新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kkkiu

[喇叭] [開箱]Sonus Faber Olympica iii

willip 發表於 2015-10-9 10:08
May I ask which speaker are you using before Olympia 3?  Having owned 3 pairs of Sonus Faber so fa ...

ching你好~我之前用的是sonus faber liuto~!
回復

kkkiu 發表於 2015-10-8 16:17
我都好想擺得好D~但呢刻已經係極限了....還好沙化個距離都OK,由喇叭去到我個頭都重有10尺~ ...

唔boom就收货了,系香港想玩好落地甚是艰难......
回復

K11 發表於 2015-10-9 01:04
POWER 可試下 Belden 83803, 好力又中性!

Belden 83803.... 師兄你講笑咋??  
回復

kkkiu 發表於 2015-10-8 16:17
我都好想擺得好D~但呢刻已經係極限了....還好沙化個距離都OK,由喇叭去到我個頭都重有10尺~ ...

喇叭到耳仔有7至8尺已 OK. 聽歌時可否拉出喇叭,唔聽時推回去。 喇叭面起碼離牆3尺, 可增加音場深度外,個柜在喇叭旁邊阻住喇叭呼吸。

評分

查看全部評分

回復

我平時正常擺喇叭嘅位置係貼牆平放,冇位拉出來,出嚟啲聲係冇音場同「焗住晒」,早幾個月前試過將對喇叭搬出來擺係廳中間,打長「廳/聽」,喇叭後面有足夠空間俾佢「運動」後,啲聲係唔同晒,音場,定位,空間感(尤其是古典大場面)等各方面都大大改善,聽了後也返唔到轉頭,搞到現在週末,經常要做運動搬搬抬抬 因為啲聲真係冇得比
所以師兄換了對新座地喇叭,建議真係要盡量俾多啲空間佢,先可發揮得好的,just a little cents

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2015-10-10 09:42
我平時正常擺喇叭嘅位置係貼牆平放,冇位拉出來,出嚟啲聲係冇音場同「焗住晒」,早幾個月前試過將對喇叭搬 ...

為靚聲只有如此。 唔咁做, 升級器材都冇用, 最多靚聲咗,但音場一樣係平面。

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2015-10-10 09:42
我平時正常擺喇叭嘅位置係貼牆平放,冇位拉出來,出嚟啲聲係冇音場同「焗住晒」,早幾個月前試過將對喇叭搬 ...

所以我對屏風後面都係6尺位比佢呼吸.

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-10-10 10:35
為靚聲只有如此。 唔咁做, 升級器材都冇用, 最多靚聲咗,但音場一樣係平面。 ...

完全同意
打平擺或後面冇足夠空間,好多嘢係試唔出嚟,聽唔出分別的
係我嘅Case,如果打平擺貼牆擺,Bi- 唔 Bi-Amp都冇咩分別

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2015-10-10 10:44

我搬喇叭出嚟之後,後面有8呎

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2015-10-10 10:44

屏風前、後發聲,6尺可能唔夠。

評分

查看全部評分

回復

擺位既重要性我都明...不過現在我幾肯定係線材已經跟唔上...真係好多野要執過晒...
回復

話說~你地點搬對座地??好重喎又釘腳...
回復

kkkiu 發表於 2015-10-10 11:02

釘腳下有釘墊嗎? 如 Isoclean TT009, TT009只有圓邊碰地,內部凹入。在木地板推或拉唔難。 我不用搬喇叭,現在喇叭面離牆4尺半,已不能再前因房唔夠長。。但擺位時不難動,我的喇叭加腳架 115磅。

評分

查看全部評分

回復

Sonus Faber本身隻碟墊可成隻喇叭推來推去

評分

查看全部評分

回復

K11 發表於 2015-10-10 11:20
Sonus Faber本身隻碟墊可成隻喇叭推來推去

我以為唔可以就咁拉隻碟墊 原來係咁樣用~
回復

kkkiu 發表於 2015-10-10 11:02

我對喇叭係分體式,高中音聲箱跟低音聲箱部分是完全獨立分開,可以分開搬,冇咁重

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-10-10 10:58
屏風前、後發聲,6尺可能唔夠。

6尺差唔多啦, 我個廳既深度都係得17尺.
回復

kkkiu 發表於 2015-10-10 11:00
擺位既重要性我都明...不過現在我幾肯定係線材已經跟唔上...真係好多野要執過晒... ...

師兄唔好太迷信線材既價值,線材跟唔上只代表D線唔啱你套機,與線材既價值無關

好多師兄已經講晒Hi-Fi與擺位及空間既問題,好好享受音樂

CHEER

評分

查看全部評分

回復

hakman 發表於 2015-10-10 16:37
師兄唔好太迷信線材既價值,線材跟唔上只代表D線唔啱你套機,與線材既價值無關

好多師兄已經 ...

多謝CHING語重心長,真係令我冷靜左好多

回復

今日先至有機會在日頭聽歌,終於可以用比較"正常"既音量去播歌仔......發現其實可以大聲返,佢係幾好聲~!但晚上同樣既音量肯肯定比人鬧...點解差咁遠.??以前對喇叭都無咁大反差??咁是否真係恆得濟??

但對比返舊喇叭,日頭聽真係兩個世界....呢對個動態好勁~!(太勁....晚上比人X)
回復