新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 55973|回復: 117

[電源線] Furutech FP-TCS31 頂級電源線

Furutech FP-TCS31 Alpha PC-Triple C 電源線是 Furutech 廠新出的頂級電源散線。用上年才開始生產的 Triple C 原銅再加工優化,將金屬內的晶體界面盡量減少,令電流更不受乾擾,係網上有不少評論話非常正,講到咁堅我就買條試試乜嘢料。
用得頂級散線梗要配番同廠頂級 FI-50 NCF(R) 和 FI-50M NCF(R) 公乸插頭。
自己開線上插頭,無難度更是一種樂趣。
IMAG0842.jpg IMAG0843.jpg
其實我上年已做一條 Acoustic Revive 8800 Triple C 散線配 FI-50 插頭,當時已擊敗不少萬元級的廠線,但和 Furutech FP-TCS31 一比較,Furutech 明顯勝出,解像度和高低伸展都比 Acoustic Revive 高一兩班,最重要是 Furutech 不薄聲,可能是 FI-50 NCF 插頭的幫助,衹插頭出名厚聲,配 FP-TCS31 啱啱好。
我現在和過去用過不少電源線,十萬八萬一條的也有用緊,Furutech 這條線約五仟元,它不能同頂級廠線比,但要全面贏它,起馬要用上三幾萬元的廠線。如果各位師兄正想買電源線,我建議你試試這條,一定有驚喜,我有你都應該一樣。

評分

查看全部評分

Very good!有冇話用係邊類器材好啲呢?
回復

Thomas兄,
多謝分享
係邊樹買得到?
回復

Samuelt 發表於 2016-7-1 16:31
Very good!有冇話用係邊類器材好啲呢?

FP-TCS31 線芯係粗啲,原本設計是給大電流的器材,同系列有條 FP-TCS21 是幼啲,應該是俾低電流用。

其實無所謂,邊處都啱用。
回復

睇張相好似係條線由電處>LPS
$350 一尺?
回復

ccli1996 發表於 2016-7-1 16:33
Thomas兄,
多謝分享
係邊樹買得到?

Furutech 代理是德發行,在旺角地庫。我都係地庫買,店主好好傾,俾個價都唔錯
回復

r002 發表於 2016-7-1 16:48
睇張相好似係條線由電處>LPS
$350 一尺?

面價是每尺 $350,賣價唔駛。

將條線 LPS 改善好明顯
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-7-1 16:53
面價是每尺 $350,賣價唔駛。

將條線 LPS 改善好明顯

古河廠線都有料到! 不過Diy就經濟好多
回復

很好的分享。
請問銅網是否也需要接落地?
如需要的話是否頭尾兩边也接駁定係接落公插那一边?
回復

Acoustic Revive 好似出咗 PC Triple-C reference
我諗要比較呢條先同grade, power standard似終係入門級

有機會真係想試試條AR Power Reference PCTriple-C
回復

jules 發表於 2016-7-1 22:17
很好的分享。
請問銅網是否也需要接落地?
如需要的話是否頭尾兩边也接駁定係接落公插那一边? ...

我將銅網駁到公插的地線位,這是最常見的接法。基本上如果兩邊都駁地,聲音會比較暗。兩邊都不駁地,動態會大一點但無駁地咁靜。

所以你可以就你的需要來較聲,這也是 DIY 的樂趣。

評分

查看全部評分

回復

入咗兩卷兩家老頂Triple-C P.C,遲D有時間慢慢撚下佢!

評分

查看全部評分

回復

Acoustic Revive 8800 Triple C我用緊,要擊敗萬元級..........和我家的萬元級是有一大段距離
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-7-1 22:40
我將銅網駁到公插的地線位,這是最常見的接法。基本上如果兩邊都駁地,聲音會比較暗。兩邊都不駁地,動態 ...

Thanks a lot!
回復

入番條...試試先。。。
回復

西門師兄,你下面個條係唔係spc reference 2 ?
回復

等我又入來 試吓!
回復

AS881 發表於 2016-7-2 08:19
等我又入來 試吓!

入左未? 我想知用平頭既表現如何
回復

FI-50同FI-50NCF相差咩野?分別大嘛?
回復

mingson 發表於 2016-7-3 14:36
FI-50同FI-50NCF相差咩野?分別大嘛?

兩者主要分別是後者用了 NCF 材料做絶緣體,NCF 是 nano crystal formula,唔好問我是乜,我唔識。

只知我和其他師兄都直接比較過有和無 NCF 的分別,NCF 係厚聲啲,音樂感強啲,無舊款咁硬聲。分別都幾明顯,唔駛小心比試,一聽就聽得出。
回復