新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6306|回復: 16

[兩聲道] 環境鬥士

自小喜愛聽歌, 細細個窮到燶, 塑膠walkman, 錄音帶左dub右dub, 聽得不亦樂乎.

後來有自己個竇, 蝸居陋室300呎, 開始玩音響第一步 ... ...

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

當時既問題, 係控制力不足, boom得緊要連帶音場都唔掂. 初哥用木頂谷個音場出黎 ... ...

本帖子中包含更多資源

回復

boom既問題, 喇叭實在太過貼牆, 用條毛巾打散佢 ... ...

本帖子中包含更多資源

回復

線材以diy為主, 西電喇叭線, denko藍色電源線, denko同軸線紮辮仔用作cd電源. 果條紮辮仔, 擺到今日都唔捨得丟 ... ...

本帖子中包含更多資源

回復

睇返呢d舊相, 器材冇換過, 後來搬屋加多件同樣既後級玩bi amp, 前級同cd機已經摩左幾轉, 線材已轉用不同既廠線. 搬左屋, 亦延續多年前既黑膠夢 ... ...

本帖子中包含更多資源

回復

不同既環境, 以有限既條件, 無限既心機, 自己動手多嘗試, 汲取不少寶貴經驗 . 玩到今日, d聲搞得差唔多就算, 聽歌要緊!

本帖子中包含更多資源

回復

玩到點天花龍鳳都好, 最懷念, 係當年讀書住宿舍, 玩果隻塑膠盆. 夜闌人靜, 睇住隻唱碟慢慢轉下轉下, 果種人性化既味道, 反而d聲鬆郁濛先至有 ... ... 或許, 聽歌心境比聲音及器材重要得多 ... ...
回復

多謝分享
回復

同意   聽歌心境比聲音及器材重要得多 ....
回復

玩到點天花龍鳳都好, 最懷念, 係當年讀書住宿舍, 玩果隻塑膠盆. 夜闌人靜, 睇住隻唱碟慢慢轉下轉下, 果種人 ...
七仔 發表於 2010-7-27 23:07

係呀,以前細個玩黑膠覺得好過癮架.
回復

turntable good ar!!!

Thanks for sharing!!!
回復

oh!..七仔兄.. nice share!.. 我地約個時間互訪下好喎...順便學下點玩黑膠
回復

謝謝各位大大, 最懷念, 反而係唔識玩黑膠, 周街搵碟既日子
回復

七仔兄, 咁而家多數係邊度搵黑膠多?
回復

鴨記paul哥, review果個浮士德, 屯門何福堂對面, 仲有ebay. 近年因地方問題, 已不敢大手買十幾隻碟, 情願貴d用同樣錢買一隻罕有既 ... ...

http://www.vinylparadise.com/LPCollec/LPShop/lps03/lps03.htm

手裏大概一半, 係果陣讀書住宿舍, 錢就冇, 時間就大把. 鴨記老廟, 逐檔逐隻搵, 十分過癮 ... ... 想當年, cd剛剛流行, 周街執隻十蚊八蚊已經near mint condition, 淡淡幽情連歌書$80. 當年熟悉既檔主早已退休, 黑膠二手市場亦都變左好多好多 ... ... 最衰細個唔識野兼冇水, 否則買定幾套任白三寶, 舊版審死官十隻八隻, 擺到今日都夠去日本玩餐飽 ... ...
回復

你呢个分享正呀
回復

great!!
回復