新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 66313|回復: 217

[中古] 只講舊CD

玩音響和聽音樂多年的朋友,相信有不少人仍然比較相信「舊版」軟件的聲音質素,無論LP以至CD亦然,當然也許部分是有些懐舊情意結使然,不過是耶非耶,只要自己喜歡那便可以了。

「只講舊CD」,讓各位介紹自己多年來保留下來的心愛CD,什麼類型音樂也可以,雖曰「舊」CD,但標準亦可以因人而異也,一兩年前的也可以是舊,所以不一定要二、三十年前的古董才能在此談論。

倒是「講」CD,就必須有些標準了,縂不可以只是post 相片便算,起碼都要講番幾句,才有點意思吧?!

OK....

評分

查看全部評分

這張Decca 的「中國音樂精選」對我自己意義好重大,因為它是我自己購買的第一張CD...

評分

查看全部評分

回復

World's first CD released in 1982 was Billy Joel 52nd Street
CBS/Sony jp
untitled95.png 35DP1

評分

查看全部評分

回復

回復

二十幾年前(買二手)我買的第一張古典CD。 西德版

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-5-10 00:29
二十幾年前(買二手)我買的第一張古典CD。 西德版

咁啱,這張Solti 1812 都係我第一張買的古典CD,當時都未知蘇堤係乜水,浄係想播下炮聲,點知呢個錄的炮聲唔太勁

評分

查看全部評分

回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 00:42
咁啱,這張Solti 1812 都係我第一張買的古典CD,當時都未知蘇堤係乜水,浄係想播下炮聲,點知呢個錄的炮 ...

我覺得 Romeo & Juliet 幾好聽。
回復

eds60 發表於 2016-5-10 01:50
我覺得 Romeo & Juliet 幾好聽。

Romeo & Juliet 最著名的錄音應該是這張,不過唔係老柴,而是老普的芭蕾舞組曲。

評分

查看全部評分

回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 09:26
Romeo & Juliet 最著名的錄音應該是這張,不過唔係老柴,而是老普的芭蕾舞組曲。 ...

西德版, Made in W. Germany by Polygram
195 POLY.JPG

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-5-10 09:35
西德版, Made in W. Germany by Polygram

頭版CD,我都好想揾套
回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 09:46
頭版CD,我都好想揾套

幾年前在 Ebay 買。
回復

eds60 發表於 2016-5-10 09:48
幾年前在 Ebay 買。

最近都在E悲bid 左十幾張舊版CD ,大部分係西德制
回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 10:02
最近都在E悲bid 左十幾張舊版CD ,大部分係西德制

好多碟都可找到,不過有時價錢真係好貴。
回復

演錄最佳的絕版英製、美製及日製 CD介紹。
Gerald Moore at the Royal Festival Hall.png
Holst - Planets - Previn.jpg
Bizet - Symphony in C - Beecham.jpg
Brahms Piano Concerto # 2 - Arrau.jpg
Brahms Piano Concerto # 2 - Backhaus.jpg
Brahms Piano Concerto # 2 - Richter.jpg
Brahms Symphonies - Sanderling.jpg
Brahms Symphony # 1 - Klemperer.jpg
Brahms Violin Concerto - Oistrakh.jpg
Chopin - Piano Concerto # 1 - Pollini.jpg
Dvorak  & Goldmark violin concertos.jpg
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-5-10 10:17
演錄最佳的絕版英製、美製及日製 CD介紹。

這套6CD boxset, 我估可能只有美國版。 Stereo 和 mono, AAD. 我買入價是 $20加元+税, 大約 $130HK

Dvorak 都是美國版。
1440 MONO STEREO ADD AAD 6CD.JPG
回復

eds60 發表於 2016-5-10 10:22
這套6CD boxset, 我估可能只有美國版。 Stereo 和 mono, AAD. 我買入價是 $20加元+税, 大約 $130HK

Dvo ...

這套6CD Milstein 我的都係美國版,不過你入個價真係好平
回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 10:39
這套6CD Milstein 我的都係美國版,不過你入個價真係好平

温哥華的二手碟通常$7至$10加元($50至$68HK) 一張。 Mercury 早兩年加至 12加元。 不用俾炒價。 以前好多選擇,近兩年已很少。 這7年裏,我在温哥華買了過千張二手CD。在 Ebay 都入咗唔少
回復

eds60 發表於 2016-5-10 10:44
温哥華的二手碟通常$7至$10加元($50至$68HK) 一張。 Mercury 早兩年加至 12加元。 不用俾炒價。 以前好多 ...

我揾到的多數係英國賣家,平均每只都要港幣百元左右,不算平,但縂算了卻是自己心願。

例如這張柴六,是最後期的Decca Analog 錄音,真是好靚聲
回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 11:59
我揾到的多數係英國賣家,平均每只都要港幣百元左右,不算平,但縂算了卻是自己心願。

例如這張柴六,是 ...

有一個韓國賣家好多好嘢,不過爭到好貴。 德國賣家都 OK。
回復

Sonny Rollins 最著名專輯,左邊的K2版十多年前全新買的百多元,右邊早期美版二手$18大元(不過勁花),後者聲音仲好D,吹漲
回復