新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ccli1996

[古典音樂] 最近入嘅古典CD

LanLan 發表於 2019-2-24 12:03
係IFC買會貴少少,所以我通常係Tower Records一次過訂一批想要的,咁連運費會抵d

另外,師兄你啱,Szell ...

我有這個演錄俱優的版本,是日本EMI/Seraphim內銷版。
回復

資料見德國女高音Elisabeth Schwarzkopf為紀念已故丈夫,EMI金牌監製人Walter Legge而出版的書 - A Memoir of Walter Legge。其中有一章記述Walter Legge與Otto Klemperer之間的恩怨。
回復

最近又入了一批碟,竟然俾我搵到99年版的Walter Brahms 4 SACD

評分

查看全部評分

回復

LanLan 發表於 2019-3-28 20:57
最近又入了一批碟,竟然俾我搵到99年版的Walter Brahms 4 SACD

兄弟手上的馬勒第五和貝多芬《莊嚴彌撒曲》皆是最佳演錄版本,見附圖。
另一個Archiv Produktion錄製的古樂版《莊嚴彌撒曲》圖檔大得無法上載。
Beethoven - Missa Solemnis - Klemperer.jpg
Mahler - Symphony # 5 - Barbirolli.jpg
Mahler - Symphony # 5 - Bernstein.png
Mahler - Symphony # 5 - Inbal.jpg

評分

查看全部評分

回復

德國指揮大師Wolfgang Sawallisch在十多年前曾率領Philadelphia Orchestra來港獻藝,壓軸曲目是《圖畫展覽會》。「基輔大門」演繹呆板,像德軍步操,鄭明勲在香港指揮Philharmonia Orchestra的演奏生動多了。

評分

查看全部評分

回復

另一個《莊嚴彌撒曲》版本的縮小圖檔。

評分

查看全部評分

回復

都係習慣聽CD多啲
回復

機緣巧合下找到兩個Carlos Kleiber 指貝7既碟,Orfeo個版本錄得好好,好有臨場感

而我老婆鍾意聽西班牙作曲家Albeniz 結他樂曲Asturias,呢隻tower records remaster 既版本老婆聽過都覺得滿意

評分

查看全部評分

回復

LanLan 發表於 2019-5-1 14:28
機緣巧合下找到兩個Carlos Kleiber 指貝7既碟,Orfeo個版本錄得好好,好有臨場感

而我老婆鍾意聽西班牙作 ...

Carlos Kleiber係DG錄音嘅貝五及七,下面隻CD版就買咗超過廿年,而上面隻單層SACD版就早兩年買的,而師兄果隻去年年尾Eso出嘅hybrid SACD版,都曾經想買,但最後都冇買到

Carlos Kleiber係Orfeo錄音出嘅碟,就冇買過了

古典結他音樂,我都應有買過兩隻結他協奏曲,但比較少聽 ,都一樣係由Pepe Romero演奏,樂隊係Marriner領導嘅聖馬田樂團,一隻係“雅蘭惠/Aranjuez”協奏曲,另一隻唔太記得,好似係叫做"節日/Fiesta"及"馬拉加/Malaga"協奏曲,得閒要搵返出嚟睇清楚 ,只記得兩隻都係Philips錄音,超靚聲

補返上面提到呢兩張碟
PhotoPictureResizer_190505_094017988_crop_3880x3298-2935x2494.jpg PhotoPictureResizer_190505_094144253_crop_3914x3456-2935x2592.jpg

回復

呢兩套「卡門」,都係60年代嘅制作,上面一套由卡拉揚指揮,RCA錄音嘅係單層SACD,下面一套由卡拉絲演繹卡門,由EMI錄音嘅hybrid SACD,同樣是演錄俱佳,真係非常精彩

RCA一套單層SACD,其中一隻碟可擺入106分鐘音樂,總共兩隻SACD碟就搞掂,CD版或之前嘅Hybrid SACD版(要就CD層容量限制)就一定要用3隻碟先擺得晒全套歌劇了!

