新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: masteralain

[喇叭] 喇叭選擇(歡迎吹水,互插,加左質料,要求)

火.. [複製鏈接]
而家嚴重警告....會員henryrneh...版主janhau....唔好再吹水....吹水唔該去吹水區吖....唔係喎... ...
howin 發表於 2011-3-23 21:24

喂喂,我係樓主,唔係餅主,比人ban狗你,唔撚關我事!
回復

masteralain 發表於 2011-3-23 22:08

回復

Overture 推Verity Ovation應該有d吃力.
回復

係喎, 依度仲有細tec係VA專家喎.

咁細TEC兄, 如用OVERTURE, 請問VA咩MODEL先啱推呢?
回復

masteralain 發表於 2011-3-23 22:08

呢度唔會ban人架

評分

查看全部評分

回復

alain, 等我幫下您綜合一下各師兄所介紹既喇叭.  因為您要對喇叭靚樣, 不如先睇樣. 就算各師兄講到對喇叭幾靚聲都無用架, 因為您一定食唔落件猪排架, 係咪

B&W 802D

Verity Audio Rienzi
Verity Rienzi.jpg

Verity Audio Parsifal Ovation
Verity Parsifal.jpg

Kharma 3.2
Kharma 3.2.jpg

Triangle

Jan版主個對
Jan Speaker.jpg

Eventus Phobos
phobos eventus.jpg

AudioNote
Audio Note.jpg

KONDO陰唇喇叭

Rockport Mira

Wilson Audio Sophia 3

Vivid Audio B1

Thiel CS 3.7
Thiel 3.7 Speakers.jpg

Revel Ultima Studio 2
Revel Ultima Studio 2.jpg

Sonus Faber Guarneri Memnto
SF Guarneri Memento.jpg

Triangle Magellan Cello
Magellan Cello.jpg
Verity Parsifal.jpg
Verity Rienzi.jpg

評分

查看全部評分

回復

Overture 推Triangle喇叭一定冇問題, 呢個budget可以考慮Magellan Cello   (91dB)
回復

師兄們! 你地有冇考慮Alain大師部尊貴合併旦機推吾推得好以上喇叭?

Rockport 和B&W我有保留........
Revel 和Thiel 亦不是善類,食小D都有氣冇力!
回復

夠cool未
avmilk 發表於 2011-3-23 20:32

出多D,睇埋其他顏色,外型真係冇得頂.
但係吹左咁耐,有人可以透露一下幾錢入場嗎?
回復

回復 148# 7500martin

其實如果看spec,overture可以推好sensitivity幾多概喇叭呢?89db可以嗎? 謝謝!
回復

jj邊對陰唇?喇叭有陰唇,我驚我屋企果老闆吾比入門, 哈哈哈哈!

...
masteralain 發表於 2011-3-23 05:34 PM

由上至下:
高音核
大音唇
下音膜
雙音道

回復

講樣我揀eventus, b&w, sf
回復

AudioNote 個 look 真係幾
回復

最後3強:-
1 VA Leonore 全新水貨 90k
2 Rockport Mira 2手 80k
3 Eventus Phobos 2手 60k

我部蛋雞推邊對好d呢!
回復

最後3強:-
1 VA Leonore 全新水貨 90k
2 Rockport Mira 2手 80k
3 Eventus Phobos 2手 60k

我部蛋雞推邊 ...
masteralain 發表於 2011-3-24 10:08

終於有人講野 Rockport Mira啦....型呀
回復

我地唯一係驚部OVERTURE推唔掂咋!
回復

聽過 Rockport Mira,好好聲,夠全面。
不知道 Kondo Overture 驅動會有什麼表現
回復

我地唯一係驚部OVERTURE推唔掂咋!
racewong 發表於 2011-3-24 10:16

推唔掂咪又換amp囉
回復

聽過 Rockport Mira,好好聲,夠全面。
不知道 Kondo Overture 驅動會有什麼表現  ...
mr1010 發表於 2011-3-24 10:17

有邊個師兄同ROCKPORT代理相熟, 叫ALAIN搬部POCKPORT去人地SHOWROOM試O下咪知囉.
回復

有邊個師兄同ROCKPORT代理相熟, 叫ALAIN搬部POCKPORT去人地SHOWROOM試O下咪知囉. ...
racewong 發表於 2011-3-24 10:26

打去約咪得囉...唔洗熟
回復