新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7732|回復: 46

[分享] 預告:温哥華發燒友家訪報告(三)温哥華黑膠達人(終於家訪了)

相片不是最 update, 今次去應該只有一個唱盤。

今次將會家訪的是温哥華黑膠達人 E君。 他是 CAS達人 7500martin兄認識多年的網友。 馬田兄用 hifi老手來形容E君。 他的黑膠功力應該冇人會懷疑吧!   CAS達人講黑膠好有說服力的

今次真係好很毒。 我自稱有百毒不侵之身。 我雖然可抵擋世上頭一百種劇毒(器材、線材(Odin 和雙皇冠)和配件)。 不過今次係吸第101 和102種超高濃度劇毒 - 黑膠毒和號角毒

黑膠有幾毒, 相信很多師兄都已中招。 號角喇叭的高、中音能量感和質感非一般高音、中音單元可比。 聽 Jazz 肯定正到暈得一陣陣

在很多年前,我只在代理聽過一次號角喇叭 Avantgarde。 是剛走進音響店在房內正在播放。 我只是站着聽了一會。 跟本唔敢坐底聽,我怕被店員趕走, 窮鬼買唔起 。 站着聽 10分鐘已好滿足。

我相信冇乜人聽過後唔會中毒。 除非你不是發燒友, 不過唔係發燒友又冇理由上 hiendy 吸毒。 如果聽唔出有幾毒,可能只有兩個可能性。 (1)我替你感到難過, 你的聽力唔好。(2) 恭喜你! 你擁有一套同級或更好的器材, 重要有個咁大的聽音專用空間。 係,這只是用來聽歌用的廳。

今次我都可能會被毒死   。 我為了出家訪報告給各位師兄睇, 冒着咁大生命危險。 值得大家落力為我加分啦。 如果分數加得少,我唔出報告㗎。我係 hiendy 裏最貪分的會員。

如果未睇頭兩篇家訪的師兄,可先睇這兩篇。

當B仔遇上小証據(下) - 雙皇冠 乘5 = 正!
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=93083
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

温哥華發燒友家訪報告(二)  - 多聲道聽歌和睇戲新體驗
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=93875
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

評分

查看全部評分

對喇叭到天花頂,依個用家真係瘋癲程度最高

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2016-3-27 05:37

10年前,我第一次去他家時用呢對。 不過其餘器材不同。

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2016-3-27 05:37

200kg, 228cm tall
回復

我家都夠位放,不過入唔到升降機
回復

好大枝喇叭花

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2016-3-27 05:49
我家都夠位放,不過入唔到升降機

三圍 89.8寸、28.3寸、38.2寸

評分

查看全部評分

回復

60啲家訪真係
套野好重火藥味呀
他是不是Element......老闆

評分

查看全部評分

回復

eds60兄可否比環境聲學裝修6個面既相睇下? 想學習下HIFI高人既聲學裝修處理
回復

necrobutcher 發表於 2016-3-27 07:25
eds60兄可否比環境聲學裝修6個面既相睇下? 想學習下HIFI高人既聲學裝修處理   ...

我未去家訪,去了之後影俾你睇。

十年前,我去過 Seattle 發燒友的家。 我遲一點 post 屋主的網上文章, 他自己講解他的房如何建成。
回復

necrobutcher 發表於 2016-3-27 07:25
eds60兄可否比環境聲學裝修6個面既相睇下? 想學習下HIFI高人既聲學裝修處理   ...

睇咗我以前寫的兩篇玩房間處理產品未?
回復

eds60 發表於 2016-3-27 07:36
睇咗我以前寫的兩篇玩房間處理產品未?

有拜讀過60師兄大作,確實非常有幫助,多謝先!

評分

查看全部評分

回復

EDS60兄, 未去嘅預告篇已相當吸引期待家訪後嘅更新報膠

評分

查看全部評分

回復

60兄D 家訪報告好好睇,支持!
回復

c7c 發表於 2016-3-27 08:37
60兄D 家訪報告好好睇,支持!

多謝咪哥支持。

不過第時我寫比較親民的器材家訪時可能冇人睇。 親民點即係5位數銀碼一件器材。 這三次家訪的線材實在太遠離一般發燒友的射程。
回復

eds60 發表於 2016-3-27 08:44
多謝咪哥支持。

不過第時我寫比較親民的器材家訪時可能冇人睇。 親民點即係5位數銀碼一件器材。 這三次 ...

A門的家訪寫得好好

咁我寫的器材測試可能無乜人睇了

評分

查看全部評分

回復

師兄! 米鬼再叫我CAS達人! 我只係純粹攪下笑! 我D電腦水平中學生都比我还好架! 我知阿E君D武器好重型. 不過冇諗過咁誇張!
回復

7500martin 發表於 2016-3-27 09:04
師兄! 米鬼再叫我CAS達人! 我只係純粹攪下笑! 我D電腦水平中學生都比我还好架! 我知阿E君D武器好重型. 不過 ...

我叫番你做黑膠達人啦。
回復

Kelvin11 發表於 2016-3-27 08:54
A門的家訪寫得好好

咁我寫的器材測試可能無乜人睇了

我寫得唔好 。 只是器材吸引。
回復

eds60 發表於 2016-3-27 09:06
我叫番你做黑膠達人啦。

我D黑膠水平好皮毛! 你咁講真係令其他師兄見笑!

評分

查看全部評分

回復