新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: PhantomGTR

[喇叭] Volent Speaker 同好會

咁要睇下腦細今年心情如何喇
回復

regact 發表於 2016-1-12 09:47
咁要睇下腦細今年心情如何喇

Good Luck, 師兄! 對喇叭既聲,越嚟越透明,希望你早日係屋企感受到。
回復

PhantomGTR 發表於 2016-1-11 12:27
早兩晚再執一執個擺位,唔知係因為對喇叭真係break in 咗,定係擺正咗個focus,突然間無論係音色、動態、高 ...

closed!! closed!! closed!!
回復

gary9413 發表於 2016-1-12 21:09
可能你新居其它嘢, 如入牆線又煲起咗呢, 所以進步倍加!!。。

我都有咁諗,呢幾星期呢聲都幾反覆,不過今次個分別真係好大同好突然。
回復

加油
回復

Thank you, 師兄!你對  3.5 又玩成點?
回復

加咗 player list 係 #1 http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=91693 , 方便大家參考同交流!
或許過年可以攪家訪。

回復

PhantomGTR 發表於 2016-1-13 10:26
Thank you, 師兄!你對  3.5 又玩成點?

Gtr兄
小弟努力tuning 中,漸入佳境。
對喇叭分晰力高,對線材幾敏感,於播古典尤其明顯。
最近向Ben sir 取經。原來佢showroom 嘅接線看似平凡但背後有心思仔細調聲。
我同佢看法一樣從普通線材中選擇。取其平衡度唔偏聲至為重要。

評分

查看全部評分

回復

jules 發表於 2016-1-14 21:11
Gtr兄

jules 兄,
Thank you for your sharing, We think alike!
回復

jules 發表於 2016-1-14 21:11
Gtr兄

我決定了解哂Ben sir的理念後
試背道而馳
做第一個玩衰佢喇叭的人
繼續近乎全銀線招呼
得就得,唔得就哈哈...........(實情前喇叭全用銀聲,無法損手放棄...好彩我都帶過我堆線去ben sir度試過先買喇叭)
個個都標淮玩法邊好玩,等我玩大佢...唔好聲唔好笑我

Totaldac是 好厚聲的機器,佢地對銀類等分析力的線材接受的程度好高,因為佢聲底厚實而低頻強大,故用銀落去絕對配合的,只是銀銀銀其實都要搵好的,銀線難搵,鍍銀千萬唔好用
回復

sealteam4 發表於 2016-1-15 00:47
試背道而馳
做第一個玩衰佢喇叭的人

等你報告呀!
回復

大家覺得用什麼power amp 最夾VL3? 聽慢歌,人聲為主。
回復

izthat 發表於 2016-1-15 13:11
大家覺得用什麼power amp 最夾VL3? 聽慢歌,人聲為主。

你不如搵 Hercules http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1  借對 Clones Audio 25pm 及 55pm monoblock 返去試下。我用緊 clonesaudio 55pm,Ben sir 上面都係用 clonesaudio 的 preamp AP2。ClonesAudio 自己都有用 Volent 喇叭.... so.....

ClonesAudio 既 amp 又細又好聲。 http://www.clonesaudio.com/#!products/c16rb

BTW, 師兄今日有無check PM 呀?
回復

izthat 發表於 2016-1-15 13:11

回復

sealteam4 發表於 2016-1-15 00:47
試背道而馳
做第一個玩衰佢喇叭的人

師兄,轉眼過左一個星期,你玩到呢聲有幾「衰」呀?
回復

回復

原來今次買咗對高清照妖鏡返屋企,一闊三大,係咁換線........
回復

PhantomGTR 發表於 2016-2-4 22:48
原來今次買咗對高清照妖鏡返屋企,一闊三大,係咁換線........

回復

gary9413 發表於 2016-2-5 00:22
吓!  返而我換咗之後都無覺過啲線,之前用開條幼幼喇叭線都覺好聲

我呢D 死窮鬼用既線都只係DIY 既線嘛........

以前用係R300仲好鬼好聲好夾添。現在用了VL3係好好效果,但畫面唔夠自然,有點縛手縛腳的感覺。於是借了呢線回來,一插落去就修正咗好多之前要我死tune 爛 tune,左攪右攪既嘢。對喇叭既聲就真係越嚟越正了。
回復

PhantomGTR 發表於 2016-2-5 01:27
我呢D 死窮鬼用既線都只係DIY 既線嘛........

以前用係R300仲好鬼好聲好夾添。現在用了VL3 ...

回復