新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: rumor

[分享] 新手進行曲

racewong 發表於 2016-4-4 20:04
我見到成地都係Odin

非也,非也.  

回復

Wing1238 發表於 2016-4-4 19:44
Ching,可以分享下點解選擇Titan as 電處?

電源處理器好難安掛AB比較.  蛇王價錢太貴, 其他牌子可能好過Titan, 但好小接觸.

而家用咗佢之後, 效果正面

評分

查看全部評分

回復

回復

相靚器材正

評分

查看全部評分

回復

rumor 發表於 2016-4-4 18:27
問題一: 窗台

好難得"老細"肯比我實現呢個"自私"佈局, 可以用盡個廳去玩.  可以有一個9呎X20呎空間, 我已 ...

好似八爺咁用遮光窗簾得吾得?

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復

racewong 發表於 2016-4-4 20:46

我欣賞佢:

-造功細緻
-功能全面, 讀檔案, 解碼, SACD, CD, CD-R, 應有盡有
-音效與音色平均, 作為訊源可以同功放及喇叭較易匹配. 音場深及質感強.  同我之前用咗一排嘅 WADIA 781i 比, 佢分析力嬴好多, 低頻線條清晰有層次, 音樂旋律強.
-ESOTERIC 同 SOULUTION 都用過, 我覺得佢唔會比SOULUTION 5系個盤差, 但價錢比較合理.

弱點,
-個remote 唔好用, 啲制太多又唔就手
-要兩條電源線, 好煩.
-讀碟慢, 要有耐性.  

[img]%5Burl=https://flic.kr/p/FXM3xZ%5D[/url]L1000027 by rumorsergio, on Flickr[/img]

評分

查看全部評分

回復

rumor 發表於 2016-4-4 18:33
Mark 哥你太客氣啦

個廳似將中908?

評分

查看全部評分

回復

終於見番rumor兄 ,自從上次家訪事件,再不見師兄出現,但見師兄套新系統件件精品,原來是秘密練兵,恭喜晒!
回復

rumor 發表於 2016-4-4 21:44
我欣賞佢:

-造功細緻

T+A 這品牌可能較冷門,卻是深藏不露實力派,聽過它一套 Monoblock 推 Alexia 那靜若柱子,爆發時排山倒海的聲音質量與氣勢是頂級器材的風範。

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2016-4-4 21:13
好似八爺咁用遮光窗簾得吾得?

http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=88197&e ...

我已經用咗兩對窗簾: 一紗一布.  有幫助, 但始終喇叭能量大, 解決唔到所有玻璃共震產生出來嘅問題.

所以到最後就用咗"牛肉粒"去解決.
回復

smalltiger 發表於 2016-4-4 21:47
終於見番rumor兄 ,自從上次家訪事件,再不見師兄出現,但見師兄套新系統件件精品,原來是秘密練 ...

虎兄, 小弟技術唔夠, 買咗器材要攪一大輪至可以聽得, 所以之前無謂只貼圖, 冇嘢講.  起碼而家聽咗兩三個月, 知道佢咩性格, 才敢開POST 講下.

評分

查看全部評分

回復

雖然唔係咩高級組合……
師兄講呢尐
恭喜恭喜!

評分

查看全部評分

回復

我而家用咗以下三個方法去解決問題:

1. 牛肉粒陣加聖杯.  解決咗好多問題, 但並唔係萬能, 低頻70至80Hz仍然唔夠平順, 所以要用第2點嘅方法

2. Vicoustic 嘅BASS TRAP "郵筒", 未送到, 所以未知結果

3. Titan 去淨化電源.  效果理想.

[img]%5Burl=https://flic.kr/p/FxEoNb%5D[/url]L1000026 by rumorsergio, on Flickr[/img]
回復

Rumour hing, the Titan is for the stereo power amp and may i ask which power bar or conditioner you use for the source and pre?
回復

willip 發表於 2016-4-4 22:34
Rumour hing, the Titan is for the stereo power amp and may i ask which power bar or conditioner you  ...

我見到用nordost 拖板,好似由titan拖出黎,有錯請不要打頭

評分

查看全部評分

回復

willip 發表於 2016-4-4 22:34
Rumour hing, the Titan is for the stereo power amp and may i ask which power bar or conditioner you  ...

I use this power bar to connect my CD player and Pre-amp to Titan

[img]%5Burl=https://flic.kr/p/FVu9Ah%5D[/url]L1000029 by rumorsergio, on Flickr[/img]
回復

Request home visit!!!  
回復

rumor 發表於 2016-4-4 22:36
I use this power bar to connect my CD player and Pre-amp to Titan

[/url]L1000029 by rumorsergio,  ...

Ching Setup 超正! 但這個房間格局玩S5唔搞RA真系有D難,減一條ODIN去搞下間房可能更抵玩。 Vicoustic個樣都算系甘啦,你可以試下看看Artnovion,http://artnovion.com/categories/2-high-end 我覺得個樣都幾靚。好似香港系米樂代理的。

估計Titan應該不夠發揮不出你擔野50%功力,用牛啦,最少用牛比SOURCE。應該線條會出好多,實在好多。
回復

rumor 發表於 2016-4-4 21:44
我欣賞佢:

-造功細緻

T+A 真心正,你個盤都在我的Wish List入面. 系想等埋聽下TX2同DA2。

評分

查看全部評分

回復

kerds 發表於 2016-4-4 22:46
Ching Setup 超正!  但這個房間格局玩S5唔搞RA真系有D難,減一條ODIN去搞下間房可能更抵玩。 V ...

kerds 兄,

個啲線得個樣似貴, 查實並唔係.

我買咗兩個 BASS TRAP 等送貨, 再加用緊嘅17牛肉粒同聖杯, 希望可以攪掂啦.

Titan 買咗冇幾耐, 再買嘢會出事..........BTW, 牛比CD Player 有咩介紹呢?
回復