新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ccli1996

[古典音樂] 最近入嘅古典CD

兄弟收藏的Brahms交響曲見附圖。
Brahms - 4 Symphonies - Sanderling.jpg
Brahms - 4 Symphonies - Wand.jpg
Brahms - Symphony # 1 - Klemperer.jpg
Brahms - Symphony # 2 - Boult.jpg
Brahms - Symphony # 2 - Klemperer.jpg
Brahms - Symphonies # 3 & 4 - Klemperer.jpg
Brahms - Symphony # 1 - Boult.jpg
Brahms - Symphony # 4 - Karajan.jpg
Brahms - Symphony # 4 - Kleiber.jpg

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2019-2-22 10:19
兄弟收藏的Brahms交響曲見附圖。

Kurt Sanderling是兄弟唯一聽過演繹Brahms交響曲的老指揮大師。
我在倫敦觀展期間偷閑到Royal Festival Hall聼了一場由已屆八十八嵗的 K. Sanderling領導Philharmonia Orchestra演出的音樂會,節目為Weber的《神射手》序曲、Beethoven的《三重協奏曲》和壓軸的Brahms第四交響曲。
《三重協奏曲》的獨奏家包括日本鋼琴家內田光子、大提琴家Michael Sanderling (Kurt的兒子)和小提琴家? Steinberg (William Steinberg的孫子)。

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2019-2-3 00:29
今次入貨SACD,全部屬於Brahms曲目

先來隻Walter指揮哥倫比亞交響樂團,演奏Brahms第四交響樂,是單層SACD ...

George Szell和Eugen Jochum早年曾任Otto Klemperer的助理。二戰後O.T.到處漂泊,潦倒失意的時候,Szell向EMI的金牌唱片監製人Walter Legge舉薦他擔任Philharmonia Orchestra的首席指揮,以取代過檔Berlin Philharmonic Orchestra接任Wilhelm Furtwaengler總監空缺的Herbert von Karajan。後來O.T.成為Philharmonia Orchestra的終身指揮。

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2019-2-22 14:31
George Szell和Eugen Jochum早年曾任Otto Klemperer的助理。二戰後O.T.到處漂泊,潦倒失意的時候,Szell ...

又學到嘢

評分

查看全部評分

回復

回復

Kertesz

評分

查看全部評分

回復

原來小弟仲有呢隻Szell Brahms 1 ,Audite呢隻錄音非常唔錯

評分

查看全部評分

回復

Wolfgang Sawallisch...

評分

查看全部評分

回復

同一位演奏家在不同年代演奏同一個作品,
有時候表現候變化可以很大,馬友友如此,
Brendel也是,就像Mozart最著名的鋼琴奏嗚曲K-331第三樂章"土耳其進行曲"為例子
1975年的Brendel彈奏得非常活潑生猛,充滿活力
但2000年的版本表現明顯"成熟穩重"得多..............
相同曲目整體相比較之下,我更喜歡Brendel後期的錄音

評分

查看全部評分

回復

最近入手了Szell Mozart Piano Concerto SACD box set,有唔錯既空間感,音場,動態

另外兩set就係十年前買落的,覺得 Vladimir Ashkenazy Complete Concerto Box set 係幾好的入門選擇,可以一窺Mozart寫 concerto 既風格如何慢慢轉變。。。之後再入左Rubinstein 呢隻碟,話曬都係經典之一

評分

查看全部評分

回復

黑膠迷 發表於 2019-2-23 14:56
同一位演奏家在不同年代演奏同一個作品,
有時候表現候變化可以很大,馬友友如此,
Brendel也是,就像Mozart最 ...

我有這張Brendel 演奏Mozart鋼琴獨奏曲,收錄了70年代彈奏“Aulla Turca/土耳其進行曲”,確係彈奏得非常活潑生猛,充滿活力

聽師姐推介,又要搵搵Brendel後期演奏此曲嘅碟來聽聽了

評分

查看全部評分

回復

LanLan 發表於 2019-2-23 16:37
最近入手了Szell Mozart Piano Concerto SACD box set,有唔錯既空間感,音場,動態

另外兩set就係十年前 ...

LanLan師兄,
我都有Rubinstein演奏Mozart果幾首鋼琴協奏曲,是在Boxset裡頭三張碟,原本買Boxset時,是沒有留意此幾首Mozart鋼協,因為Rubstein彈得出名嘅鋼琴曲目,好似甚少提及Mozart,主要還是其他作曲家,不過買了此Boxset聽過後,其實都很不錯

另外,我就只有一張Ashkenazy嘅Mozart鋼協,都演繹得好輕快

Boxset嘅Mozart鋼協,只有這套內田光子,可惜不是complete concertos,十分喜歡其演繹嘅Mozart鋼協 ,而其彈奏嘅Mozart Piano Sonatas Boxset我也有,亦是演奏出色的版本之一

另外,Szell與Casadesus合作演奏套Mozart鋼協SACDs,之前都有考慮過,師兄是在那裡買的?

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2019-2-23 20:35
LanLan師兄,
我都有Rubinstein演奏Mozart果幾首鋼琴協奏曲,是在Boxset裡頭三張碟,原本買Boxset時,是 ...

