新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ccli1996

[古典音樂] 最近入嘅古典CD

Law記 發表於 2016-1-7 11:32
In a Monastery Garden Decca Phase 4 Stereo版幾正, 曲目都好好聽

咁要搵搵呢隻番嚟聽下至得啦!
不過而家Decca Phase 4 好似只得boxset賣,單隻賣好少見
回復

eds60 發表於 2016-1-7 11:26
我已經好好彩,在温哥華本地買的,不用俾炒價,最貴都係七十幾港元。 當然我都在 Ebay 買咗唔少炒價碟。 ...

這幾年,一張原版CD在信和中心7樓二手店動輒要賣三、四百港元。還有幾家二手唱片店只接待國內炒家,參觀也要預約。他們不屑做本地人生意,因為知道我們不會買五十張以上碟片回家。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-1-7 00:36
這張英國版黑字可能先有陳sir 講的效果。 黑字應該係最早期。

個人不喜歡 EMI ART、 Decca 24/96、 DG O ...

各位擁有達high-end級數器材的發燒同好注意:所有ART及帶Original或24/96字樣的CD均經過Remastering工序,動態範圍都受不同程度的壓縮,如非必要的曲目不買為妙。

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-7 11:57
不過而家Decca Phase 4 好似只得boxset賣,單隻賣好少見  ...

我係網上買

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-7 11:57
不過而家Decca Phase 4 好似只得boxset賣,單隻賣好少見  ...

多年前 EMI 以 Angel 商標發行了一張美國印製演錄水平極高的天碟級 "In a Monastery Garden" 及 "In a Persian Market" LP及CD,請看附圖。
Ketelby - In a Persian Market.jpg

評分

查看全部評分

回復

ccli1996兄,今日無意中買到原裝 Mercury La Espanola.

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-1-7 16:23
ccli1996兄,今日無意中買到原裝 Mercury La Espanola.

回復

切記!德國版是反相的。

評分

查看全部評分

回復

今日入嘅古典CD第2擊
仍然是西班牙唱片公司remaster再版嘅經典錄音曲目,今次集中兩位小提琴大師Milstein及Heifetz拉奏嘅經典協奏曲,還未聽,希望再版啲聲音不會令我失望吧!

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-8 22:37
今日入嘅古典CD第2擊
仍然是西班牙唱片公remaster再版嘅經典錄音曲目,今次集中兩位小提琴大師Mi ...

Ccl 兄

這  品牌 remaster 的水準非常高,愚見個別佳作與初版各有千秋, 亦考驗系統的應對能力, Enjoy!

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-1-9 05:41
Ccl 兄

這  品牌 remaster 的水準非常高,愚見個別佳作與初版各有千秋, 亦考驗系統的應對能力, Enjoy! ...

Haha師兄,
是的,會跟我已有嘅這些CDs,再版RCA,Remaster再版嘅Living Stereo及日版EMI比較一下

Milstein那隻日本EMI版我覺得都已經好好聲,期望呢隻新「西班牙」歐洲版會否對這個傳統英國大牌唱片公司係50年代末期於美國嘅錄音,有更進一步的發揮呢?
新版還加多首Mendelssohn,超值

評分

查看全部評分

回復

新年期間聽到頗滿意的音樂,拿來分享一下。

Schwarzkpf Sings Operetta
數星期前在二手店找到這 UK Black Angel 算是好運氣。古典天后+ Philharminia + 老闆 Walter Legge 親自監工,歌仔舒服耐聽,EMI 黃金年代的録音水平,是天時、地利、人和之作!

Horowitz Historic Return to Carnegie Hall (SACD)
這是近來再發行的 SACD。小弟就是偏愛 Horowitz  Live 帶點狂傲的皇者霸氣,在這歷史名演完全顯露, Sony 這 個Remaster 相當不錯,似乎比CD 版更有能力保留演奏的神髓,流暢演譯加上凌厲動態正是大師令觀眾如痴如醉的原因,但要播得好是有點難度了。

Erica Morini Tchaikovsky Violin Concerto
Erica Morini 是上代少數的 女性天才小提琴巨星,原版如無記錯是 DG 早年 Stereo 製作,Audiophile Classics 再發行是功德無量,DG錄音稍為亁硬的傾向也被修磨得更滑溜。這是個閃耀的頂尖演出,值得收藏的老柴小協。據聞 Morini 的Brahms 小協更厲害,Audiophile Classic 加油!

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-1-15 22:00

兄弟有一本由 Elisabeth Schwarzkopf 為丈夫 Walter Legge 出版的回憶錄,內容豐富,包括曾與Legge合作過的偉大藝術家的一些點滴。此書可在Hong Kong Book Centre 找到。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-1-15 22:00

謝謝Haha兄分享

藝術歌曲暫時都未懂欣賞,有機會要去搵搵嚟試聽聽

至於Horowitz個隻SACD,睇完你嘅分享,隻碟好似變成鋼琴「毒」奏了 都冇諗過,即使是鋼琴獨奏,都可以咁考驗到套器材嘅播放還原能力,我諗應該會是由於荷路維茲彈奏時可發出獨特嘅強勁鋼琴低頻吧!

柴記小提協個隻都是Audiophile Classic出品,聲音質素應該很有保證吧!但一隻CD收錄只得一首小提協覺得似乎浪費了點,古典音樂CD應該擺滿隻碟嘅容量,最多咪賣貴一點吧!

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-16 11:25
謝謝Haha兄分享

藝術歌曲暫時都未懂欣賞,有機會要去搵搵嚟試聽聽

有傳聞話放滿D會衰聲D。 LP 就肯定係。
回復

eds60 發表於 2016-1-16 11:36

有咁嘅樹,真係冇留意過添,以後要多加留意,擺係CD後面個啲歌嘅質素是否跟擺前面嘅會有所不同
回復

ccli1996 發表於 2016-1-16 11:53
有咁嘅樹,真係冇留意過添,以後要多加留意,擺係CD後面個啲歌嘅質素是否跟擺前面嘅會有所不同  ...

未必係前、後。可能係裝太多太密。
回復

eds60 發表於 2016-1-16 11:36

CD 也一樣。
收錄曲目少的「濶佬」(<65分鐘) 碟片聲音肯定比收錄曲目多的「孤寒」(>70分鐘) 碟片好。日本 Seraphim 印製的Sir Thomas Beecham《天方夜譚》版本遠勝英國 EMI 印製的《天方夜譚》+《韃靼舞曲》(Polovstian Dances) 正是一個好例子。這張CD在信和中心7樓也找不到了。
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-1-16 12:02
CD 也一樣。
收錄曲目少的「濶佬」(70分鐘) 碟片好。日本 Seraphim 印製的Sir Thomas Beecham《天方夜譚 ...

同一首,但係唔同版和製作地方又唔可以公平比較。

唯有聽一定數量時間較少的碟是否大部份好聲。 再聽下裝得好滿的碟是否全部衰聲。
回復

呢隻真係好掂,Faust Ballet Music 裡嘅弦樂聲音好有黑膠Feel,音場深闊,立體感非常好 Audiophile Classic CD質素真係唔錯,同黑膠有得揮

評分

查看全部評分

回復