新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tonileung

[喇叭線] 多年冇玩想換喇叭線

1603我都用緊,我夾ProAc,非常好聲
回復

JMR都好正聽過人聲好有飄逸/高分析度的感覺
回復

謝謝咁多位意見, 上網睇左一輪 comment, 收窄一下選擇, 暫時會 prefer 頭三個 choice多些, 如果唔係都唔知點揀:

Nordost Blue Heaven LS 二手 $4k
KONDO KSL-SPC 二手 <$5k
Blackcat Lupo 新線 1.5 M $6.2k (budget 所限只可諗 1.5M)

以上三條如何比較?

Acoustic Harmony G1 二手 (極少見二手, 所以應該都唔駛諗)
Inakustik LS-1603 新線 $6k (原本係 first choice, 但睇到好多人話線身硬, 或要放棄佢)

威馬牌... 係咩 model & 價錢呢?
回復

tonileung 發表於 2016-5-7 11:53
謝謝咁多位意見, 上網睇左一輪 comment, 收窄一下選擇, 暫時會 prefer 頭三個 choice多些, 如果唔係都唔知 ...

Kondo KSl SPC 為最入門板銅線,比較少人使用。好多師兄都系用佢條大佬銀線SPZ 當然貴好多好多
另一條blackcat得1.5M, 比較短, 喇叭線要2.5M即八呎長先好聲、不快不慢、剛柔並濟
回復

我入左條 acoustic revive spc-reference II,用左triple-c copper 物料,比occ 有更高電導性,換左之前條nordost hemidall,有著更平衡的聲音 ...
回復

kmr 發表於 2016-5-7 22:02
我入左條 acoustic revive spc-reference II,用左triple-c copper 物料,比occ 有更高電導性,換左之前條n ...

請問咩價錢?
回復

Thanks 師兄!

突然又有條二手 G1 出現,另一 forum 又有師兄示範 1603 線身擺位 (睇落我個位置還可以)...

咁 AH G1 vs 1603 我的情況應該邊條好?  
回復

tonileung 發表於 2016-5-7 22:17
Thanks 師兄!

突然又有條二手 G1 出現,另一 forum 又有師兄示範 1603 線身擺位 (睇落我個位置還可以). ...

要選一條夾你系統的線呢
回復

你用開Zu speaker cable, 你覺得口味夾唔夾?
如果夾, 不如直上ZU CABLE 旗艦喇叭線 Ibis. 會有顯著的提升.
我而家用緊Ibis. 以前都用過Zu St. julian.
回復

ZU CABLE 旗艦喇叭線 Ibis 官方介紹:

「……音色之靚令我目定口呆,而昔士風配搭豎琴,那種獨特的靈氣與實在之質感,是筆者從未在其它喇叭線聽過的……」

筆者手上的這對Ibis是ZU CABLE的頂級型號,每對3米賣萬餘元,雖然相對其它品牌之旗艦型號算是便宜得很,但在ZU CABLE的產品中卻相當貴了。Ibis當然是選用ZU CABLE賴以成名的B3幾何結構而成,而Ibis最搶眼的地方是線上兩個大型鋁盒,分別設於頭與尾兩端共四個,雖然此鋁盒是無法打開的,但相信是用於抑制大氣電波之電氣干擾。

在初步試聽中,筆者曾接駁過PROAC Studio 140、IMAGE Revelator 3.0、ROGERS LS 3/5A,它們都同樣表現出溫厚暖和的人聲特性,相信這與ZU CABLE選用最佳的純銅單一金屬有關。Ibis另一優點是線身不太粗,質感亦甚柔軟,對於接駁輕巧如LS 3/5A之類的喇叭仔,或者在機櫃內轉彎抹角都異常方便。

到詳細試聽時,在我處用得最多的組合是IMAUDIO 820晶體管合併機推動IMAGE Revelator 3.0,其聲音平衡度相當高,質感份外濃烈,聽感使人易於投入。播放《Aventure》時,音色之靚令我目定口呆,而昔士風配搭豎琴,那種獨特的靈氣與實在之質感,是筆者從未在其它喇叭線聽過的,兩種樂器雖然有它們不同的特性與感受,但在Ibis演繹下,卻播放出融洽動聽的音色。