內田光子的一套絕對值得買,因為欠缺的1-4,7&10都是可有可無的作品(No-7雖然是用3個鋼琴No-10雙鋼琴)

評分

查看全部評分

回復

阿殊堅納西部分曲目錄音師是K.E.Wilkenson,靚聲

評分

查看全部評分

回復

這套也欠1-4,7&10

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2019-2-23 20:35
LanLan師兄,
我都有Rubinstein演奏Mozart果幾首鋼琴協奏曲,是在Boxset裡頭三張碟,原本買Boxset時,是 ...

我套Szell boxset 係IFC disc plus 買既,嗰次仲買埋Szell Beethoven Piano Concerto Boxset 添,遲dd放相上黎分享

平時一般都係tower records Japan 網上訂郵寄,都幾多選擇,CD,SACD, SHM-CD, Bluray, LP 一應俱全

過往十幾年比較鍾意Bach同Mozart,但係呢幾年口味轉左,多d時間深入研究Brahms同Mahler,所以而家慢慢build up Brams同馬勒既collections

評分

查看全部評分

回復

LanLan 發表於 2019-2-23 22:12
我套Szell boxset 係IFC disc plus 買既,嗰次仲買埋Szell Beethoven Piano Concerto Boxset 添,遲dd放 ...

係IFC買,與係日本Tower Record買(連運費)比較,兩者價錢差不多嗎?

Szell Beethoven Piano Concerto Boxset應該是與Gilels合作的一套

Bach與Mozart嘅音樂,感覺普遍樂曲旋律,聽落係幾舒服的感覺,亦係可以令人relax,與Brahms及Mahler嘅音樂風格,都會幾唔同,師兄可以慢慢收集,慢慢欣賞
回復

前面陳Sir提到
“EMI錄製Giulini領導Philharmonia Orchestra演出的版本遠勝DGG。”

原來兩個版本的演奏時間,差距30年有多!
EMI/PO是指揮未到50歲時的演繹,而DG/VPO則是在指揮將近80歲時候的演繹

如論到Brahms No. 3 交響樂,前者演繹,我會形容為係指揮“年青”時嘅活力展現,樂曲節奏被驅策得緊湊,是傳統嘅Brahms交響樂演繹風格
而後者,在指揮晚年時,可能係對樂曲有另一種體會,就正如我之前所提及,演繹手法可能不算是太正宗,是用慢速演繹,極富悲劇性,演繹節奏雖然慢,但慢得嚟,有魄力及震撼,唔會令你聽到瞓覺,此種風格及味度,肯定與30年前嘅,不一樣!咁那個演繹版本是更好呢?

古典音樂多元化,演繹亦是可以有很多變化,那個演奏版本較佳,好多時亦是要看觀點與角度嘅,亦可以係兩個版本都各有各好

如以上面有師兄分享過喜歡DG於80年代錄音,Bernstein指揮VPO,演奏Brahms No. 3交響樂呢個版本嘅風格,我會形容係有一點“霸道”,速度也一樣偏慢,不是傳統嘅Brahms演繹,但聽起來,感覺很新鮮,聽罷全曲,唔覺得有悶場,也是一個很不錯的版本

再提多一個我喜歡嘅版本,Muti指揮費城樂團(見下圖),跟之前提及嘅三個版本風格都唔同,是較為溫和抒情嘅演繹,整曲聽起來亦係較圓滑流暢,原來以這樣的手法去演奏Brahms No. 3交響樂,不刻意去強調灰暗與悲劇化的一面,又會是另一番味度 ,所以古典音樂之多元性及能有之變化,實在是引人入勝

回復

ccli1996 發表於 2019-2-23 23:32
係IFC買,與係日本Tower Record買(連運費)比較,兩者價錢差不多嗎?

Szell Beethoven Piano Concerto  ...

係IFC買會貴少少,所以我通常係Tower Records一次過訂一批想要的,咁連運費會抵d

另外,師兄你啱,Szell Beethoven Piano Concerto 係同Emil Gilels 合作個一套

我都係比古典音樂的多元話所吸引,不同的演繹(無論是演奏家或指揮家),甚至有d追求authentic/musical truth(修讀歷史或音樂等)既演繹如Sir John Eliot Gardiner, Nikolas Harnoncourt 等,實在是引人入勝

依家我都仲係在發掘不同作品的階段,未正式就著同一作品/同一演奏者去搵不同時期的演繹。。。但其中一個深刻例子就係Glenn Gould 開展錄音生涯的 1955 Bach Goldberg Variation vs 同為佢自己錄音生涯畫上句號的1981 Goldberg Variation 的錄音。。。個種基於人生歷練同對Bach 作品的更深刻理解而演奏出1981版本,對我來講係幾震撼同感動

評分

查看全部評分

回復

LanLan 發表於 2019-2-24 12:03
係IFC買會貴少少,所以我通常係Tower Records一次過訂一批想要的,咁連運費會抵d

另外,師兄你啱,Szell ...

Bach Goldberg Variation,我只有左邊隻新版,右邊果隻Gould初出道時版本,可能因為係單聲道錄音,所以以前沒有買
這兩個版本,可以令師兄有咁大感觸,相信舊版也是一個很好嘅演繹版本
回復