新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cchome

[喇叭] 專業用的有源揚聲器(active monitor), 家用你點睇?

因無乜家訪!唔知玩很如何希望有大師能指點下迷津
回復

cchome 發表於 2015-11-10 08:19
Ching 對active係好野,記得好似係歐洲既產品。香港有代理做呢隻牌子?有 showroom? ...

無錯, 係德國ME Geithain
只有北京總代, 但攞貨歐元價
回復

darkfrank 發表於 2015-11-10 11:39
無錯, 係德國ME Geithain
只有北京總代, 但攞貨歐元價

現在用歐元價攞貨就非常著數
回復

最近都平平哋入咗會

評分

查看全部評分

回復

whoami 發表於 2015-11-9 14:02
平平地入左呢對

恭喜who sir , salute
回復

CHRISTTL 發表於 2015-11-10 11:08
小弟初哥希望ching們多多指教!我都係用有源的adam型號係s3x-v。前級用mfa無源。source用lumin a1 ...

Adam S3x, 禾都有留意過,3 ways active monitor, its size likes my own one. 她煲熟未呢?
mfa 無源在朋友家聽過一次,聲音傳真度真被嚇一跳 (當時我朋友家中另一部前級是ARC舊型號前級),其重播音樂細節的表現非常豐富...讚!
mfa 無源在 active speaker 使用上如何? gain 足夠嗎? thanks for sharing!
adam S3x-V.jpg
回復

幾年前睇過 ME Geithain 一些型號,賣得吾平,現在歐元大插水,抵到呢
回復

最初買了白金鹿推對focal 6be  後來加部mark 仔326推
回復

有見很多師兄的 active 用於桌上及配合電腦使用。
小的有一經驗:the power supply of active monitor and computer set (and/or other equipment which uses the switch mode power supply - SMPS) shall be seperately connected to individual power bar.
理想地係將 ALL SMPS equipment 接至一個有濾波 with ground choke 的拖板(不用買貴的拖板,只取其功能),減少SMPS的音頻雜質(雜訊)污染其他音響器材料的供電。其他用 liner power supply (LPS) 的音響器材就可用另外的獨立拖板。當然可再分開 analogue and digital 兩組 (按需要)。
回復

cchome 發表於 2015-11-10 10:10
vitus16 hing seems using Grace Design's DAC+Pre, am i right?
I've been using 904b over 4-years. it ...

同cchome兄都係同一型號 Grace M904b

我長開及把主機收在櫃内免被小孩掂到開關
回復

cchome 發表於 2015-11-10 13:37
幾年前睇過 ME Geithain 一些型號,賣得吾平,現在歐元大插水,抵到呢

MEG RL933k are my upgrade target
回復

Vitus16 發表於 2015-11-10 14:00
MEG RL933k are my upgrade target

Vitus hing, upgrade 咗933K, 請給予機會家訪試聽一下
回復

因為lumin A1XLR的output有4Vrms足夠推,加上s3x-v有gain可選所以無乜問題
回復

S3X-V用2年幾已經煲熟左呱?
回復

其實我都唔知效果如何如果有ching上黎聽聽指教下小弟就好了
回復

kkkhenry323 發表於 2015-11-10 13:53
最初買了白金鹿推對focal 6be  後來加部mark 仔326推

Focal 6b & 6be are the best buy. 用頂班高音+三文治盤,power supply and 推動級靚仔,之前睇過一個開箱文,可借揾吾翻!
新貴 Focal Trio6 Be 3 ways active monitor...直/橫放均可,期待!
回復

但我總覺得focal 6be 低音不夠重,又或者是active speaker  的通病
回復

kkkhenry323 發表於 2015-11-10 14:29
但我總覺得focal 6be 低音不夠重,又或者是active speaker  的通病

Henry hing, 新喇叭落地?
回復

CHRISTTL 發表於 2015-11-10 11:08
小弟初哥希望ching們多多指教!我都係用有源的adam型號係s3x-v。前級用mfa無源。source用lumin a1 ...

又一adam用家, 希望可以吹起ACTIVE既風, 多多D人玩ACTIVE
回復

絕境鬥士,新人報到。

評分

查看全部評分

回復