評分

查看全部評分

回復

兩套Carmen歌劇都是演錄俱優的版本。
Karajan不愧為才華出衆的偉大歌劇指揮,Sergiu Celibidache在這方面未能望其項背。
試想歷代偉大的指揮家,例如Gusta Mahler、Arturo Toscanini、Erich Kleiber、Bruno Walter、Otto Klemperer、Herbert von Karajan、Carlo Maria Giulini、Karl Boehm、Claudio Abbado、Riccardo Muti等哪有不是歌劇指揮?

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2019-5-1 22:11
Carlos Kleiber係DG錄音嘅貝五及七,下面隻CD版就買咗超過廿年,而上面隻單層SACD版就早兩年買的,而師兄 ...

個兩隻Carlos Kleiber 聲音上有無分別啊?
回復

LanLan 發表於 2019-5-2 18:57
個兩隻Carlos Kleiber 聲音上有無分別啊?

如果係CD版Vs單層SACD版,買咗隻單層SACD後,我已經收埋咗隻CD版了!
單層SACD版聲音,係我嘅系統度播放,無論密度,連貫性及耐聽性,都比CD版好

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2019-5-1 22:11
Carlos Kleiber係DG錄音嘅貝五及七,下面隻CD版就買咗超過廿年,而上面隻單層SACD版就早兩年買的,而師兄 ...

1. 我有C. Kleiber演繹貝五和貝七各一張原版CD,母版拷貝的再版Original聲音差遠了!
2. 原唱片公司製作單層SACD的聲音比CD好實在無容置疑。

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2019-5-3 09:56
1. 我有C. Kleiber演繹貝五和貝七各一張原版CD,母版拷貝的再版Original聲音差遠了!
2. 原唱片公司製作 ...

到目前為止,兄弟祇有一張DGG Originals的Winterreise《冬之旅》,演出者是男中音Dietrich Fischer-Dieskau及鋼琴家Joerg Demus,皆因從未見過原版CD。
回復

ccli1996 發表於 2019-5-1 22:46
呢兩套「卡門」,都係60年代嘅制作,上面一套由卡拉揚指揮,RCA錄音嘅係單層SACD,下面一套由卡拉絲演繹卡 ...

Bizet/ Carmen 仲有一套 Sir Thomas Beecham/ Victoria de Los Angeles 版,都非常出色

https://images.app.goo.gl/bg3WxkZvxZUJrWwFA

評分

查看全部評分

回復

卡門卡拉揚兩個老卡合作,已經是賣錢保證
DG 80年代數碼錄音版本也值得收藏(圖為選段highlights版本)

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2019-5-4 19:38
Bizet/ Carmen 仲有一套 Sir Thomas Beecham/ Victoria de Los Angeles 版,都非常出色

係喎,仲有呢套Beecham指揮嘅卡門,錄音應該係1959年,比另外兩套更早一點,都要考慮下是否要入埋呢套3碟嘅SACD版

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2019-5-5 09:56
係喎,仲有呢套Beecham指揮嘅卡門,錄音應該係1959年,比另外兩套更早一點,都要考慮下是否要入埋呢套3碟 ...

Sir Thomas演繹的《卡門》演錄俱優,惟女高音de los Angeles的美麗嗓音與其角色不配。
該歌劇的主角是由女中音擔綱演出的,如選用女高音,只能選音色豐厚或陰沉的人,像Leontyne Price或60年代的Maria Callas。
Bizet - Carmen - Karajan.jpg

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2019-3-29 12:50
德國指揮大師Wolfgang Sawallisch在十多年前曾率領Philadelphia Orchestra來港獻藝,壓軸曲目是《圖畫展 ...

我有兩張《畫展》原版CD。
Mussorgsky - Pictures - Abbado.jpg
Mussorgsky - Pictures - Ashkenazy.jpg
回復