新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24028|回復: 67

[前級] 超冷門丹麥前級gamut D3i 開廂(已加對代理的特別讚賞)

個零月的等待,我的一套西裝丹麥Gamut 前後級套裝今日終於成型了
這部前級我相信香港聽過的人不多,正所謂聽都未聽過個名,更何況用家
這品牌好懶,機器全廠暫時就有一部CD ;一部合併機;一部前級;一部後級同一對單聲後級,據稱全是旗艦用最靚的料丹麥精製
有趣的是在用料等方面,前級、後級用料都是大同小異,都係個d 料(你當佢重料,原廠當然話精選過)
即前級,後級料全一樣就塞入一個廂就叫合併機,入兩個廂就叫單聲道後級,今次我買的是前級
這品牌聲音好毒,有機會大家一定要去聽聽

高貴景深聲闊飄逸的靚高音 乾淨有音樂感中厚有力中頻,確實不誇張的低頻
有分析力微動態好
看上去不夠華麗 拿上手不是厚重 打開殼不是多科
但線路簡單得來精細 一放上去未run in 就已感覺比我之前評如潮的mark 326s 更好(配搭)

http://www.whathifi.com/gamut/d3id200i-prepower-amplifier/review

評分

查看全部評分

已經貼上小紅貼了!
回復

呢部係好野,只是代理唔注重推廣

評分

查看全部評分

回復

恭喜樓主...未開聲已經有咁高評價 ...煲熟就不得了

仲已經有神奇貼紙上身...

評分

查看全部評分

回復

多謝分享,等我多個選擇
回復

其實我不是今日買
已玩左成個星期先出post

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2015-11-1 18:03
其實我不是今日買
已玩左成個星期先出post

300小時見真章...期待下一個報告
回復

呢部鐘意左好耐,正呀!
回復

Congrat!!!!
回復

恭喜ching !
回復

恭喜有好機聽!
其實師兄買之前有冇試聽過?又話代理冇demo
回復

sealteam兄 又玩放毒
回復

Sealteam兄,
弓起弓起!
貼完红貼,會否感觉低频量多左呢?
Thank
回復

依部超冷門但我超有信心,希望遲下入手可以一套西裝!恭喜恭喜
回復

westwood 發表於 2015-11-1 23:36
sealteam兄 又玩放毒

依部相信好毒,連代理都唔敢放現貨喺度比人試你就知咩事
回復

mufans 發表於 2015-11-1 23:27
恭喜有好機聽!
其實師兄買之前有冇試聽過?又話代理冇demo

相信香港行貨無人試過!但只要用過佢後級你就知咩事
回復

Josephyeung426 發表於 2015-11-1 23:58
相信香港行貨無人試過!但只要用過佢後級你就知咩事

係廣州聽過,唔係點敢話佢得

評分

查看全部評分

回復

超驚喜,聲音真係好靚聲,這次要多謝昌業代理
本身對昌業的確有點意見,尤其佢的確沒有Demo 比你試,而對gamut 這品牌也未有定位,沒有推廣,相信代理暫時只想推其喇叭去配合現有的皇牌機器品牌
…但是這一次我被昌業感動和值得讚賞

話說小弟收到這部前級後就好想像音響雜志咁打開個機殼睇下內部的構造同研究下貼小紅貼紙入去
但我沒有適當的工具,機殼是星型螺絲,我的平價星型萬用批開了幾顆,但不幸因工具不佳加上原廠機器上得太實,螺絲滑牙,於是一籌莫展
本來唸住代理點會理你自己想打開機殼呢個咁的野望,傻
但剛好行過旺角死死氣又上去問下,當然起初答案都係一樣,講講下佢問,點解你要執意打開機殼?
我老實回答因為我有一些小紅貼紙,貼左入去機內會對聲有改變,可以靚聲好多
當時負責人謂,咁神奇不是吧未聽過這類東西
我以為事情就此不了了之,一日後朝早居然收到昌業電話
位負責人打來問我情況,說是否真的想開殼,佢話:聽你咁講,我都好想知係咪貼左野會好聲左,我都想見識下,你帶部機過來我地一齊試下開
於是如是我就將部前級搬去昌業,滑牙處理真不簡單,昌業努力左兩日都沒法解決
但我睇到佢地好努力,又買轉咀又盛想破左螺絲,後來我得一高人教路買左一盒神奇產品Made in Japan 的東西,可用電轉轉螺絲再用那產品取出螺絲
日本人的產品就是高,果然三分鐘內解決我二日的難題
睇到昌業負責人那如小孩般的笑容和興奮,他比我更高興,我有點感動,他們是真心的
平時昌業好嚴肅,唔比行過界唔比影相唔比入去掂機器,試機都要等,等佢set 好,好執著的
但今日負責人居然興奮得像小孩,還馬上搬去著機試,試試
然後就開始讓我AB 去試貼紙和貼紙後的變化,作為音響商家去讓用家試不屬於自家店的東西
還興奮熱烈,睇到一份真心發燒的心
只見負責人試完AB,好開心好高興,不停換碟聽,好有趣,這是一個愛音響愛音樂的人,活生生的發燒友,好感動人心
就呢份熱誠,我對昌業有好大改觀,一間真心發燒的音響店
市場如何定位,產品如何推廣我沒權也不用給甚麼意見,但給客人的專業,誠懇發燒的服務昌業絕對滿分
值得一讚

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2015-11-2 00:57
超驚喜,聲音真係好靚聲,這次要多謝昌業代理
本身對昌業的確有點意見,尤其佢的確沒有Demo 比你試,而對ga ...

佢地兩果刀好有heart
回復

tst123 發表於 2015-11-2 00:01
係廣州聽過,唔係點敢話佢得

Tim Sir
回復