新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kkkiu

[喇叭] [開箱]Sonus Faber Olympica iii

kkkiu 發表於 2015-10-6 22:43
都係要試~不過呢類線有度好,錯左唔會好赤

咁又係
回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 21:43
幫我造線的師父有講解過50025同50040,50040線芯較粗,較慢聲。50025較清,低音比較乾淨。 ...

其實我跟樓主喇叭擺位相似,這正是玩Hi-Fi的樽頸處,控制低音不是靠喇叭線可以解決

我的Hi-Fi

評分

查看全部評分

回復

返而我想DlY試下50025
回復

hakman 發表於 2015-10-6 23:07
其實我跟樓主喇叭擺位相似,這正是玩Hi-Fi的樽頸處,控制低音不是靠喇叭線可以解決

我的Hi-Fi ...

師兄你根本係audio research版本既我囉XDDDD ,連耳機品牌同放既位置都一樣,我放左入盒丫~~係咪都係HD650?
回復

我的Hi-Fi ...

香港玩HiFi係咁啦,同意喇叭線不能解決問題,只有幫得少少得少少
Ching點解會棄Yter取Gotham,莫非GOtham好過yter?
回復

krell 發表於 2015-10-6 23:08
返而我想DlY試下50025

如果你用5000up既級數,轉用50024係有輕微升級既感覺,因為50024動態係會比較優勝!
回復

krell 發表於 2015-10-6 23:18
香港玩HiFi係咁啦,同意喇叭線不能解決問題,只有幫得少少得少少  
Ching點解會棄Yter取Gotham ...

鹹魚青菜,各有所好
回復

Madison喇叭線, 三頻都相對平均, 可考慮下!

評分

查看全部評分

回復

今晚有比較多時間靜靜聽,其實又唔係我諗既問題,都係冷靜聽一排先!
回復

恭喜, nice set up. 104105yewj76tlokk6vo2h.png
回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 23:43
今晚有比較多時間靜靜聽,其實又唔係我諗既問題,都係冷靜聽一排先!

回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 23:43

師兄,都係煲番一百、幾十個鐘,等d聲稳定d先決定啦。
回復

請問ching在那間店買?同價錢?請pm
因對amati有興趣
回復

I am happy Sonus Faber Olympica III user too! It is one unique artpiece!!!
I matched it with Mcintosh....

評分

查看全部評分

回復

恭喜Ching有新玩具!Olympica III都系我心水之一!不過專業影音樓上間代理態度比較冷淡,最後去Asia thearter入左Revel F208
回復

pihack 發表於 2015-10-8 08:17
恭喜Ching有新玩具!Olympica III都系我心水之一!不過專業影音樓上間代理態度比較冷淡,最後去Asia theart ...

我以為轉左代理服務會更周到~昇和showroom勁好招呼~
回復

kkkiu 發表於 2015-10-8 10:24
我以為轉左代理服務會更周到~昇和showroom勁好招呼~

同專業影音個sales相比簡直一個天一個地,系專業都係勁好招呼,有問必答,而且唔會覺得距hard sale,態度又一流,可惜當時距度冇F208呢個model,唔系肯定幫襯距啦!似得樓上果位瘦瘦長髮既仁兄,帶著十二分熱誠去試聽都唔夠比距倒曬,今時今日甘既服務態度......

評分

查看全部評分

回復

我的Hi-Fi ...

擺位系個big issue,落地箱系細空間內擺得好非常唔容易,但系一旦做到左,你就會體驗到同bookshelf有几大区别!
回復

pihack 發表於 2015-10-8 16:01
擺位系個big issue,落地箱系細空間內擺得好非常唔容易,但系一旦做到左,你就會體驗到同bookshelf有几大 ...

我都好想擺得好D~但呢刻已經係極限了....還好沙化個距離都OK,由喇叭去到我個頭都重有10尺~
回復

kkkiu 發表於 2015-10-6 22:43
都係要試~不過呢類線有度好,錯左唔會好赤

請問樓主喇叭離後牆幾多? 先決要唔Boom先
回復