新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15794|回復: 44

[喇叭線] 喇叭缐左度右想之情歸何處 Kubala-Sosna

話說想換喇叭缐好耐,宜家又沒有特別不滿,就係想換下(pat pat 癢)。 所以想找一些平均一點,候選名單有 Transparent Ultra, 但左擔心低音太多; 又有 Nordost Frey2, 又擔心高音太多唔平行。 又去左朋友到試左 Inakustik 1603,又不我杯茶。 睇到有師兄話蛇皇喇叭線又幾得,就問下東哥,點之東哥話重有好介紹,就係今日之主角 - Kubala-Sosna

同東哥講完要求,東哥二話不說就借左三佬 Expression 比我返家試下,咁就聽東哥話帶返屋企試下都好。 其實小弟第一次聽 KS,都唔之什麼來頭,回家一駁,就發覺相對之前自己條NBS,佢比較闊好多,人聲就比較後,細節就好好,密度好高,第一印象就唔錯,就由佢run-in先,有時間就上佢個website睇下,佢寫幾日就run-in,咁就第二日才認真聽。 第二日坐定定,第一就是好闊,好多detail,Classic 整個樂團比例好好,高中低好平衡,無話那一個特別特出,但密度就好好。簡單小品同,就比之前企得正常好多,中頻有水份。老婆聽完都話好,咁就劉備借荊州,一借無回頭,乖乖比錢東哥。

如果師兄有特別高中低有要求,可能其他brands有好多選擇,但system已經平衡,想再上一層樓,大家可以考慮一下KS,小弟能力有限,最多只可以用三佬,東哥話借二佬Emotion,我都say no。三佬已經好滿足,多謝大家睇我寫咁多!

image-118549_DxO.jpg image-118550_DxO.jpg

評分

查看全部評分

Ks條電源線我都中中地, 喇叭線我都唔敢試, 因因為我份BONUS成剩無幾了
回復

racewong 發表於 2015-12-27 23:52
Ks條電源線我都中中地, 喇叭線我都唔敢試, 因因為我份BONUS成剩無幾了

唔通已經入咗盤
回復

racewong 發表於 2015-12-27 23:52

問東哥借條大佬試試,試下之嗎⋯⋯
回復

唔係呀! 中途殺出部.....................

比個TIPS你...
回復

manwong3000 發表於 2015-12-28 00:16
問東哥借條大佬試試,試下之嗎⋯⋯

我知我一定中硬, 所以唔敢借..
回復

racewong 發表於 2015-12-28 00:18
唔係呀! 中途殺出部.....................

比個TIPS你...

CAS?

早兩日見你幅相刀多咗部銀色嘢,不過唔知係乜
回復

比個TIPS你...

ISOL-8 泥喎!   

好似係 All-in-one 嘅 Substation Integra!  
回復

CKKeung 發表於 2015-12-28 01:24
ISOL-8 泥喎!   

好似係 All-in-one 嘅 Substation Integra!

回復

CKKeung 發表於 2015-12-28 01:24
ISOL-8 泥喎!   

版主大人,效果跟Triton V2比較如何?
回復

比個TIPS你...

電處
回復

咁KS尼個品牌又係小弟試線多年當中一個最平衡的牌子!  非常奇怪居然多年都冇乜人識!  
回復

7500martin 發表於 2015-12-28 07:23
咁KS尼個品牌又係小弟試線多年當中一個最平衡的牌子!  非常奇怪居然多年都冇乜人識!   ...

馬田兄眼光過人
回復

又係到玩嘢!!
回復

7500martin 發表於 2015-12-28 07:23
咁KS尼個品牌又係小弟試線多年當中一個最平衡的牌子!  非常奇怪居然多年都冇乜人識!   ...

因為當年冇得借
回復

ncwah 發表於 2015-12-28 09:01
因為當年冇得借

我當年米係舊代理到借返黎試, 但收我價錢貴過新代理至少1/4!!
回復

ncwah 發表於 2015-12-28 09:01
因為當年冇得借

有嘅,不過無人知佢好嘢去借啫!
回復

小弟不才,真係東哥介紹才第一次聽Ks這個品牌,但第一次就毒死左,如果定力唔夠,就唔好問東哥借啦!
回復

大毒蛇
回復

只是香港冇人玩, HiFi 書介紹的只是最低型號。 美國有相當多的測試報告。 Audiogon 很多年前已有相當多的二手買賣。幾年前我都考慮過買二手 Emotion 電源線。 都幾搶手,所以買不到。
回復