無論用者的是什麼喇叭線也好,只要轉用Ibis,整個聲音畫面特然好像開朗起來,充滿朝氣,而音場的寬度和深度都明顯更為從容,樂聲亦特別富活力,樂器與樂器之間的分隔度亦更清楚明確。

如此富活力和高解析力的喇叭線,筆者原先怕它播唱較感性的錄音時會有失原曲神髓,即把傷感的歌曲中和,悲慘的氣氛化解,不過當播唱《悲情城市》Sound Track時,喜多郎獨有的槍涼氣息,在清徹的聲音下反而有更感性,更誘人的表現,而更令人驚訝的,是碟中的一把胡琴竟顯出驚人的空間感,就連較難表達出來的線條感,現在也清晰可見。

Ibis除了聲底清晰和傳真極高之外,中低頻一帶亦特別富動感,同一張《悲情城市》,鈴聲和敲擊聲細緻清徹之餘,擊鼓動感亦非常低沈凌厲,低頻狂妄有如天上打雷。IMAUDIO 820配IMAGE RevelatoR 3.0固然能播放這種撕天破地的音壓,但在經過Ibis後,只會更狂野和更懾人。

最後轉接到一套《銘達》的MC368 B90加Studio 140播唱多張女聲錄音,這時可以清楚聽到悠揚飄逸、圓潤甜美的人聲,而配樂的密度亦甚高,有此表現,萬餘元的Ibis真是可以用在不同的組合都有良好的效果。

相比已成名的其他品牌的旗艦喇叭線,只售萬餘元的Ibis固然便宜得很,至於其驚人清晰度,與高傳真帶來的顯微鏡式細節,還有獨特的B3技術,因此筆者就認定此為萬元級的最佳喇叭線!
回復

配furutech rh 插,5K 內!
回復

astroboy1973 發表於 2016-5-8 15:49
ZU CABLE 旗艦喇叭線 Ibis 官方介紹:

「……音色之靚令我目定口呆,而昔士風配搭豎琴,那種獨特的靈氣與實 ...

上ebay拍的話更便宜。
回復

小弟投1603

開頭未換之時(603+WBT COPPER)搞來搞去都係感冒聲, 最後用完無再身痕

金仔合併
Elac403
回復

結果入咗條二手 G1. 謝謝各位師兄的幫忙!
回復

其待報告分享
回復

tonileung 發表於 2016-5-10 11:10
結果入咗條二手 G1. 謝謝各位師兄的幫忙!

初步聽感如何?
回復

andy3210 發表於 2016-5-10 11:02
小弟投1603

開頭未換之時(603+WBT COPPER)搞來搞去都係感冒聲, 最後用完無再身痕

Andy Ching, 你原本條603係廠缐還是只係缐再自行加頭? 我咁問係因為我聽過有人話用603既原裝廠缐, 會比自己買缐再加頭既效果好好多. 另外想問你宜家用緊果條1603是否廠缐(連頭)? 謝謝
回復

小弟初哥一名,唔敢講咩報告,何況冇試過同價位的線做比較

條線較突出的感覺:
- 第一個最大感覺係,好有立體感!音場闊咗&高咗不少,深度亦明顯增加!
- 第二個都係立體感,唔單止音場,人聲亦同樣地變得立體
- 人聲的另一個感覺係好 "潤"!特別係女聲,聽多咗啲尾音弱音,好有質感。男聲相對冇咁大感覺
- 聲音量感好足,特別係中低頻的確好得,低頻一浸浸咁嚟,聽得幾舒服 (小弟並非 basshead)
- 線身算軟,容易擺放

回復

sealteam4 發表於 2016-5-4 15:33
德國In-akustik喇叭線
一手二手均可,抵

一手二手均可,抵 x 2
回復

Fayefei 發表於 2016-5-11 01:46
一手二手均可,抵 x 2

自從...羊貨减持貨量後...確係抵玩咗...
但難為咗...早入貨嘅一班 ching   
回復