新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 26449|回復: 95

[喇叭] [開箱]Sonus Faber Olympica iii

昨晚到貨,但我又夜左返,攪好晒已經12點幾,只可以細細聲試幾首歌~

評分

查看全部評分

座在沙化感受到升級後的動態提升,真係好爽~~我之前用LIUTO,級數上當然不能比較,但如果只論音色,OLYMPICA好大程度脫離左SF以前比較厚暖同較笠既聲底~~我全部的信號線都用Gotham,電源線則全部用晒Furutech,貴價的線小弟未感受過...現時要挑剔的只能說好像差一點味道,好似D野太埋身了....這在LIUTO之前不覺得欠缺,但升級後動態勁左,清左,聽多左後就覺得有咁既問題....可能是習慣了舊的聲音???

評分

查看全部評分

回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 12:20
座在沙化感受到升級後的動態提升,真係好爽~~我之前用LIUTO,級數上當然不能比較,但如果只論音色,OLYMPIC ...

kkkiu兄恭喜哂

我亦係由Luito升級Cremona M,第一個感覺就係高清咗,細緻的嘢多左,低頻清爽鬆容咗,埸面大棚咗,可能同Luito箱聲太重有關,所以我都一直誤以為Luito較厚聲。但Olympica不同Cremona係低音出口在箱後兩側,可能比多少少空間有着數,仲有如果都係覺得聲猛咗D可以從嗽叭線着手。

評分

查看全部評分

回復

krell 發表於 2015-10-6 13:32
kkkiu兄恭喜哂

我亦係由Luito升級Cremona M,第一個感覺就係高清咗,細緻的嘢多左,低頻清爽 ...

多謝ching意見~!!我都覺得想從喇叭線入手~如果萬元內有否推介??老實講,我果晚太夜,音量我開7點鐘左右,都已覺得"行"得劑~!!歌手好前好埋身~!!但樂器又係後面~!
回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 13:35
多謝ching意見~!!我都覺得想從喇叭線入手~如果萬元內有否推介??

唔知ching e +用緊乜線,但我覺得run-in下,擺下位,聲音開咗穏定了再諗都未遲
失禮哂我現只係用$2X呎 Beldon,但表現平衡度好過某牌子6~7k 喇叭線
回復

krell 發表於 2015-10-6 13:49
唔知ching e +用緊乜線,但我覺得run-in下,擺下位,聲音開咗穏定了再諗都未遲
失禮哂我現只係用$2X呎 B ...

失禮晒~我用緊Gotham 50025+mc冷凍蕉頭~~belden我有玩過5000up,在我系統上比較粗糙~
回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 13:54
失禮晒~我用緊Gotham 50025+mc冷凍蕉頭~~belden我有玩過5000up,在我系統上比較粗糙~ ...

真是~咁我刀想試下50025喎

評分

查看全部評分

回復

恭喜
回復

巧正巧正
回復

師兄,我用SF Cremona (Graphite),以前我用Yter,現在用Gotham

DIY Gotham 50040 喇叭線

DIY Gotham 11001 訊號線

評分

查看全部評分

回復

hakman 發表於 2015-10-6 19:32
師兄,我用SF Cremona (Graphite),以前我用Yter,現在用Gotham

DIY Gotham 50040 喇叭線

Gotham 真係咁夾 SF, 請問50040同50025有乜分別???
回復

以前電源線用Siltech,現在多數用跟機電源線,慳出來的錢買靚聲既膽
回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 12:20
座在沙化感受到升級後的動態提升,真係好爽~~我之前用LIUTO,級數上當然不能比較,但如果只論音色,OLYMPIC ...

之前我都玩過,好正

評分

查看全部評分

回復

krell 發表於 2015-10-6 19:46
Gotham 真係咁夾 SF, 請問50040同50025有乜分別???

我無用過50025
Gotham 屬平價線,個性無咁強,平衡度相對較好,抵玩!

而且我套set-up跟樓主既set-up唔同,同用50025都唔會一樣聲!
回復

hakman 發表於 2015-10-6 20:46
我無用過50025
Gotham 屬平價線,個性無咁強,平衡度相對較好,抵玩!

幫我造線的師父有講解過50025同50040,50040線芯較粗,較慢聲。50025較清,低音比較乾淨。

評分

查看全部評分

回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 21:43
幫我造線的師父有講解過50025同50040,50040線芯較粗,較慢聲。50025較清,低音比較乾淨。 ...

Ching請問響邊樹做?
回復

krell 發表於 2015-10-6 22:06
Ching請問響邊樹做?

數字台有人專做呢類線~
回復

師兄咁樣一講我如果換返對50040可能登返勻都未定~
回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 22:34
師兄咁樣一講我如果換返對50040可能登返勻都未定~

但會不會低音又多過頭
回復