新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 7500martin

[黑膠系統] 前緣再續 – Harmonix TU-812MX黑膠唱片壓

7500martin 發表於 2016-4-20 11:15
我还未正式比較! 老虎抱病當中!

不過Dalby D7真係重到離奇, 浮盤真係可以慳返!  ...

其實就算硬盤,太重的唱片壓會影響乘軸運行(快d磨損), 連轉速都會整慢.
回復

7500martin 發表於 2016-4-20 06:11
前輩!!

神木碟壓前後期形壯確有不同! 就算是同期, 據聞重量都有偏差!!

OMG! 又冇咗一皮 ! 一皮夠我起碼兩年零用錢㗎!   之唔係所以我咁窮囉!  
回復

Martin 大哥,550 浮盘竟能令812M 发挥得更胜于Balance 那platter 之上?那是浮盘一族众师兄的喜讯还是惡梦、本以为可置身事外、隔岸观火……?
回復

Kingtiger 發表於 2016-4-20 11:44
Martin 大哥,550 浮盘竟能令812M 发挥得更胜于Balance 那platter 之上?那是浮盘一族众师兄的喜讯还是惡梦 ...

Kingtiger師兄! 吾信你可以問當事人! 係佢個多能士盤真係幾吾錯! 以往亦試過用神木在此唱盤, 效果又係ok! 似乎佢個多能士都幾雜食!
回復

GREENSPAN 發表於 2016-4-20 11:27
OMG!  又冇咗一皮 !  一皮夠我起碼兩年零用錢㗎!   之唔係所以我咁窮囉!  {: ...

前輩 ! 一皮係洗兩日, 定洗兩年! 移民到外地, 你D中文打字差左!
回復

GREENSPAN 發表於 2016-4-20 08:21
我係大夫初生產時約91年叫人喺香港買,大概港紙三千五蚊.

果款第一代差好遠!我都賣過
回復

Gauss5831 發表於 2016-4-20 11:23
其實就算硬盤,太重的唱片壓會影響乘軸運行(快d磨損), 連轉速都會整慢.

我还未玩呀!所以不好講! 但相信轉速都要再調過!
回復

7500martin 發表於 2016-4-20 12:49
Kingtiger師兄! 吾信你可以問當事人! 係佢個多能士盤真係幾吾錯! 以往亦試過用神木在此唱盤, 效果又係ok! ...

无天理!……

我个550卖咗……做埋梁天
回復

Kingtiger 發表於 2016-4-20 13:01
无天理!……

我个550卖咗……做埋梁天

……係梁天來!
回復

7500martin 發表於 2016-4-20 12:54
我还未玩呀!所以不好講! 但相信轉速都要再調過!

Martin 大哥,

Dalby 盘本身亦是high mass platter 設計、其bearing 该能吉c受D7 重量。小弟亦見过有高手用D7 于其Simon York(e)? 盘上并对D7 效力认可。Balance 也是high platter mass 设计、估计其bearing 的負荷不会算得尽到不能处理D7 之重?

致于550......请勿告知结果、以免雪上加霜。
回復

leong526 發表於 2016-4-20 06:54
說話又唔可以咁講,

你未玩到戈個層次姐。

師兄,請不要誤會。我意思是所有發燒友都有這問題,包括我自己,而不是在説馬田兄。

當然,小弟一直都是在玩初階產品,當然覺得用3萬買一碟壓是神經級。
回復

7500martin 發表於 2016-4-20 07:25
師兄! 多謝支持!

其實真係吾緊要! 音響係好個人!

馬田兄,小弟不是在人身攻擊,請別誤會。
回復

henrykee 發表於 2016-4-20 14:24
馬田兄,小弟不是在人身攻擊,請別誤會。

師兄! 傻啦! 真係吾緊要架! 你問我我都覺得個價痴線架! 不過正如大家所講, 識飛抵俾佢啦! 假如亂Q開價, 市場好快消失! 我自己都係本着為人民八掛心態而玩!

你問識吾旘飛, 又真係睇夾乜盤!

評分

查看全部評分

回復

Kingtiger 發表於 2016-4-20 13:30
Martin 大哥,

Dalby 盘本身亦是high mass platter 設計、其bearing 该能吉c受D7 重量。小弟亦見过有高 ...

我反而擔心係摩打扭力會否影響!
回復

7500martin 發表於 2016-4-20 14:39
我反而擔心係摩打扭力會否影響!

拖得重platter 的摩打该无問題吧?个压直径有限、要拖动的inertia 该也相对有限?
回復

Kingtiger 發表於 2016-4-20 17:15
拖得重platter 的摩打该无問題吧?个压直径有限、要拖动的inertia 该也相对有限?  、 ...

剛試左Dalby! 又没有任何問題! 轉速亦没有拖慢! 已有初步結果, 詳情你可找東哥!
回復

7500martin 發表於 2016-4-20 17:21
剛試左Dalby! 又没有任何問題! 轉速亦没有拖慢! 已有初步結果, 詳情你可找東哥! ...

回復

好正呀~
回復