新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11385|回復: 24

[喇叭線] 請教各位師兄, 有關喇叭線特性一問

各位師兄好! 小弟想請教有關 NORDOST 及 TRANSPARENT 這兩條喇叭線嘅特性.
主要是想加強音場闊度, 定位以及改善高音刺耳問題.
因經驗唔夠, 又難得一次升級, 希望能夠買到合宜嘅喇叭線!
期望師兄們俾小小建議小弟參考, 非常感謝!
你先換個好的cdp先啦

評分

查看全部評分

回復

你先換個好的cdp先啦

AgreeX2,  Source 好緊要
回復

timmywan 發表於 2016-6-21 18:59
你先換個好的cdp先啦

多謝師兄建議。因小弟不想浪費Devialet內嘅DAC, 所以不再想投資CDP,只想遲d先買個好嘅Transport。
另外,而家主力聽File同Tridal經Notebook Air或105D嘅數碼輸入部Amp內。因此想先upgrade喇叭線。希望各師兄賜教!
回復

正路的升級路線是先諗器材,再選線材。好似煮飯咁,先揀食材,再揀調味料。

如果係要比較 Nordost 所有線材都是走細緻路線,結像比較細,質感就無 Transparent 咁強,Transparent 係會厚聲一點。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-6-21 19:36
正路的升級路線是先諗器材,再選線材。好似煮飯咁,先揀食材,再揀調味料。

如果係要比較 Nordost 所有線 ...

多謝Thomas兄提醒。希望在此多問一句,若Nordost缐係走細緻路缐,咁佢所展示嘅音埸是否也會比Transparent細或窄呢?
回復

細緻唔代表音場細
你訊源唔好換乜線都無用
回復

leotongkc 發表於 2016-6-21 22:33
多謝Thomas兄提醒。希望在此多問一句,若Nordost缐係走細緻路缐,咁佢所展示嘅音埸是否也會比Transparent ...

當場大小主要是喇叭的擺位和房間的關係,但如果線材結像比較細,有時聽落好似音埸縮小了。這是之前所有嘢都放大了而已。

聽感人人不同,師兄可多一點到不同地方試聽吓,多一點家訪和交流就更能掌握各方面的變化。
回復

I am assuming you are using the 105D as a streamer and the internal DAC of Devialet as well as Tidal.  While I will be very subjective and recently deeply poisoned by Roon.  I suggest you install a Roon core to try while Oppo is a Roon certified output.

Roon is free for trial for 14 days so there will be no investment at all for the moment.

回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-6-21 22:45
當場大小主要是喇叭的擺位和房間的關係,但如果線材結像比較細,有時聽落好似音埸縮小了。這是之前所有嘢 ...

Thanks a lot!
回復

willip 發表於 2016-6-21 22:54
I am assuming you are using the 105D as a streamer and the internal DAC of Devialet as well as Tidal ...

Thanks for your suggestion! I also heard a lot of Chings use Roon. But I don't know how Roon works with my oppo. Do you means I just need to install Roon into my notebook and Roon will work with my oppo as a digital output to my Devialet? Can Roon makes my oppo output better after installing program?
回復

timmywan 發表於 2016-6-21 22:40
細緻唔代表音場細
你訊源唔好換乜線都無用

明白,師兄!希望好似上面位師兄所講,用咗Roon可以將個source做番好d!
回復

leotongkc 發表於 2016-6-21 19:16
多謝師兄建議。因小弟不想浪費Devialet內嘅DAC, 所以不再想投資CDP,只想遲d先買個好嘅Transport。
另外 ...

正路! D400內置DAC真係極高班! 你選擇CDT的行為是正確的! 如以你套機的價位來說, CEC TL0x 3.0會係首選
回復

racewong 發表於 2016-6-21 23:26
正路! D400內置DAC真係極高班! 你選擇CDT的行為是正確的! 如以你套機的價位來說, CEC TL0x 3.0會係首選 ...

多謝槍王師兄推介,其實早前都有注意和考慮CEC盤,不過唔多聽師兄講,所以心大心細。而家有你推介,小弟可放心購入!

不過TL0x就實在太貴 ,TL3N先負擔得起!
回復

leotongkc 發表於 2016-6-21 23:44
多謝槍王師兄推介,其實早前都有注意和考慮CEC盤,不過唔多聽師兄講,所以心大心細。而家有你推介,小弟 ...

3N都好! 但TL0X會係更好呢
回復

小弟都係用devialet mono block. 都想搵部好CDT。
師兄可以PM TL0x & TL3N的價錢嗎?
回復

如你要以上要求。我覺得兩個牌子都不合適。 兩個牌子聲底各走極端。試下找中間路線的線。

如想改變刺耳效果。 Transparent 相當合適,厚暖好味,不易出惡和尖聲。我在代理聽過 Transparent 代表來做示範,逐個型號(Referemce、Reference MM、 Opus MM)換上去聽(全部訊號線和喇叭線全套一齊換)。 越高型號樂器越聚焦,定位更清晰, 不過比起很多線此方面都係不外如是。我朋友用Ultra MM 訊號線和喇叭線,我聽過好多次。他試過 Nordost Valhalla 電源線,他覺得他較平的 Shuntyata 較合他口味。Transparent 可給你空間闊的感覺,不過音場較平面。

如已經有時刺耳和尖,用 Nordost 只會更惡化。 用高型號的聲可以好 smooth。 不過 smooth 一樣可以係薄聲,聽得不舒服不自然。定位比 Transparent 做得好好多。低音控制力更佳、更有線條感。

回復

個人用 DEVIALET 250 + Nordost valhalla 2 sc。
聲音十分細緻, 速度感一流, 但高頻有點薄,有點尖, 整體聲音稍稍過清,味道不足。。。
回復

leotongkc 發表於 2016-6-21 23:44
多謝槍王師兄推介,其實早前都有注意和考慮CEC盤,不過唔多聽師兄講,所以心大心細。而家有你推介,小弟 ...

我建議換 CD transport。我以前用 Marantz SA8260 SACD 機當轉盤。换了 AA Drive 1 後,任何方面大幅升級。
回復

剛再買一台devialet 250 成 800,正想把喇叭線也換了。
想試試Kondo sps 2.7
回復