新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: YinLau@FB

[其他] 黑膠對CD

dt825 發表於 2016-3-28 22:27
以前你唔係咁講喎

我不嬲都係簡約追求者.

你見我部ARC CD8用左咁多年就知啦
回復

racewong 發表於 2016-3-28 22:48
你條友仔既發燒程度簡直令我汗顏

我只係買下碟啫,都無本事升級
回復

我唔係想討論analogue定digital好,只是覺得有部份人玩vinyl係古老當時興啫。我六、七歲時巳開始自己攞哥哥的唱片播。到七幾年尾讀中學就成日放學後去廟街睇及買碟,因為嗰度有兩間唱片舖(忘記店名了)入d貨好潮及另類吓,其他地方比較少有。買classical就去海運及銅鑼灣。有時仲會去灣仔Sam Jor度俾錢睇英倫MV㖭!特別喜歡Ska music. 當時聽音樂的媒介唔係唱片就係cassette (我知仲有open reel但不是普通人玩得起),我唔係好明點解到咗今日玩vinyl會變成一種生活態度?
回復

racewong 發表於 2016-3-28 22:47
沒錢也可以玩得開心呢!

我喺HMV見好多後生仔女都係買部幾千蚊既套裝LP盤就回家開波. ...

呵呵呵,絕對同意沒錢也玩得開心,所以小弟聽CD就算了。

黑膠的聲音絕對係好吸引,但依家啲黑膠幾舊水一隻,都係覺得儲啲錢換部好啲既CD機先,啲幾千蚊套裝機唔知發唔發揮到黑膠的魅力。

回復

dt825 發表於 2016-3-28 23:25
我只係買下碟啫,都無本事升級

你已經係儍佬720+710啦. 仲想升到咩?
回復

dinodin 發表於 2016-3-28 19:01
我唔係想討論analogue定digital好,只是覺得有部份人玩vinyl係古老當時興啫。我六、七歲時巳開始自己攞哥哥 ...

ching真係見過世面, 六七歲就有唱片聽,  重要去海運銅鑼灣買碟! 堅勁! 有錢人家也! sinmo!

原來open-reel普通人係玩唔起嘅! 我依家先知!
回復

GREENSPAN 發表於 2016-3-28 22:16
以前係用上練嗰啲唱盤, 唱針好似大頭針, 通常會有一盒火柴盒大細嘅唱針放係唱盤旁! 你就知一枝針唔會唱得 ...

師兄,你呢句“通常會有一盒火柴盒大細嘅唱針放係唱盤旁!”令我唸起童年時,見屋企長輩都有玩過呢種上種唱機,一種有個大喇叭,另一種要駁一部木殼膽收音機。真系有成盒唱針,支針一鈍就換,最後先用沙紙磨返尖。d唱片有種系好硬好脆,跌落地個遍會崩,好多唱片落針都要由第二首開始......  一眨眼就幾十年

評分

查看全部評分

回復

dinodin 發表於 2016-3-29 00:01
我唔係想討論analogue定digital好,只是覺得有部份人玩vinyl係古老當時興啫。我六、七歲時巳開始自己攞哥哥 ...

一種自找麻煩既態度
回復

rocmanb 發表於 2016-3-28 22:07
為什麼啲78盤要不停換針 ?

轉得快,好快唱完一面。 好似一張33轉的,出 45轉要用兩張碟裝。 78轉,仲要唔係12寸碟。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2016-3-28 22:47
沒錢也可以玩得開心呢!

我喺HMV見好多後生仔女都係買部幾千蚊既套裝LP盤就回家開波. ...

可能他們屋企成套機都係一萬幾千。 幾千蚊個盤對他們來說已好勁。
回復

eds60 發表於 2016-3-29 01:34
轉得快,好快唱完一面。 好似一張33轉的,出 45轉要用兩張碟裝。 78轉,仲要唔係12寸碟。 ...

我依家先明, 雖然45轉普偏會好聲D, 但成日要起身轉碟都幾麻煩...
回復

eds60 發表於 2016-3-29 01:38
可能他們屋企成套機都係一萬幾千。 幾千蚊個盤對他們來說已好勁。

玩黑膠其實可以好簡單, 一部MINI HIFI加個二三千蚊既唱盤已有得玩...

係我地依班發燒友先咁麻煩啫...
回復

racewong 發表於 2016-3-29 01:38
我依家先明, 雖然45轉普偏會好聲D, 但成日要起身轉碟都幾麻煩...

仲要一張碟印一面,一買開四。 已沒有地方放碟,仲要1張變4張。
回復

eds60 發表於 2016-3-29 01:44
仲要一張碟印一面,一買開四。 已沒有地方放碟,仲要1張變4張。

一首歌一邊.

我最鍾意倫伯首偏愛&萬能的你, 就出過隻45轉既唱片, 一面一首歌ONLY.
回復

racewong 發表於 2016-3-29 01:56
一首歌一邊.

我最鍾意倫伯首偏愛&萬能的你, 就出過隻45轉既唱片, 一面一首歌ONLY. ...

偏愛,正

是重新唱或是舊版本?
回復

eds60 發表於 2016-3-29 01:58
偏愛,正

是重新唱或是舊版本?

舊版本
回復

講咗d大家唔啱聽嘅說話㖭。唔係來攪事,但不幸俾咗各位呢個印象。為免越描越黑,都係先行告退,唔妨礙大家討論了。
回復

dinodin 發表於 2016-3-29 02:08
講咗d大家唔啱聽嘅說話㖭。唔係來攪事,但不幸俾咗各位呢個印象。為免越描越黑,都係先行告退,唔妨礙大家 ...

dinodin兄, 唔會唔啱聽。 大家討論下,冇問題。
回復

ccq 發表於 2016-3-28 20:22
師兄,你呢句“通常會有一盒火柴盒大細嘅唱針放係唱盤旁!”令我唸起童年時,見屋企長輩都有玩過呢種上種 ...

霞光纷飛.......童年往事....記憶如新......
回復

rocmanb 發表於 2016-3-28 22:07
為什麼啲78盤要不停換針 ?

rocmanb兄,我睇錯以為你話不停换碟 。 應該係不停換針。
回復