新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4512|回復: 14

[其他] 獨立電一問

各位師兄,小弟的新居裝修,要做獨立電,自己買料俾裝修公司的電工師傅幫手裝。裝之前,電工師傅已經話唔係好識裝。我爬文揾圖揾資料俾佢,輾轉間現已裝好。因為小弟見識淺,唔熟電;現附上圖片,看看師傅駁得啱唔啱。先謝謝各位。
电工唔识装???
回復

正呀
回復

冇牌電工??
回復

駁得啱....
回復

謝謝小生師兄的回覆。個電工師傅係裝修公司揾嘅。佢唔係唔識駁多一個電箱,因為我要求要獨立電,想屋內的電器唔影響到個新電箱及新拉出嚟嘅蘇位;佢就話駁好晒,一定有電;我自己又唔係好睇,所以先請教各位師兄。因為裝修未完工,如果唔啱,可以叫師傅再駁過。
回復

更正:唔係好識
回復

裝MCB箱(獨立電),樓主不如自己揾個有牌師傅啦,安心啲
回復

One thing that you need to know. If turn OFF the main switch in old MCB box, you need to know whether the Hifi area in the new MCB Box have electricity or not.

Perfect is : Off main, new MCB still have electricity.  But, it can be danger if you or family do not know. You can turn OFF all the appliances by one switch in old MCB. Then, enjoy your Hifi circuits in new MCB only. Of course, no air-conditioner power ON. ;)

If your case is off main, new MCB have no electricity. Nevermind,  it have adv and dis-adv.
回復

安全至上,最好一關大制就乜電都無,萬一失手,就真係...........大吉利是
回復

其實有無師兄攪完獨立電之後, 要求師傅出返張WR1完工證明書?

無WR1, 有任何電力意外, 保險唔會包
回復

FYI,呢個新電箱及電線都係電工師傅接駁,我乜都唔識,我真係唔敢搞。因為個師傅話佢唔識hifi,所以我要請教各位師兄意見,睇下佢駁得啱唔啱。
回復

我都可以嘗試問裝修公司出返份wr1俾我,但應該冇乜用,因為我會裝美式牆蘇。
回復

如果裝美式牆蘇, 裝修公司會唔會出返份wr1俾你? 因基本上已經不合香港法例?
回復

Quite Dangerous! MCB pic 20160311.png
回復