新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cchome

[喇叭] 專業用的有源揚聲器(active monitor), 家用你點睇?

whoami 發表於 2015-11-9 14:02
平平地入左呢對

adam is the most handsome active speaker in the world!!!

Could you please me the price ??
回復

the outlook of Focal active is also good...
回復

呢個試音效果嚇得下人喎⋯⋯

回復

skykids 發表於 2015-11-11 08:53
估不到還有師兄也玩Adam delta .

師兄都係用delta?不如你分享下聽感。
回復

我都想做絕境鬥士, 但係打去代理問對EVE 3路書架, 比人話我空間太細, 唔應該玩三路
回復

細空間都可以玩大喇叭,日本仔咪一樣玩JBL 18寸低音。!
回復

Active monitor w/ 2路8"低音,市面上選擇非常多,且適合很多環境使用,彈性又大。師兄可諗諗佢
回復

CHING 如果加個active sub woofer 行2.1 或2.2  有冇效用呢?
回復

kkkhenry323 發表於 2015-11-12 16:41
CHING 如果加個active sub woofer 行2.1 或2.2  有冇效用呢?

加 active sub woofer 都常出現在 studio,可參考相片。應該效果幾正!
25M with sub-w.jpg
回復

I am using Dynaudio Accoustic. But its outlook really
回復

f-u-n-g 發表於 2015-11-12 19:26
I am using Dynaudio Accoustic. But its outlook really

不如十二月頭攪個ACTIVE SPEAKER聚會啦,

場地我搵. 好唔好?
回復

racewong 發表於 2015-11-12 21:36
不如十二月頭攪個ACTIVE SPEAKER聚會啦,

場地我搵. 好唔好?

good idea...thanks racewong hing...
回復

cchome 發表於 2015-11-12 17:11
加 active sub woofer 都常出現在 studio,可參考相片。應該效果幾正!

我就係加active sub 由sub的active crossover 去Adam. 可出到full 啲 soundstage 同低音非常足
但要花一定時間去set分頻點, 相位 同 gain。
回復

cchome 發表於 2015-11-12 22:35
good idea...thanks racewong hing...

暫定12月4號晚, active友聚一聚,

今去今次我地去國聲聽Focal active speaker.

佢個場可以坐到5-6人
回復

racewong 發表於 2015-11-12 23:04
暫定12月4號晚, active友聚一聚,

今去今次我地去國聲聽Focal active speaker.

Racewong hing, 4/12 我撞正結婚週年紀念日⋯⋯有否 option?
回復

好嘢我舉定手參加先
回復

cchome 發表於 2015-11-12 23:26
Racewong hing, 4/12 我撞正結婚週年紀念日⋯⋯有否 option?

咁我同國聲再夾一夾啦.

仲有邊個會黎?
回復

cchome 發表於 2015-11-12 23:26

cchome, 不如你比d 日子我地選擇啦.
回復

我都有興趣聽focal active 三路
回復

racewong 發表於 2015-11-13 18:17
cchome, 不如你比d 日子我地選擇啦.

racewong hing, 我都有興趣聽focal active 三路...

日子選擇: Friday Night is better, suggest 27th Nov (start at 19:00)?
all ching, suggest also pls.
回復