新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 123750|回復: 418

[官方測試報告] 萬元級XLR BLIND TEST (report & PHOTOS已update左o係第一頁)

火.. [複製鏈接]

得到眾多師兄幫忙, 現已集齊有

1) Mmadison Audio Lab e3Extreme 1 (KACHOW)
2)AUDIO NOTE SOGON MKII (RACEWONG)
3)TARALABS  THE ONE LE (RACEWONG)
4) Vovox Textura (嘩哈哈)
5) Synergistic Research Tesla Acoustic Reference (嘩哈哈)
6) NORDOST VALHALLA (ALAIN)
7)Cardas Clear XLR (DAX)

IMGP0425.jpg IMGP0429.jpg IMGP0426.jpg
暫定下個星期在小弟屋企玩BLIND TEST。 詳情下個星期再公佈。

睇黎好多師兄都對今次既blind test好有興趣, 所以要分兩場比試.
----------------------------------------------------------------------------------------------
17-MAR-2011

今早留意日本果邊既消息, 攪到個人無咩MOODY寫REPORT...~~唉..希望核電廠無事, 大步檻過.

昨晚招呼左三個網友到訪, 一開波唔係試線. 係幫小弟既肥妹仔上石板. 前前後後都攪左成半個鐘. 真係唔該晒ALAIN兄出動到"笨"跑幫我"車"石. 哈哈. 當然仲有DAX & RUMOR兄既幫忙啦. 因為驚太夜, 所以無玩到"盲試", 只玩"明試"...........哈哈

講番正題, 昨晚起碼玩左八對XLR. 因為有D係DAX兄帶過帶既線材, 所以我都唔係好記得, 麻煩DAX兄幫忙加番D名 & REPORT. THANK YOU.

P.S.~ 此RESULT只套用o係我屋企套setup.

測試方點 ~ 我屋企

器材
CDP:二嫂 X01 LTD
CLOCK:羚羊 OCX
PRE:老金 C﹣2800
POWER:老金 M﹣2000
SPEAKER:一對英國肥妹仔 N802

測試線材
1) kondo LPZ
2) ANDIO NOTE SOGON MKII
3) NORDOST VALHALLA
4) CARDAS CLEAR
5) TARALABS THE ONE LE
6) MADISON AUDIO 3 ex 1
7) ?????????????????????

IMGP0444.jpg IMGP0442.jpg IMGP0443.jpg

首先聽我本來既接線,
CDP -> AN SOGON MKII -> PRE (試線)
PRE -> THE ONE LE -> POWER (長插)

1) MADISON AUDIO 3ex1. -  (煲左四日)  大家都覺得依家條未煲起, 所以唔比住何comment, 因為對佢好唔公平.
2) nordost valhalla - 快, 全頻平均, 高中頻帶有絲一般既柔滑. 底頻下潛力強.
3) kondo LPZ - 頂........聽左唔夠一首歌, 大家已見我起身換線! 只見三位大哥, 你眼望我眼, 心諗: (依條PK做咩X野呀? 識唔識聽野架?! 條LPZ咁好聲都咁快換線?)
4) SOGON MKII - 插番條SOGON MKII, 再聽多次, 除左中頻人聲比LPZ厚潤外.............................
唉! 投降了! LPZ真係高一班, 細緻既動態起伏, 高低既伸延, 人聲樂器既分隔度都明顯比SOGON MKII優勝.
5) CARDAS CLEAR - 大家都認為此線比較適合插PRE -> POWER, 因為佢中頻聲底有D似SOGON MKII / LPZ, 好甜, 夠水份, 有感情. 但量感大, 件頭大.
6) KONDO LPZ - 之後大家都好想比較多次LPZ VS SOGON MKII, 所以又插番...享受完兩首歌後, 再插番條...SOGON MKII - 其實LPZ 同SOGON MKII既全頻聲低都好似...只係LPZ處理一d微細起伏有更佳既表現. 件頭細d, 分隔度又好d.
7) ????????????????
8 ) CARDAS CLEAR 駁 PRE -> POWER - DAX大哥建議用佢用開既駁法, LPZ前, CARDAS後. 大家一致覺得用左CARDAS插PRE->POWER. 中低頻太肥. 件頭大. 唔耐聽.

因為我果對肥妹仔既關係, 反而-> LPZ + THE ONE LE比較適合我屋企套機,

得出結論, LPZ + CARDAS本已十分理想, 但適宜配搭[清爽型]套合.

至於其他COMMENT - 就等三位大哥比啦

評分

查看全部評分

我嚟唔到
回復

得KACHOW幫忙, 要已集齊有

1) Mmadison Audio Lab e3Extreme 1
2)AUDIO NOTE SOGON MKII
3)TARALABS  T ...
racewong 發表於 2011-3-11 20:01

你條 Valhalla 呢?
回復

你條 Valhalla 呢?
mr1010 發表於 2011-3-11 20:12

VALHALLA換左條THE ONE LE囉。
回復

race兄, 我有兩對1.5M XLR係手, 兩對都係萬鬆d, Vovox Textura同Synergistic Research Tesla Acoustic Reference, 預埋我可以嗎?
回復

VALHALLA換左條THE ONE LE囉。
racewong 發表於 2011-3-11 20:17

The ONE le 較理想?
回復

我有兩疏蕉呀,最多到時用兩疏蕉幫師兄換線啦
回復

1) Mmadison Audio Lab e3Extreme 1
3)TARALABS  THE ONE LE
4) Vovox Textura
5) Synergistic Research Tesla Acoustic Reference
回復

萬元級XLR BLIND TEST

得KACHOW幫忙, 要已集齊有

3)TARALABS  THE ONE LE

現想搵多兩三對差唔多價錢既XLR在小弟屋企做BLIND TEST

仲有無師兄有二萬蚊萬下既XLR可以借出?
e3Extreme 1是越級挑戰?

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

YES, 最想知道e3Extreme 1可以去到咩LEVEL! 所以先有今次既BLIND TEST。
回復

The ONE le 較理想?
mr1010 發表於 2011-3-11 20:18

THE ONE LE係1.5M, 比較適合我套MONO。
回復

YES, 最想知道e3Extreme 1可以去到咩LEVEL! 所以先有今次既BLIND TEST。
racewong 發表於 2011-3-11 20:31

我都想聽下Madison Lab, 但最想聽下race兄既器材!!
回復

Cardas Clear XLR 1.5m 啱唔啱試?
回復

DAX 發表於 2011-3-11 20:37

我好想聽呢條
回復

DAX 發表於 2011-3-11 20:37

我都想試依條喎。你PM你個電話比我啦。

我下星期CONFIRM左日期後會再PM你地。
回復

PM 咗!
希望唔好夜晚啦!
回復

Chings :
呢條 VA Andromeda 無興趣玩
回復

PM 咗!
希望唔好夜晚啦!
DAX 發表於 2011-3-11 20:42

佢地就係揀夜晚我先嚟唔到.....原本我第一個報名架...最衰都係kachow

評分

查看全部評分

回復

Chings :
呢條 VA Andromeda 無興趣玩
SmallEar 發表於 2011-3-11 20:43

未聽過喎。VA?
回復

雖然沒有機會聽, 不過好期待. 希望到時可以公開賽果.
回復