Noise卻交由六件器材分食,因此每件器材的汚染比例會低咗云云

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-1-3 22:12
從haifai兄的分享都知師兄擁有很深音響和电子知識,絕非初手 ,亦是—位敢言的前輩師兄{:5_201: ...

其實人哋點睇糸冇得控制(各有吾同睇法或意見(甚至聽感都未必個個相同)糸正常不過…小虎兄毋須太上心!

音響其實主要作用糸今人開心…吾好嘥左佢甘可愛功能啦!

評分

查看全部評分

回復

westdoor 發表於 2016-1-3 22:52
三軍未動糧草先行,十年前已將入屋大氣由刀制一開二箱,HiFi箱由一隻RCCD拖六隻MCB六條氣去六隻蘇底,再由 ...

高見
回復

westdoor 發表於 2016-1-3 22:52
三軍未動糧草先行,十年前已將入屋大氣由刀制一開二箱,HiFi箱由一隻RCCD拖六隻MCB六條氣去六隻蘇底,再由 ...

西門兄這個經驗 ,可以比小虎一個參考,可以試吓在小虎家中有否同樣效果 ,先謝!
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-1-3 23:01
其實人哋點睇糸冇得控制(各有吾同睇法或意見(甚至聽感都未必個個相同)糸正常不過…小虎兄毋須太上心! ...

感謝Haifai兄 ,你説不用上心,正是小虎的想法 ,而且小虎亦認識不小志同道合的師兄 !
又離題了 ,好在西門兄有新的分享
回復