新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: thomas928

[其他] 今年原音精選的迷思?

我部CD 雞可以較相位,反而同牌子phono amp 就無
回復

SACD层不反相=没問題?
回復

咁難得先有隻咁奇突嘅Sacd/Cd,點都要keep住佢!

評分

查看全部評分

回復

我只聽到sacd & Lpcd係有d唔同,有無專家指點下應該點分別?
回復

chaucer 發表於 2016-8-11 00:07
What Mr. Doug Sax taught us
"In Phase...my voice should be at the centre, tightly in focus."
"Out O ...

這張 out of phase 好明顯,聽得很不舒服。
回復

waikeywi 發表於 2016-8-11 18:38
陳sir,

之前聽你在發燒玩家節目中提過,有這方面的文獻讓我們了解多一點嗎? ...

謹奉上拙文,見附件。

如何強化 CD 重播.pdf

162.97 KB, 下載次數: 974

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2016-8-12 09:38
謹奉上拙文,見附件。

謝陳sir無私分享,此資料甚有參考價值,但作為我等凡夫俗子,能作什麼去改善重播效果呢,音響實在有很多學問!
回復

閣下可像兄弟一樣按附件所示的分類法,用兩臺CD轉盤接一臺有兩組同軸、一組光纖輸入和備有反相掣的解碼器,即可以最接近錄音原貌重播。
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-8-12 11:26
閣下可像兄弟一樣按附件所示的分類法,用兩臺CD轉盤接一臺有兩組同軸、一組光纖輸入和備有反相掣的解碼器, ...

陳sir意思是18bit/44.075KHz是要用toslink 才能播出原本聲音?
回復

我明白假如係44.1k 用左48k clock 會好奇怪因為強行版upsampling 導致有distortion, 不過我又唔明白,CD standard 幾時出左個44.075?  如果係 44.075 即係有部分既機根本play唔到?

而且,個現實係,44.075kHz 有邊部digital mixer 係用緊? 48kHz 就聽的多,48kHz 轉去44.1kHz 會有distortion我都聽過,但44.075k 未曾了解過,方便既,俾多幾篇文章我,都想睇多少少學下野

再者,要講clock, 不如講到 jitter noise 會不會更貼地一點?

回復

今日終於放咗套原音精選SACD,隻2004仲要係未開既⋯
回復

yuppi 發表於 2016-8-13 20:34
今日終於放咗套原音精選SACD,隻2004仲要係未開既⋯

咁等錢洗……
回復

趁仲有價放咗佢,反正2004同2005隨時死亡
回復

kmr 發表於 2016-8-13 01:03
我明白假如係44.1k 用左48k clock 會好奇怪因為強行版upsampling 導致有distortion, 不過我又唔明白,CD st ...

查此怪現象並非今日發現,而是三十多年前由一位英國數碼專家揭露的。唱片業界從不提,也避而不談 44.075kHz 取樣率的事。
兄弟覺得最重要的是如何解決問題。

評分

查看全部評分

回復

想問今年隻hybird係唔係CD層同sacd層情況都一樣?反相曲目係唔係都係嗰幾首?
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-8-11 14:53
SACD 層既不反相,也沒有源自16-bit/44.1kHz 和18-bit/44.075kHz 兩個 time-bases的煩惱。
...

原來陳Sir已經答咗
回復

kmr 發表於 2016-8-13 01:03
我明白假如係44.1k 用左48k clock 會好奇怪因為強行版upsampling 導致有distortion, 不過我又唔明白,CD st ...

不嬲都係44.075⋯可能四捨五入個個叫44.1。
回復

yuppi 發表於 2016-8-16 15:24
不嬲都係44.075⋯可能四捨五入個個叫44.1。

自從 Sony在1985年 (?) 推出18-bit CD 唱機後才有兩個 time-bases 出現。據英國 Surrey 大學電子學教授 John Borwick 研究所得,18-bit 解碼器不可能維持原來 Sony 與 Philips 訂立之 44.1kHz 取樣率,只能達到 44.075kHz。後來不少唱片公司從 Sony 購入數碼母帶機錄音,自此 44.075kHz 取樣率 CD 的市場佔有率比 44.1kHz 大了多倍。

註:據悉 BBC早在1965年已着手實驗數碼錄音。
回復

Terence系Facebook上又po了相關的母帶製作的時候的波形圖。話絕對無反相。真是峰迴路轉。
回復

thomas928 發表於 2016-8-17 11:47
Terence系Facebook上又po了相關的母帶製作的時候的波形圖。話絕對無反相。真是峰迴路轉。 ...

兄弟相信真的沒有反相 (inverted phase)。
回復