新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ThomasLi@FB

[電源線] Furutech FP-TCS31 頂級電源線

前一排都剪左5尺舊款Furutech FP-Alpha-3,加平價銅頭尾,俾部cdp用,換走條Siltech SPX-800。結果條FP-Alpha-3比SPX-800更適合部cdp.
請問新出條FP-TCS31同FP-Alpha-3有麼分別?
未命名 -1.jpg
回復

ccq 發表於 2016-7-3 17:34
前一排都剪左5尺舊款Furutech FP-Alpha-3,加平價銅頭尾,俾部cdp用,換走條Siltech SPX-800。結果條FP-Alp ...

FP-Alpha 3 我無聽過,不能肯定話俾你聽有乜分別。

兩條電源線明顯有兩個分別,Triple C 銅和 NCF 插頭。Continuous Crystal Construction (triple c)銅是新生產的銅料,取代舊有的 PCOCC 銅,新銅話比舊的對電流傳輸更順滑,兩種銅的聲效如何,我無比較過就唔知,照常理,新銅應該比舊的好。在 Furutech 前,我用過 Acoustic Revive 8800 power standard triple c 線,都是很平均的電源線。

一對 NCF 插要近四仟元,一分錢一分貨,靚插係靚聲啲。我一共買了4對 NCF,非常滿意,把廠線的平價換了 NCF 插,功力馬上增強不小。

如果單買四、五呎 FP-TCS31 散線都是千零蚊,師兄可以先買一條散線,換上現有的插頭,聽吓效果如何,再決定上唔上 NCF 插。所費有限又可以升級,又有得玩,仲有乜嘢要考慮呢?

評分

查看全部評分

回復

前一排都剪左5尺舊款Furutech FP-Alpha-3,加平價銅頭尾,俾部cdp用,換走條Siltech SPX-800。結果條FP-Alp ...

前排我都試左AP3,又係用古河cu頭
其實個人覺得DIY電源線,配頭尾係睇夾唔夾,唔係越貴越好
回復

我都想替條PS audio Big Lab 換插。有什麼建議
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-7-3 18:14
FP-Alpha 3 我無聽過,不能肯定話俾你聽有乜分別。

兩條電源線明顯有兩個分別,Triple C 銅和 NCF 插頭 ...

係啊,diy條都好經濟,如果買條廠線,又唔適合,再賣返出去都唔止。

評分

查看全部評分

回復

kcichung 發表於 2016-7-3 20:01
我都想替條PS audio Big Lab 換插。有什麼建議

PS Audio Big Lab 聲底比較肥和慢,配快聲的 Furutech FI-50(R) 就 fit. 係數字台經常有人平價放,$1800 一對我都買過。
回復

darkfrank 發表於 2016-7-3 18:41
前排我都試左AP3,又係用古河cu頭
其實個人覺得DIY電源線,配頭尾係睇夾唔夾,唔係越貴越好 ...

認同,器材又好,線材又好,都係要跟器材配搭,個人口味所決定。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-7-3 20:58
PS Audio Big Lab 聲底比較肥和慢,配快聲的 Furutech FI-50(R) 就 fit. 係數字台經常有人平價放,$1800  ...

易於分真假
回復

我一向有用開,真假一睇便知,如果擔心就買行貨,都是貴少少
回復

師兄用緊乜野CDP?
可不可以分享更多的聽感?
回復

小弟住日本但都唔見有triple c散線賣...
回復

kmr 發表於 2016-7-4 01:22
師兄用緊乜野CDP?
可不可以分享更多的聽感?

宜家用緊ESO k-01x,之前用Audia Flight CD1.
SPX-800都夾到CD1,中、高頻提升好多,改善左CD1相對稍暗的特點。而SPX-800夾K-01X,中、高頻變得有d過頭,唔耐聽。夾返FP-Alpha-3變得平衡、順耳好多。

評分

查看全部評分

回復

dicky0411 發表於 2016-7-4 11:30
小弟住日本但都唔見有triple c散線賣...

係 Yodobashi 有 Acoustic Revive power standard 8800 triple-C 賣

http://www.yodobashi.com/%E3%82% ... 100000001002388216/
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-7-4 15:03
係 Yodobashi 有 Acoustic Revive power standard 8800 triple-C 賣

http://www.yodobashi.com/%E3%82%A ...

呢個係每一米既價錢?
回復

blackcolor 發表於 2016-7-4 15:27
呢個係每一米既價錢?

係 1米 七千幾日元,這已是 Yodobashi 最貴的電源散線
回復

用緊兩條Alpha 3一排 ,一條配同廠金頭尾、另一條配同廠銅頭尾。依HFA C Punter的比試古河呢兩款新舊散線老頂的結果,好容易想像到TCS31乜嘢聲。
Punter又話F28R效果都好得,呢套古河私房菜真係「慳家」恩物。

http://www.hifi-advice.com/blog/ ... 28fi-38-connectors/

再加上樓主Thomas兄的越級比試心得支持,行動最實際,已經入了五呎TCS31,配了一對F28 R,又有得玩矣。

評分

查看全部評分

回復

chaucer 發表於 2016-7-5 21:02
用緊兩條Alpha 3一排 ,一條配同廠金頭尾、另一條配同廠銅頭尾。依HFA C Punter的比試古河呢兩款新舊散線 ...

係度等緊師兄的新,舊古河電源線的比較分享。
回復

想問分析力如何?比AR power standard 8800會唔會更好?
用係CAS/DAC 是否一個好選擇?

回復

係度等緊師兄的新,舊古河電源線的比較分享  x2
回復

Hungmo 發表於 2016-7-5 22:41
想問分析力如何?比AR power standard 8800會唔會更好?
用係CAS/DAC 是否一個好選擇?

Acoustic Revive 8800 power standard triple-c 的構造和 Furutech FP-TCS31 不同。

AR 用純棉做線芯的充填物料,線身柔軟,聲音也比較好味,無古河咁生猛。點選擇是看你的口味和配撘。

要高分析力就應該古河好啲。

評分

查看全部評分

回復