新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ultramanzero

[其他] 建議 Hiendy 攪番個 "相位盲測" 試聽會

GREENSPAN 發表於 2016-8-15 23:51
Ccli 兄,

理論就真係唔識, 我都係實際聽出嚟嘅感受, 以唱黑膠為例, 因為分隔度好, 前後位置清楚, 當反相 ...

同意Green兄所說 ,一般比較之下,正確相位的播放,音像在中央穏定而較厚實,而在中央以外的音像定位清楚而立體感明顯,而反相播放,中央音像較朦糊,而且整個音像定位和音塲表現混亂,當然聆聽地方越大,效果越明顯

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-8-15 22:52
小虎兄太客氣了,非常明白各人都有不同嘅家中情況,但見到小虎兄所用嘅器材,加上又能自制地盒,更加上府 ...

Ccli 兄

正 、反相錄音的迷思。從来都有不同意見, 小弟亦不太懂其中科學辨解。

一個完整 3D 音場 是 揚聲器直接聲混合房間反射聲 在腦海產生的聽覺幻像。重播系统如可成功投射完美幻像是需要在每個小環節都大致做對方能成事, 音源相位不正確如你所說很難想像它的後果, 但在源頭開始的小錯誤在ㄧ環扣ㄧ環相互影響、干擾之下要腦袋分辨出來又非那麽困難的一回事。

聽音樂是目標, 音响是手段, 所以毋須太介懷, 小弟極疲累的時候 貪方便 用 AV 系统聽歌仔也樂在其中, 2 channel 碰也不想碰了。

評分

查看全部評分

回復

Ccli 兄,

理論就真係唔識, 我都係實際聽出嚟嘅感受, 以唱黑膠為例, 因為分隔度好, 前後位置清楚, 當反相 ...

Green兄,
多謝分享 ,我部前級都有個相位制,要比較都算做方便

關於前後感,我都有試過特登用古典小提協去做相位聲音測試,小提琴在較前方(在喇叭後約2-3呎)而樂隊在後方(喇叭後約7-8呎),已經貼晒牆,試過兩首,一首Heifetz嘅Mendelssohn,另一首係Accardo嘅Paganini VC No.2 終章 La Campanella,正反相聲音都唔覺得小提琴跟背後樂隊距離感有分別,而小提琴本身嘅大小,聚焦及其聲音,與後面樂隊嘅立體感,場面,也聽不出有顯著分別,所以這就是此「相位」問題令我倍感興趣嘅原因了,究竟在咩嘅聆聽環境及咩級數嘅器材,才可聽得到有顯著分別呢?或者我套使用傳統數碼CD機嘅系統,實在太差勁了,要用黑膠才可以有機會聽得出分別了

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-8-15 22:52
小虎兄太客氣了,非常明白各人都有不同嘅家中情況,但見到小虎兄所用嘅器材,加上又能自制地盒,更加上府 ...

ccli兄,不用介意,話說回頭,在分別正反相播放時,有一反相掣是方便之門,但真正令效果明顯,是需要一套中性而分辩度十分高之系統,特別是調整合宜之黑膠系統或音塲和訊息重現非常高端的數碼系統,這正是Green兄和haha兄分別擁有的,再加上喇叭擺位和房間及电源處理到位,才可以做到。好在自已黑膠系統和數碼系統(MPS5和Medea)也勉強達到,小虎的只是僅僅聽到而不明顯。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-8-16 08:29
Ccli 兄

正 、反相錄音的迷思。從来都有不同意見, 小弟亦不太懂其中科學辨解。

謝謝HaHa兄分享
聽音樂及能享受其中是最重要
期待有機會可拜訪府上學嘢學嘢

評分

查看全部評分

回復

當反相時整個舞台空間會變得好似闊咗, 但聲就明顯有點怪.

有時將線材方向調轉也會影響音場和改變了結像距離和音色等,如果反相掣是更改了訊號方向 (e.g. 轉換內/外接線) 而改變了電流方向,亦會有相同效果。
回復

smalltiger 發表於 2016-8-16 09:27
ccli兄,不用介意,話說回頭,在分別正反相播放時,有一反相掣是方便之門,但真正令效果明顯,是需要一套 ...

小虎兄嘅系統,對小弟來講,已經非常高班了
另以小虎兄嘅形容,相信Greenspan兄及Haha兄嘅系統及聆聽環境就更厲害了

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-8-16 09:11
Green兄,
多謝分享 ,我部前級都有個相位制,要比較都算做方便

ccli兄 ,在數碼系統中要做到豐富層次而音像立體, 可以清楚/輕易分辨正確相位播放的, 小虎聽過的數碼音源可以做到的是2隻手掌手指之內, 售價亦同樣十分高尚, 相對中價調整良好黑膠系統,就可以以較親民金錢達成
回復

smalltiger 發表於 2016-8-16 13:02
ccli兄 ,在數碼系統中要做到豐富層次而音像立體, 可以清楚/輕易分辨正確相位播放的, 小虎聽過的 ...

我套野咁cheap cheap! 唔怪得我宜家都一舊雲啦

評分

查看全部評分

回復

Ccli 兄,

very accurate description

評分

查看全部評分

回復

yhyueng 發表於 2016-8-16 13:07

但近排係方間見到嘅一些分享,好似好多人都話聽到正反相聲音分別,以為好容易啫
唔知係咪要搞搞自己套LoFi先有機會聽得到,但見幾位高手師兄嘅慷慨分享
原來係要擁有極品系統先可分辨得到,都好高要求播,而家唔駛諗了
回復

ccli1996 發表於 2016-8-16 13:17
但近排係方間見到嘅一些分享,好似好多人都話聽到正反相聲音分別,以為好容易啫
唔知係咪要搞搞 ...

期實分別係有D,不過唔係好明顯,所以都唔敢講係定唔係

評分

查看全部評分

回復

yhyueng 發表於 2016-8-16 13:07

yhy兄有否接駁地盒和地線網絡,小虎感受到立体感提升不少,小虎的殘舊器材幸運地聽到小許。
回復

ccli1996 發表於 2016-8-16 13:17
唔知係咪要搞搞 ...

Green兄提議ccli兄玩黑膠系統 ,感受不同於數碼類的全模擬世界 ,洗小很多
回復

yhyueng 發表於 2016-8-16 13:21
期實分別係有D,不過唔係好明顯,所以都唔敢講係定唔係

恭喜YhY兄達到彼岸!
回復

smalltiger 發表於 2016-8-16 13:33
yhy兄有否接駁地盒和地線網絡,小虎感受到立体感提升不少,小虎的殘舊器材幸運地聽到小許。  ...

冇呀

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-8-16 13:39
恭喜YhY兄達到彼岸!

都唔知係唔係,可能自己以為係

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-8-16 12:49
小虎兄嘅系統,對小弟來講,已經非常高班了
另以小虎兄嘅形容,相信Greenspan兄及Haha兄嘅系統及聆 ...

ccli兄有時反了相播放,會發覺音場擴散多了些,再細心聆聽會感覺是音像和音塲散亂引致的錯覺,而重播古典大編制交樂時,情況比單一人聲明顯很多,試播四人重唱,中國出名的重唱組合“8隻眼”,那4人分別發音定位的表現,是否工整,是否定位堅實,是用來較喇叭擺位不錯的試音碟
回復

效果比想像利害,對細聆聽環境更明顯
回復

yhyueng 發表於 2016-8-16 13:54
都唔知係唔係,可能自己以為係

小虎都唔知係唔係,可能自己以為係 X 2222
回復