新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ultramanzero

[其他] 建議 Hiendy 攪番個 "相位盲測" 試聽會

smalltiger 發表於 2016-8-14 23:05
ccli兄你好 ,Haha兄和Green兄所言精要,當空間有足夠寛濶再加上黑膠或頂級數碼系統播放真的分 ...

多謝小虎兄指教
如果試聽會搞唔成,如可以的話,真係要去拜訪下Haha及小虎兄府上(要拜訪Green兄就比較難啲了 ),認真學習下相位對聲音所能產生嘅影響及分別了

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-8-15 00:07
多謝小虎兄指教
如果試聽會搞唔成,如可以的話,真係要去拜訪下Haha及小虎兄府上(要拜訪Green ...

ccli兄 ,小虎有幸見識過HAHA兄的音響和環境 , 是很多試音室,望塵莫及的 .

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-8-15 09:52
ccli兄 ,小虎有幸見識過HAHA兄的音響和環境 , 是很多試音室,望塵莫及的 . ...

小虎兄帶隊好唔好?等我地學下野

評分

查看全部評分

回復

cvincent 發表於 2016-8-13 23:09
絕對認同 haha兄, 有陣時都唔知係為咗聽歌, 定係為分正反相, 搞到心好煩, 都唔係在欣賞音樂  ...

大前提是聆賞音樂,因為音響器材存在目的是為音樂服務。確認正反相只是臻達最自然透視圖的手段而已。

評分

查看全部評分

回復

yhyueng 發表於 2016-8-15 12:07
小虎兄帶隊好唔好?等我地學下野

要看haha兄有冇時間 ,但yhy兄會否擔心如小虎聽後要大升級 ,亦未達到他的極緻水平
回復

smalltiger 發表於 2016-8-15 12:58
要看haha兄有冇時間 ,但yhy兄會否擔心如小虎聽後要大升級 ,亦未達到他的極緻水平{:5 ...

需然未必做得到,但都唔好做井底蛙,要開下眼界

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-8-15 12:58
要看haha兄有冇時間 ,但yhy兄會否擔心如小虎聽後要大升級 ,亦未達到他的極緻水平{:5 ...

小虎兄幻想力太豐富矣, 如不嫌棄“老掉大牙” 器材吾啱聽, 来飲杯茶食個飽吹吹水 啦, 小弟 check check schedule 先!

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-8-15 17:22
小虎兄幻想力太豐富矣, 如不嫌棄“老掉大牙” 器材吾啱聽, 来飲杯茶食個飽吹吹水 啦, 小弟 check check s ...

好呀 ,小虎也很久沒拜訪haha兄 ,上次你的AD後級仍未煲透,相信現在音質已經再上層樓了
回復

smalltiger 發表於 2016-8-15 09:52
ccli兄 ,小虎有幸見識過HAHA兄的音響和環境 , 是很多試音室,望塵莫及的 . ...

小虎兄,
如果可以安排拜訪下HaHa兄府上,去見識加埋學嘢,當然好啦!

但其實,要拜訪小虎兄府上,同樣去見識及學嘢,對我來講,要用張學友一首歌名來形容,「這麽近,那麼遠」

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-8-15 19:15
小虎兄,
如果可以安排拜訪下HaHa兄府上,去見識加埋學嘢,當然好啦!

ccli兄不好意思 ,由於虎王立了禁足令 ,所以未能安排,希望可以在haha兄家訪中互相多些交流

評分

查看全部評分

回復

看來虎爺要加倍努力打造毒窟,與虎王后開心沉淪,虎穴銷禁令自然解除。

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2016-8-14 22:05
Ccli 兄,  

如果你聽嘅音原係 CD 或 CAS 的話有可能唔易聽得出正/反相分别, 因為 digital 有一缺點冇乜 ...

Greenspan 兄,
CAS 是可以聽到正丶反相的,有空請看看這個:
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... x%2BMkII&page=2
回復

其實搵尼個試場,本身已經係一個問題。是否需要搵一個已經測試過相位絕對正確的空間。一般住家,我敢講9成的高中低音相位已經不是同歩。
回復

momei 發表於 2016-8-15 16:08
Greenspan 兄,
CAS 是可以聽到正丶反相的,有空請看看這個:
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php ...

Momei 兄,

我意思係 digital 的聲音前/後分隔, 樂器位置遠近等都不及 analogue 錄音的黑膠那麼明顯,  所以聽 digital 聽不出有分别亦唔奇.

並非 digital 就一定聽唔出正/反相.

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-8-15 20:12
看來虎爺要加倍努力打造毒窟,與虎王后開心沉淪,虎穴銷禁令自然解除。  ...

哈哈
回復

haha12 發表於 2016-8-15 15:12
看來虎爺要加倍努力打造毒窟,與虎王后開心沉淪,虎穴銷禁令自然解除。  ...

虎爺唔想小輩們偷師先用咁嘅籍口, 你睇虎爺做地盒凈係啲 Furutech 义都多到.....就知佢在家大"拳"在扼啦.

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2016-8-15 22:38
虎爺唔想小輩們偷師先用咁嘅籍口, 你睇虎爺做地盒凈係啲 Furutech 义都多到.....就知佢在家大"拳"在扼啦. ...

正有同感

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-8-15 19:19
ccli兄不好意思 ,由於虎王立了禁足令 ,所以未能安排,希望可以在haha兄家訪中互相多 ...

小虎兄太客氣了,非常明白各人都有不同嘅家中情況,但見到小虎兄所用嘅器材,加上又能自制地盒,更加上府上嘅系統亦能輕易聽得出,近排談論得非常熱烈嘅正/倒相聲音有分別,只是「這麼近」,也不能拜訪,小弟只是一時有感而發啫, 請見諒

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2016-8-15 21:47
Momei 兄,

我意思係 digital 的聲音前/後分隔, 樂器位置遠近等都不及 analogue 錄音的黑膠那麼明顯,  所 ...

Greenspan兄,以你嘅描述,即係正/倒相影響得最明顯嘅地方,會係在前/後分隔度,倒相時嘅前/後分隔度,會比正相時淺窄,這樣理解對嗎?

這個正/倒相聲音問題,我覺得最感興趣嘅地方係,倒相應該只是影響人耳聽嘅聲波,由原來正半波先(喇叭膜向前推),變成負半波(喇叭膜往後縮),跟著嘅時間,聲波(正與負交替地出現)應該係冇分別了(除非正負半波嘅聲音跟本是不對稱的),人耳真係可以咁都分得到不同聲音出來,而且有咁大嘅聽感分別,所以一定要找機會聽下啲極品系統器材,去開一下耳界了
回復

ccli1996 發表於 2016-8-15 18:26
Greenspan兄,以你嘅描述,即係正/倒相影響得最明顯嘅地方,會係在前/後分隔度,倒相時嘅前/後分隔度,會 ...

Ccli 兄,

理論就真係唔識, 我都係實際聽出嚟嘅感受, 以唱黑膠為例, 因為分隔度好, 前後位置清楚, 當反相時整個舞台空間會變得好似闊咗, 但聲就明顯有點怪.

其實你有時間去  YS Audio Nelson 處聽吓機, 因為佢好多機都有 正/反 相掣. 你自會明白我所講情况.

評分

查看全部評分

回復