新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: smallbean

[喇叭線] 尋找喇叭線有感

btw, WTB 點焊呢!?
回復

你真係冇 2nd choice 嘅話,而代理又唔係冇 demo,可以試吓咁:
只借幾粒鐘或半日,叫代理派條 o靚跟你返屋企,deposit 照比,按正價,比 cash 添!試完唔買收幾錢費用,扣 deposit、啱聽全新折實幾銀,退差價,如果早有準備,聽一粒鐘都應該可以有决定。

我諗代理多數係怕借走幾日 miss 左其他商機,而且話晒幾皮野,又唔想又開一對出嚟,如果代理態度好應該有得傾,當然,如果本來態度已經唔好,就有冇得借都唔應該幫襯啦!

仲有一招,不過呢招只為爭啖氣,就係 email 去廠投訴,講明你肯 pay deposit、亦只係要求借 demo,代理原則上冇損失,只會賺到商機,再加鹽加醋,除非連原廠都玩嗅寸,否則一般會要求代理主動 contact 你 offer service,但係呢招通常都係不歡而散,慎用!

評分

查看全部評分

回復

仲有記得多參與hiendy搞的試線會和大比拼!
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-2-26 21:28
你真係冇 2nd choice 嘅話,而代理又唔係冇 demo,可以試吓咁:
只借幾粒鐘或半日,叫代理派條 o靚跟你返 ...

又學到野,多謝Wilmer兄分享。
回復

mahi 發表於 2016-2-26 23:38
仲有記得多參與hiendy搞的試線會和大比拼!

可以同代理多加溝通, 咁就好少會有不愉快事情發生
回復

racewong 發表於 2016-2-26 17:55
我有好多野都借唔到返黎試

我想借新既ARC PHONO, 但唔熟代理. 所以咪借唔到囉
回復

說真,借唔到都算了,我剛想同朋友一起買對 stage3 pc. 留電話比店安排在店談,回頭個多月都冇回。
結果是朋友買了德發 d crown. 我就pass 等下算了
回復

香港音響的經營手法千奇百怪....古怪的代理及零售多的是....不如上網搵C兄借缐家訪仲實際..."識朋友好過識字", 不如開名直接求缐啦....

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2016-2-26 20:42
收得幾多?收少不如唔收,收多又隨時比人話黑店,兩難架!

咁又係嘅!

回復

bcychung 發表於 2016-2-26 19:13
在外國,很多商店都願意借出器材。
但在香港不太流行。除非你同佢買左很多野,係熟客又可能唔同。

你講一聲話貴,佢就已經認定你唔係有能力既客戶,轉頭有客入來,佢就借d 易行開唔理你,好多間都係咁做生意

評分

查看全部評分

回復

henrykee 發表於 2016-2-26 15:18
我建議大家唔玩hifi咁咪唔使比hifi玩囉

所以己退燒鳥
回復

除非係熟客仔,否則唔借好正常,有人會將借返嚟嘅東東解體研究,然後就…………當年狐蝠戰機點堅點勁,比人解體完發現入面原來有用真空管!
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-2-26 13:37
Report 唔一定係代理借,代理借唔借亦唔關你買幾錢野嘅事

我有部分野可以比 deposit 借,但係我只可以借出 ...

你講得好啱, 作為消費者真係冇企响你角度諗過, 一廂情願以為咁樣你會有多d 生意機會, 結果弄巧反拙! 好似以前賣機到國內咁有買家要收貨後滿意才付款—樣, 話咁先保障買家, 但有d 所謂準買家—心冇諗過要買, 只係想8吓部機在自家屋企配搭係出咩聲, 試完後求其揾個借口話唔要, 試過玩過比番你, 好好地一件嘢出咗去, 還番比你時體無完膚, 比人倫完一大輪, 慘不忍倒! 結果保障了買家, 輸了的是賣家!
並非個個有良心試完啱就科水! 而且人嘅心理係咁, 試到清凊楚楚後未必再有意慾去買, 反而留番個"mystery" 越有神秘感d 人越想去買!
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-2-26 21:28
只借幾粒鐘或半日,叫代理派條 o靚跟你返 ...

我都有些實際經驗分享,感覺HIFI消費其實都算高檔,但服務就真的很參差,還記得年多前去代理試聽W品牌的喇叭,型號是ALEXXXX,都滿足現場表現,要求試玩一星期,不合就比二萬當試聽,為期一星期,喇叭本身的銷售價是大約二十七萬吧,當時有位老師傅招待我,人很好,但給錢試聽這環節到一位年青人身上後,服務態度就全改了,一口拒絕,黑面,走都走唔切。
回復

macm 發表於 2016-2-28 14:01
我都有些實際經驗分享,感覺HIFI消費其實都算高檔,但服務就真的很參差,還記得年多前去代理試聽W品牌的 ...

呢個 case 好大可能錢作怪,多數係因為後生果個試聽費冇 commission 分,老果位什至可能係揸數或股東,可以分什至唔入數袋晒,所以唔一定怪得晒後生果個嘅
回復

AS881 發表於 2016-2-28 12:11
你講得好啱, 作為消費者真係冇企响你角度諗過, 一廂情願以為咁樣你會有多d 生意機會, 結果弄巧反拙! 好似 ...

其實任何事都係果句老話:「一隻手掌拍唔響」,所以唔係話幫邊個咩係對錯,凡事都係雙向雙對。。。。我地行出街咪又係消費者!?買衫買電腦買餸一樣有機會「受」,只係唔會響 Hiendy 呻之嘛
回復

我試果借喇叭線,條茂利玩到甩左隻 WBT 叉唔見埋,然後可以話我應該預左,仲教我 demo 應該焊死,唔洗理咩冷焊用夾嘅好聲 d。。。 咁可以點?拉閘打佢!?
--------------------------------------------------
Ask the shit to compensate the cost of the WBT plug...
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-2-26 13:37
Report 唔一定係代理借,代理借唔借亦唔關你買幾錢野嘅事

我有部分野可以比 deposit 借,但係我只可以借出 ...

咁又係
回復

S6Edge 發表於 2016-2-29 15:45
我試果借喇叭線,條茂利玩到甩左隻 WBT 叉唔見埋,然後可以話我應該預左,仲教我 demo 應該焊死,唔洗理咩 ...

咁應該要佢買
回復

買二手自己試吧!唔啱声只蝕好少、甚至不用蝕!
但要睇埋報告才入手,可提高成功率
回復