新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[後級] 好耐無未試過咁興奮 ~ YS AUDIO YSA300S POWER AMP

racewong 發表於 2016-6-1 00:35
你又買左D咩?

原本用開推挽300b,轉1605試下。不過都係中火機和你的大炮不一樣。
回復

henrylaw 發表於 2016-6-1 10:21
YS audio 推高
Bryston 推底
效果又會點呢

3.7無得biwire
回復

鎗王Ching真係無訓喎!咁聽多二隻碟好去找數喇!
回復

wildmanhk 發表於 2016-6-1 11:24
鎗王Ching真係無訓喎!咁聽多二隻碟好去找數喇!

未試爆棚, 唔知控制力如何
回復

racewong 發表於 2016-6-1 09:11
昨晚未試大爆棚, 唔知夠唔夠控制力!

但以聽小品來說, 已把我毒死了!

呢啲係膽機強項,冇理由嬴唔到石機,請版大快啲試試膽機推屏風去爆大棚嘢,分享及報告一下,唔該晒先
回復

期待中,大棚都掂就真係要去見識見識
回復

咁不如一套西裝啦

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-6-1 08:00
睇部300B膽後嘅Spec,都好堅下喎,推到去4ohm,但就冇講推緊4ohm時能輸出多少功率,但睇部機嘅size及其重料 ...

膽後的output牛, 次級組可接4ohm, 8ohm , 16ohm, 各ohm功率輸出都係一樣.  
所以膽機唔會好似石機咁寫8ohm時幾多W,4ohm時多W, 只會寫一個output W.
這對機output牛的次級是接了4ohm, 所以測試時都是load 4ohm的.

YSA300S 特性 , 300S意思即係大約output 300W.

Specifications
Output and T.H.D :  
1W per channel , 1kHz total harmonic distortion typically 0.1% (0.2% at 20Hz , 0.3% at 20KHz)
250W per channel , 1kHz total harmonic distortion typically 2% (rated output)
RMS Max: 350W

Input :  RCA and XLR (balanced)
Input Impedance :  100K ohm is  RCA , 10K ohm is XLR .

Frequency Response:  
1W    20Hz ~ 100KHz ( 20Hz 0dB, 100KHZ -3dB)
250W  20Hz ~ 50kHz (20Hz -1.5dB , 50kHz -3dB)

Input Sensitivity :  1.5V / 250W
Output Impedance: 4 ohms.                                                      
Noise: Less than 1mV
Damping factor : approximately over 23
Phase Mode : Normal
Tubes Required per channel: Three Matched pair KT120 Power Output , ( 1 ) 6H30 Driver , ( 1 )12AU7 Input . Dimension: 433mm x 460mm x 233mm (W x D x H) each
Total Weight two block: 58kg
Power Source: 110-117 or 220-240V,50/60Hz

http://www.ys-audio.com/ysa300s_r_power.htm
回復

racewong 發表於 2016-6-1 08:38
依對300S後級, 每邊用六支 kt120膽

好丫,又吾洗玩貴胆
回復

Gauss5831 發表於 2016-6-1 12:51
膽後的output牛, 初級組可接4ohm, 8ohm , 16ohm, 各ohm功率輸出都係一樣.  所以膽機唔會好似石機咁寫8ohm ...

實用功率黎講300瓦嘅膽機真係大力到痴線

評分

查看全部評分

回復

搞到我又想試Nelson 部2A3 同 MC plus phono 添
回復

bigpun1975 發表於 2016-6-1 12:55
搞到我又想試Nelson 部2A3 同 MC plus phono 添

遲下會出部頂級211 SE合併和 另一部中級6C33C SE合併, 不如試新野..

評分

查看全部評分

回復

Gauss5831 發表於 2016-6-1 12:51
膽後的output牛, 次級組可接4ohm, 8ohm , 16ohm, 各ohm功率輸出都係一樣.  
所以膽機唔會好似石機咁寫8oh ...

部機嘅Spec
咁大火數,好考隻輸出牛質素,好想知咁樣推屏風效果會係點呢?
回復

Gauss5831 發表於 2016-6-1 12:59
遲下會出部頂級211 SE合併和 另一部中級6C33C SE合併, 不如試新野..

好,等你好消息
回復

Gauss5831 發表於 2016-6-1 12:59

好有興趣喔!講多的聽下
回復

不如鎗王版主又攪一次Y S Audio 試聽會,荼毒下我哋啲初哥呀!
回復

ccli1996 發表於 2016-6-1 13:06
部機嘅Spec  
咁大火數,好考隻輸出牛質素,好想知咁樣推屏風效果會係點呢? ...

Output牛係找英國Sowter牛廠特制的M6 EI-core output, 質素應該都可以.

原本YSA300S-Reference這型號是我的臺灣代理Zorin Audio要求開發用來推他試音室的JBL DD66000.
而我的試音室主要用Wilson Audio和Horn.
其實我都好想知用它來推大屏會是什麼效果,所以拿給版主試下.
回復

如果Nelson兄你出部大火數既合併機就正囉
回復

yhyueng 發表於 2016-6-1 13:47
好有興趣喔!講多的聽下

211 SE合併其實之前巳幫客人做過, 今次只係正式出, 我會用它代替現在THE REAL 211SE後級.
新211SE 合併可作純後級亦可作合併.

VIVALDI  is a 211 SE 25W x 2 Stereo Integrated Amplifier

6C33C 合併輸出約15W + 15W , 每聲道用一支6C33C作SE放大, 用日本Hasimoto power牛, output牛, 價不過2萬.

評分

查看全部評分

回復

heihei 發表於 2016-6-1 14:10
如果Nelson兄你出部大火數既合併機就正囉

會的, 會出部頂級100W+100W 合併.

即頂級合併, 會有一部211 SE 25W+25W, 一部KT150 PP 100W+100W , 兩型號.
回復