新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cchome

[喇叭] 專業用的有源揚聲器(active monitor), 家用你點睇?

racewong 發表於 2015-11-9 21:44
依對喇叭我都好心急想快D試.

我都係因為active 喇叭覺得CP值高,所以先玩!
回復

racewong 發表於 2015-11-9 21:44
依對喇叭我都好心急想快D試.

禾刀巧l心急等你報告
回復

whoami 發表於 2015-11-9 21:46

其實ACTIVE真係好抵玩. 如果我屋企都玩到ACTIVE, 我唔排除會轉會呢
回復

racewong 發表於 2015-11-9 21:50
其實ACTIVE真係好抵玩. 如果我屋企都玩到ACTIVE, 我唔排除會轉會呢

照計伱屋企無理由食吾落啵
回復

whoami 發表於 2015-11-9 21:54
照計伱屋企無理由食吾落啵

但我玩開屏風, 一般聲箱喇叭好難毒得死我..哈哈
回復

版主聽開屏風,有得試 active 更係好玩啦,不過吾知聽吾聽得慣 active 呢?⋯⋯ 不竟擺位又係另一回事。
回復

曾擁有過呢對(K+H110) 一陣子,其間在書房欣賞音樂是一流享受。
回復

身為 K+H 的大佬,當然又是另一個層次。
回復

小弟間房地方淺窄,搵黎搵去都只有呢對夠擺又好聲

評分

查看全部評分

回復

darkfrank 發表於 2015-11-9 23:11
小弟間房地方淺窄,搵黎搵去都只有呢對夠擺又好聲

Ching 對active係好野,記得好似係歐洲既產品。香港有代理做呢隻牌子?有 showroom?
回復

whoami 發表於 2015-11-9 21:46

Me too ...... 之後可專心對付 避震、供電及擺位開機三件事
回復

My little system Adam + SVS sub

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2015-11-9 21:57
但我玩開屏風, 一般聲箱喇叭好難毒得死我..哈哈

早排禾刀有興趣玩屏風, 最後怕玩吾惦先轉玩Active Speaker
回復

Vitus16 發表於 2015-11-10 09:07
My little system Adam + SVS sub

兒童天地呀
回復

whoami 發表於 2015-11-10 09:10
早排禾刀有興趣玩屏風, 最後怕玩吾惦先轉玩Active Speaker

玩屏風難玩好多!

ACTIVE就易玩易靚聲
回復

cchome 發表於 2015-11-10 08:24
Me too ...... 之後可專心對付 避震、供電及擺位開機三件事

不如你分享下用咩電源線比對喇叭啦
回復

Vitus16 發表於 2015-11-10 09:07

vitus16 hing seems using Grace Design's DAC+Pre, am i right?
I've been using 904b over 4-years. it is a good stuff.
回復

racewong 發表於 2015-11-10 09:16
不如你分享下用咩電源線比對喇叭啦

禾全套機所有 power cord, interconnect...etc 都是用普通的銅線,大部份是自己 assembly。
我試過接線插頭對聲音的影響不少,所以用的插頭反而比較注重。
基本上 power cable 就使用某某英國/歐州工業品牌的銅線,貪佢聲音平衡、價錢實惠及質素(QC)有一定保證; interconnect 就用德國的 Klotz;digital cable 就用日本的單晶銅線(在日本訂購,品牌吾記得了),all are nothing special。
The specifications:-
For power cord,
*sound source (incl pre-amp): 0.75mm sq / 1mm sq 銅線
*power amp: 1mm sq / 1.5mm sq 銅線
*plug: MK / Hubbell / Schurter / APSA
For interconnect
*analogue: 0.5mm sq conductor cross section with double spiral shielding
*plug: Neutrik
回復

高手
回復

小弟初哥希望ching們多多指教!我都係用有源的adam型號係s3x-v。前級用mfa無源。source用lumin a1
回復